跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知選邊間,心中有黃陳淑英,惠洲,徐澤林同榮茵,但兒子專注力弱(雖未評估),如果多功課我同老公教做功課一定會發巔,所以想聽取各位嘅提議,唔該晒

rcywong  我只提意不要選徐小,因大班教學驚兼顧唔倒你仔,佢教快人一年課程。  發表於 13-6-5 20:03
路,雖然難行,我只要努力一定會成功。

子爵府

我都想知!
我阿仔有自閉特徵,性格有D怪,講野唔O力,但喜歡講,
佢寫字OK,記性好,理解暫時OK,不過被人欺負係唔識反抗,而家某D小學生真係好壞,又無家教,
唔知邊間學校包容D,而課程適中,又不會太淺。

大宅

之前有機會入過去徐小同惠洲偷睇環境(徐小陪朋友註冊,惠洲約咗純粹拎資料),兩間學校校舍都OK大,徐小周圍主要係屋苑所以上堂時間較靜,惠洲雖然係屋邨學校,但感覺都幾好,榮茵都入內參觀同埋亦同該校主任傾談過,又係好好,現只欠黃陳淑英未去參觀....總之好難決定

別墅

回覆:兼收位兒子九月選小學了,心煩

本人覺得元朗除了村校冇乜邊幾間唔多功課。想知清楚學校的情況,最好觀校或上學校web site睇睇。想知佢地對小朋友有乜支援,如語言治療、功課輔導等就一定要同校長老師問問。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

徐小我朋友妹妹讀小5..功課多到暈。。日日放學就去補習直到7點!
惠小我女小一,每天平均7-8樣!
其他唔清楚!

男爵府

唔好諗徐小啦………佢唔歡迎啲sen學生㗎!!!

rcywong    發表於 13-6-11 09:34

子爵府

晴朗家家 發表於 13-6-10 21:18
唔好諗徐小啦………佢唔歡迎啲sen學生㗎!!!

8掛想問...之前聽話徐小好,又咩活動教學..小朋友番學輕鬆又開心..
但呢2,3年是否轉變了?
而且我上年是填佢第一志願.叩門都有去,去到面試時,我覺得d老師好似好高倣...
感覺真麻麻!

大宅

老實講,冇咩邊間係會報受另類既學生!亦唔好睇少惠州,我唔覺我女少功課囉!課程中等深,有一班係超小班教學!係for 有障礙,或專注力既學生!

子爵府

引用:老實講,冇咩邊間係會報受另類既學生!亦唔

原帖由 Angel小茵 於 13-06-10 發表
老實講,冇咩邊間係會報受另類既學生!亦唔好睇少惠州,我唔覺我女少功課囉!課程中等深,有一班係超小班教 ...
係呀,真係唔少功課。。拉平均計都有7、8樣!
小班果方面,我覺得學校安排幾好!

男爵府

引用:Quote:晴朗家家+發表於+13-6-10+21:18+唔好

原帖由 teresa621 於 13-06-10 發表
8掛想問...之前聽話徐小好,又咩活動教學..小朋友番學輕鬆又開心..
但呢2,3年是否轉變了?
而且我上年是填佢 ...
都係朋友講……佢識人個小朋友係度讀,sen . 學校勸佢退學

所以對呢間學校印象一般

男爵府

引用:老實講,冇咩邊間係會報受另類既學生!亦唔

老實講,冇咩邊間係會報受另類既學生!亦唔好睇少惠州,我唔覺我女少功課囉!課程中等深,有一班係超小班教 ...
唔係㗎,有啲學校會好搵方法幫學生,有分別㗎

子爵府

引用:Quote:原帖由+teresa621+於+13-06-10+發表8

原帖由 晴朗家家 於 13-06-10 發表
都係朋友講……佢識人個小朋友係度讀,sen . 學校勸佢退學

所以對呢間學校印象一般
所以。。。我見呢幾年佢地好似想\"上位\"咁我朋友妹妹都讀得辛苦,無咩玩樂時間。同以前差好遠。。

大宅

回覆:晴朗家家 的帖子

惠州真係算好好!好多野輔助學生,有野幫都要家長合作,呢點,大家都要明白!

大宅

回覆 karen_faifai 的帖子

之前個幼兒導師同我提過元朗公立中學校友會小學, 我都上網睇過佢間學校d教師學歷, 特殊教育培訓有43%, 唔知幫唔幫到你?

男爵府

引用:惠州真係算好好!好多野輔助學生,有野幫都

惠州真係算好好!好多野輔助學生,有野幫都要家長合作,呢點,大家都要明白!

...
呢啲才是有心做教育的學校

愈睇得多,愈覺得揀學校千萬不能人云亦云

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 晴朗家家 的帖子

我有朋友個仔在徐讀小一,佢係度叫救命,佢話d野深左又教得快,仲話等個大囡畢業就轉校,佢頂唔順

大宅

回覆 idak 的帖子

先多謝你回覆,不過我係74校網,所以都係要呢邊先

rcywong  係呀,第一次自行邊間都得  發表於 13-6-11 19:36
idak  乜唔係第一次選可以邊間都得咩?我識個朋友住天水圍選商小, 入咗添﹗  發表於 13-6-11 16:24

子爵府

如果學校欠支援,我都唔會揀,費事小朋友受罪。

子爵府

I位老師,叫我逐間打電話去問,睇下佢地對SEN的態度如何,有無人肯回應你,或者回應得是否專業。
我住天水圍,我知道元朗大部份學校都好谷,而村校又太偏僻,真係好難揀,聽我同事講,東莞小學壓力相對無咁大,佢有親友的小朋友讀一年班,成績麻麻的,都讀得好開心。
而天水圍的學校反而不太清楚,只知道邊幾間係熱門學校,唔通真係要逐間打電話去問?

大宅

回覆 catmervin 的帖子

我過去幾次去參觀學校,都略略問過佢地無論小朋友是什麼情況,佢地都話會有支援俾我地,例如: 言語訓練,心理學家到校了解小朋友情況等等,聽落及覺得佢地唔會介懷學校有呢類特別學生,反而會提供支援去幫佢地,所以我諗會係心水嗰隻

首頁

尾頁

跳至