自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有咩問題?

親戚既作用係咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁父母會有堂或表兄弟姐妹嘛...
咁同D堂或表兄弟姐妹來往多D咪得囉..

咁一直咁落去都唔會冇親戚..只係會好梳...

另外講真...依家D小朋友..
我地依班父母大多唔打算要小朋友養...
好多都WELL PLAN左自己既退休生活...
只要小朋友搞得掂自己,唔駛問番我地拎就好OK

伯爵府

其實都係架, 永遠都係只得自己一個, 想搵個人傾好心底的心事都冇. 他日兩老百年歸老, 仲要佢自己一個承擔所有野, 佢唔識搞都唔知可以點, 佢會更大壓力. 我只諗到一個好處, 就係小一學 family tree 時好簡單, 半張 a4 紙就可以劃晒父系母系了. 我同老公都係多兄弟姐妹, 再各自開支散葉, 我女劃 family tree, 要兩張 a4 拼埋先夠劃其中一邊咋.

bosch  第日係 family stick 多過family tree 了...  發表於 13-5-30 17:11

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章

Lihoma 發表於 13-5-29 13:43
親戚多唔代表感情好, 我有好多親戚都好少聯絡, 不如鼓勵佢識多D好朋友.
非常同意~~~

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 小泳 的帖子

唔洗諗咁多啦,好多獨生仔女,就算結婚都唔生,父母去到佢仔女果代都會斷埋根架啦,如果獨生仔女仲會生一個,咁都仲有後延落去架,生得一個兒女架,都要預左呢d仔女性格,心理係比有兄弟姊妹架孤單架.

得一個小朋友架,所有大人目光就只望住佢,細時衣食住行都係比哂佢一個,唔洗爭,咩事都唔洗理,因為父母兩個對一個,到小朋友長大,父母老去,生死病死前,呢個獨子獨女就要一個人面對兩個人,父母有咩事,有咩病,身邊仲有冇錢,佢一個點照顧兩個老人家,佢擔心,佢傷心,同邊個分享?

有人答過我,同朋友分享都一樣者,如果小朋友開始習慣一個人架,唔識同人分享架,大左性格都係咁,如果一開始決定左生一個架,未來歲月就要好好安排,同教育仔女,一個人以後要點樣面對父母兩個人的事,點樣同其他人溝通,最緊要解釋比佢地知點解只生一個...

因為我真係見而家長大左獨仔獨女,有人埋怨父母唔生多個,最後佢地都選擇去外地讀書,工作,一個家庭變左兩份孤獨架.
<br><br>

大宅

引用:Quote:原帖由+恩庭寶貝+於+13-05-29+發表我

原帖由 Michelle_Hung 於 13-05-29 發表
其實將來未必出現一個養好多個情況,現在的父母planning好好多分分鐘有樓收租包埋仔新抱都仲得.

...
認同。

我真唔望要後生養。我地好早就為老來鋪路。

她俾錢我,轉頭我都幫她捐去做善事算。

annawong1122  其實接受人地的付出,都是一種尊重來的  發表於 13-5-30 14:23

大宅

回覆:chinatea 的帖子

反而,我覺得仔女,大左有本事,就應該自己出去外面見識下。 我都係生得一個。

但唔會因為自己老,而阻住後生出外見世面。
我自己都好討厭依種老人家,亦唔想自己會咁,成為好生既負擔。

水晶宮

以後既野以後先算,諗唔到咁長遠.

大宅

EVA222 發表於 13-5-30 10:12
同意,人大了,需要男女之情調劑,兄弟之情不可取代.
大多人就是怕寂寞,尋找另一半,從來只有為情自殺,無幾何 ...

所以單身都可以很精彩快樂, 都無錯, 如五十歲前~

吾洗好老, 五十歲後無個伴, 其實己經好寂寞。
d r m f s l t d'

大宅

liebe_ist 發表於 13-5-29 14:25
同意,見識過上一輩既糖心風暴,幾咁醜惡同無人性,我寧願孤獨好過心傷

...

又未必咁極端既, 通常兄弟姐妹, 大左會幾房客, 感情普普通通咁...

但父母老時, 好多都會輪流同佢地飲下茶, 百年歸老時, 會一齊出席。

大宅

annawong1122 發表於 13-5-29 18:36
其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自 ...面當父親離世時在靈堂嘅人得父親朋友,我朋友,好疏嘅親戚(直系的親戚全部在鄉下), 家屬謝禮的時候係得自己,個種孤單法,真係好憐(當是我仲係單身)

所以到我結左婚,最少生2個,即使佢哋未必好夾,身邊都有個人係同自己同一角色。

好彩後來你遇到你 C6, 仲有兩個小朋友。

annawong1122  係呀!能夠擁有親人真是福份。  發表於 13-5-30 14:20

禁止訪問

大宅

EVA222 發表於 13-5-30 13:50
我認為年輕人最怕寂寞,精力旺盛,不願宅在家,最需要有另一半傾訴和玩樂,三十上下適婚齡,開始多好友進入另一 ...階段,越來越少人陪你玩,難免有點無形壓力,唔理好醜,求其搵個嫁或娶.
人到中年,離婚的離婚,或者湊孫,做了幾十年人,經歷好多,放低寂寞包袱,可能好享受獨處的感覺.

吾係架, 越嚟越多男人做郭富城, 鄭伊健

接近五十先考慮結吾結婚

女人有啲條件既(有份好工的) 都會揀揀揀... 揀到 4X , 仲未有合心水, 就繼續"享受"單身....

後生時意氣風發, 有條件, 覺得係自己擇擇單身, 有朋友, 有事業就 OKAY。
但 50後, 邊有再話成班朋友成日一齊去玩吖, 又就嚟退休近,就先會不再享受"單身"

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:孤獨都好過兄弟不和,+那時打擊仲大.+不過唔

原帖由 RayEE 於 13-05-29 發表
孤獨都好過兄弟不和, 那時打擊仲大. 不過唔係一定既.
Agree!相親相愛就話姐,狗咬狗骨仲慘過獨生

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

親戚多又點?有兄弟姐妹又點?我有時寧願無細佬,做大既唔理佢又唔得!父母已經要擔心,仲要加多個細佬,細佬除左製造麻煩之外唔見得佢有咩可同我分擔,唔會夾份請父母食飯咩都我出曬,我環境比佢仲差~唉,總之家家有本難唸的經,我寧願生一個算,什麼兄弟姐妹相親相愛都係大人諗太多而已

RayEE    發表於 13-5-31 11:23

大宅

世事無絕對,
有人兄弟姊妹一大籮, 相親相愛,互相幫助,父母老年,輪流照顧,壓力少D.
有人兄弟姊妹一大籮,反目不和,感情冷淡,父母老年,互相卸責,晚景悽涼.

你話獨生子女好D定吾好,無絕對答案.

水晶宮

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

其實我一d都唔擔心,有時,兄弟姊妹都唔一定為日來往,咁key嘅,老表、堂乜,甚至朋友都可以好親,我諗最重要望佢處事獨立有主見、心智成熟,就可以擔心少d

misswen  agree !  發表於 13-5-30 15:49

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 misswen 的帖子

你地唔覺得有問題, 但唔代表你個仔大個左覺得冇問題啵, 要面對的是你個仔呀!

RayEE    發表於 13-5-31 11:37

大宅

maggie0930 發表於 13-5-30 10:54
認同。

我真唔望要後生養。我地好早就為老來鋪路。每人對同一件事想法不一,無所謂。

首頁

尾頁

跳至