烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我三四月既时间,由代購從日本order 左部150, 收機後,做既包一直都麻麻,由其用mode 2 , 個包完全冇發酵過,我打開部機睇,佢係凍既,通常發酵时部機係微暖…唔知係唔系壞左…
想問下有冇jm係信興整過部機,要咩價錢?定試下問代購,有冇得換機?

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

珍珠宮

引用:我三四月既时间,由代購從日本order+左部15

原帖由 motherlau 於 13-06-08 發表
我三四月既时间,由代購從日本order 左部150, 收機後,做既包一直都麻麻,由其用mode 2 , 個包完全冇發酵 ...
點樣麻麻法?會唔會份量問題?其實醱酵時得30零度係微暖唔會熱。
信興比錢可同你check你部105,不過不如講多啲點樣有問法,好似用乜譜乜程式研究吓先啦。而家天氣熱做包比冷天時煩

珍珠宮

我三四月既时间,由代購從日本order 左部150, 收機後,做既包一直都麻麻,由其用mode 2 , 個包完全冇發酵 ...
Mode 2有成半個鐘係醒麵,預約仲耐,你睇果時係醒麵中/醱酵中?

珍珠宮

我記得有人因為電壓問題消咗日104用咗成千個大洋換底板,都冇乜聽人講水貨壞,你可以打去信興叫佢哋報價

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

原帖由 吉蒂小豬 於 13-06-08 發表
點樣麻麻法?會唔會份量問題?其實醱酵時得30零度係微暖唔會熱。
信興比錢可同你check你部105,不過不如講 ...
基本上用mode 二未試過過pan, 就算我加粉去到280g, 酵母用到今次6g, 我预約0820收包,我剛剛七点去望下,個麵團冇大過,部機凍既… 冇理由幾個鐘少少發都冇

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

信興比錢可同你check你部105,不過不如講 ...
250g 日清粉
150g水
20g糖
5g酵母 日清
5g salt
通常白麵包都係咁…呢个份量用mode 2都唔過pan 試過整加其他料…仲衰
今日加左朱古力…以上食譜加左30g coco粉,水加到170g, 因为加左粉,同埋加左朱古力粒…今早一睇

男爵府

我記得有人因為電壓問題消咗日104用咗成千個大洋換底板,都冇乜聽人講水貨壞,你可以打去信興叫佢哋報價

...
可能我真係攪佢唔掂啦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-08+發表點

基本上用mode 二未試過過pan, 就算我加粉去到280g, 酵母用到今次6g, 我预約0820收包,我剛剛七点去望下, ...
有冇試過唔預約?酵母有冇死到?instant dry yeast?
程式2用1.4克酵母咋,有人試過3克已出事醱過頭都係失敗,你用6克實死

男爵府

你 Mode 1 試過未呀? 如果未, 你不如你先用mode 1做一機試先啦

男爵府

有冇試過唔預約?酵母有冇死到?instant dry yeast?
程式2用1.4克酵母咋,有人試過3克已出事醱過頭都係失敗 ...
唔预約好少少,似返个包 但都係唔高 酵母換左三四隻,乾酵母,active 都用過冇改善…酵母我由1.4g, 每次加d, 加到今次先6g ,平时多数5g

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-08+發表點

250g 日清粉
150g水
20g糖
個問題係程式2用1.4克酵母,你用咗5克
你有冇睇說明書?p仔用1.4-2.8g yeast,睇你用乜程式,快速280粉先4.2克酵母,too much,醱過頭包包都會矮。
仲有程式2用多少少水,以前秋天時日清粉我用過水蛋奶180都得,而家熱用少啲水,不過可能都多過150,同埋鹽3克已夠,
不如你試下用番1.4酵母再做過

珍珠宮

原帖由 joycesw 於 13-06-08 發表
你 Mode 1 試過未呀? 如果未, 你不如你先用mode 1做一機試先啦
或者mode4快速試下先啦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-08+發表有

唔预約好少少,似返个包 但都係唔高 酵母換左三四隻,乾酵母,active 都用過冇 ...
酵母有冇測過係咪死咗?會唔會量完鹽先量yeast?

男爵府

原帖由 joycesw 於 13-06-08 發表
試過了!都係包仔

呢个用快速既~算高架啦!平时用mode 2仲冇佢咁高添

大家救下我吧!!

珍珠宮

基本上用mode 二未試過過pan, 就算我加粉去到280g, 酵母用到今次6g, 我预約0820收包,我剛剛七点去望下, ...
Mode2 排兩次氣,可能你睇時係第二次排氣後

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+joycesw+於+13-06-08+發表你+

試過了!都係包仔

有冇試過落少啲鹽?平時250粉2克都夠

男爵府

酵母有冇測過係咪死咗?會唔會量完鹽先量yeast?
酵母应该冇死…用左幾种啦!人地用發到好高!我就
salt 同 酵母分開量既~酵母我用返跟機隻spoon, 隻spoon 唔用其他野

我真係好想知衰係邊…我連用埋湯種,個包都冇起色

男爵府

有冇試過落少啲鹽?平時250粉2克都夠
少salt 又好似冇!好下次又試下先

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-08+發表酵

酵母应该冇死…用左幾种啦!人地用發到好高!我就
salt 同 酵母分開量既~酵母我用返跟 ...
不如買包水手粉試下,超高大,不過好吸水,可以用到170水。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+joycesw+於+13-06-08+發表你+

試過了!都係包仔

其實你部105可以自己增高。只要焗之前唔夠高,按停,轉去天酵程式醱多陣,夠高就去蒸包程式,早5-10分鐘出爐

首頁

尾頁

跳至