家事百科

跳至

首頁
45678...19

尾頁

別墅

我屋企在一個月前都有蚤,之前只有我比嘢咬,睇左醫生話皮膚炎,但之後發覺夜晚好痕.
我懷疑比嘢咬,之後就買左DE粉同埋蒸汽清洗機,部機可以即刻殺死佢地,但一定要好勤力咁用,用DE粉時間比較慢,但會對身体好D.
我發覺在牆上有好多黑色點, 唔知係咪蚤出没過,好難攪.
唯有勤力D清潔,我地今日掉左張SOFA, 田為在裡面洞口有好多蚤.

複式洋房

哈哈媽咪 發表於 13-7-24 00:41
仲未掂邊間呀?pm話我知。你點攪可唔可以話我知?!
邊間可pm我嗎?現在我都在找滅蟲公司中,真係好怕用左錢都攪唔掂

複式洋房

我現在經買了DE粉,準備再找滅蟲公司,但滅蟲公司有好多間,平貴都有。真係頭痛中。但單一殘留性殺蝨水或用蒸氣+無害藥水比較的滅蟲公司比較理想?

伯爵府

yenpig115 發表於 13-9-22 14:17
我現在經買了DE粉,準備再找滅蟲公司,但滅蟲公司有好多間,平貴都有。真係頭痛中。但單一殘留性殺蝨水或用 ...
我響淘寶間左一間有賣滅蝨水、粉。我問佢滅蝨粉水既噴濟係邊隻?佢問我係要黎滅乜?我話臭蟲。佢話比我知果d產品已經對臭蟲右抗藥性。對佢地係已經冇咩效!!我再問佢應該點樣做。同埋我家有小朋友同寵物。佢答我同滾水6衣物我話咁樣家具唔6得怎辦?佢話一般臭蟲唔會入得好深多數響床。只要用熱水好密咁洗晒床上被鋪之類所有野。但佢始終都冇答到我家私用唔到熱水既地方怎辦。我諗E+滅木蝨最安全無毒就只有用熱力。同de粉。
我有冇比份資料比你?如果冇就短訊間我拎。

複式洋房

回覆:哈哈媽咪 的帖子

還沒比資料我!謝謝你!經PM了你

別墅

自從上次買左DE粉,再用左蒸氣清洗機,真的少左好多.昨晚都無捉過.

水晶宮

where to buy DE粉 ?

別墅

你可以上網訂, 佢地可以去地鐵站交收, 但效果會慢點,因為好安全的
好似是DEBUG粉, 你上網找找.

大宅

回覆 joyce1215 的帖子

用DE粉后我好多痰,太太就鼻敏感,唉! 無完美的

別墅

roytai 發表於 13-9-25 23:17

但這個方法算是最安全同直接, 你噴時有無戴口罩, 因為D粉好易飛.
你可以試埋佢枝滅蚤水, 噴在床上用品上, 可以防止蚤咬.但我仲未買, 我今之會買來用.
咁你一係試下買部蒸氣清洗機, K字頭個隻, 我而家屋企都有用, 這個星期都是得返2,3隻咬,
已經好過上個星期, 昨晚仲訓得好好. 今朝掃地捉佐3隻.

大宅

回覆 yenpig115 的帖子

哈妈,我也要份資料,唔該妳

別墅

joyce1215 發表於 13-9-24 10:10
自從上次買左DE粉,再用左蒸氣清洗機,真的少左好多.昨晚都無捉過.

昨夜無比蚤咬, 但弟弟比蚤咬, 唔知係咪張被有.
又比佢嘈醒.

伯爵府

joyce1215 發表於 13-9-22 11:04
我屋企在一個月前都有蚤,之前只有我比嘢咬,睇左醫生話皮膚炎,但之後發覺夜晚好痕.
我懷疑比嘢咬,之後就買左 ...
果D就係蝨屎

伯爵府

roytai 發表於 13-9-25 23:17

正常既。因為你可能戴左一個口罩所以噴果陣有機會吸到入去所以有痰。我上次帶左一個口罩噴得勁過頭!應該吸左數量唔少入身體。因為除個口罩果陣鼻兩邊全部都有蝨粉未。之後我就勁咳左成個星期!同都係勁多痰!所以叫你地噴de粉果陣同時戴多一兩個口罩。我都蠢左有D地方可以用畫筆油掃之類掃上去。

伯爵府

joyce1215 發表於 13-9-27 09:44
昨夜無比蚤咬, 但弟弟比蚤咬, 唔知係咪張被有.
又比佢嘈醒.
如果屋企有煤氣乾衣機就可以立刻放入去焗被。

別墅

哈哈媽咪 發表於 13-9-28 09:00
如果屋企有煤氣乾衣機就可以立刻放入去焗被。

唔係個個都有乾衣機, 我只係用蒸氣乾衣機同落DE粉, 我大概好訓左4晚, 前晚又開始再咬,
但數量已經少左, 只捉左2隻, 昨晚有咬, 但捉不到, 今早捉到2隻, 係咪再落新DE粉會再有嘢咬.

伯爵府

joyce1215 發表於 13-9-29 08:33
唔係個個都有乾衣機, 我只係用蒸氣乾衣機同落DE粉, 我大概好訓左4晚, 前晚又開始再咬,
但數量已經少左, 只 ...
蝨食飽之後套約3日唔洗再吸血。3日後又出黎吸過。你再搵不睇唔睇到個竇。搵到就響果度附近落多d de粉。其它埃方唔洗再落住。

複式洋房

回覆:救命!臭蟲(床蝨)係我屋企到!有經驗者請進分享下!

今日終於澸滅蟲公司到了,同我拆晒所有野蒸再加藥,感覺幾好!但效果如何真的要再看,希望成功

大宅

回覆 yenpig115 的帖子

拆左d 乜?有冇拆床??廳又點做,化裝櫃內的雜物是否要先收起?鞋又是否會噴药???佢地噴乜药?yenpig 唔該你

伯爵府

yenpig115 發表於 13-9-29 10:34
今日終於澸滅蟲公司到了,同我拆晒所有野蒸再加藥,感覺幾好!但效果如何真的要再看,希望成功

...
你預起碼要上黎最少四次全部做完晒再落de粉埋尾及預防

首頁
45678...19

尾頁

跳至