6個月-1歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆:九個月b飲90ml奶

今日返健康院,bb生長線跌到得10

大宅

回覆:九個月b飲90ml奶

今晚搞左一個鐘又係1ml都冇飲

大宅

回覆:boeic 的帖子

你不如試下等她啱啱瞓著俾她飲,我都係咁餵我個女的。

大宅

引用:你不如試下等她啱啱瞓著俾她飲,我都係咁餵

原帖由 Queenie1028 於 13-06-21 發表
你不如試下等她啱啱瞓著俾她飲,我都係咁餵我個女的。
我一直都係用呢個方法餵佢飲,點知突然唔work,一放入口就大喊,一定要醒先肯啜,但有時醒都唔肯飲,我冇晒辨法了

大宅

回覆 boeic 的帖子

訓左都唔飲就煩少少, 1) 試下用spoon餵, 加少少米糊易少少筆, 2) 試下用米水開, 奶粉比例少D, 我仔上次肯一口氣飲哂, 不過唔知係咪好彩, 3) 真係唔得就用針筒餵, 飲得幾多得幾多

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢唔想飲..好難迫....大D再補其他野比佢

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

回覆 boeic 的帖子

有無試下換方法飲? 呢幾日我b都唔肯比我抱住佢喂奶, 不過比佢自己瞓係sofa自己拎住支奶佢又好like 飲, 不過都係飲下停下飲下停下咁隊晒支奶. 之前我又試過左手抱完喂, 轉右手抱佢又係會再飲下. 唔知啱唔啱你用呢?

複式洋房

引用:我個厭奶B由七個月開始已經三固二奶。依家

原帖由 Queenie1028 於 13-06-20 發表
我個厭奶B由七個月開始已經三固二奶。依家十個月有二十磅。她每日飲300-400ml 奶。醫生話厭奶係冇辦法解決 ...
想問下如果食緊s26 , 但米糊食美素會唔會唔係幾好。

大宅

回覆:evelyn_jelly 的帖子

我個B飲A十,食美素米糊和holle 米糊,so far so good

大宅

不如試下同佢轉下奶粉, 可能唔同味佢又鍾意飲返呢

複式洋房

引用:不如試下同佢轉下奶粉,+可能唔同味佢又鍾意

原帖由 為食寶B 於 13-06-25 發表
不如試下同佢轉下奶粉, 可能唔同味佢又鍾意飲返呢
我試過轉A+ 同美素都係一樣飲3安唔再飲,不過我每次都係同佢試咗2日,每日一餐,其實我係咪應該要試多幾日?

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

同意...中國人好LIKE湯水

複式洋房

引用:我個囡由3個月開始,一直斷斷續續厭奶厭左7

原帖由 Jebear 於 13-06-16 發表
我個囡由3個月開始,一直斷斷續續厭奶厭左7次,每日約3xx ml,簡直另我崩潰,到8個月食兩餐粥食得好好,連 ...
想問下你囡厭奶期間你點安排佢3餐呢,會唔會俾麵包佢食?thx

別墅

引用:Quote:原帖由+Jebear+於+13-06-16+發表我個

原帖由 evelyn_jelly 於 13-06-25 發表
想問下你囡厭奶期間你點安排佢3餐呢,會唔會俾麵包佢食?thx
係bb 6個月大之前厭奶,我只能被動地每日聽天尤命,試過開奶茶、紅米水,叫食多少少,總不能日日用。到6個月開始食米餬,可以由早上7:30個餐,中午食兩啖米餬,下午茶支奶一嘀都冇食、水唔飲,一直到晚上。我會俾白麵包、bb餅+蘋果汁餙釋。宜家食兩餐粥食得好好,有一個大人飯碗,只要佢玩得訓得有精神,就由佢,呢幾晚最後個餐又玩我,鐘意就同你食100ml,唔鐘意就擰轉面繼續訓,我都化哂咯,越𢛴憎,佢就越唔食。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+evelyn_jelly+於+13-06-25+發

原帖由 Jebear 於 13-06-25 發表
係bb 6個月大之前厭奶,我只能被動地每日聽天尤命,試過開奶茶、紅米水,叫食多少少,總不能日日用。到6個 ...
我都要向你學習下點睇開d,bb唔食真係會好𢛴,我囡仲要輕磅9個幾月先得15磅,之前都仲食到一碗大人碗,而家食半碗就合實口,奶3安唔肯再飲,全日真係300ml都冇

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

可以點睇開D呀? 好心痛呀... 又好激氣!

別墅

引用:Quote:原帖由+Jebear+於+13-06-25+發表係bb

原帖由 evelyn_jelly 於 13-06-26 發表
我都要向你學習下點睇開d,bb唔食真係會好𢛴,我囡仲要輕磅9個幾月先得15磅,之前都仲食到一碗大人 ...
佢地會越來越識食㗎,試過俾返一餐米糊,一啖已經唔肯再食。
宜家每日有一款肉+兩款菜/瓜落粥,返唔到轉頭。
今晚又啜左兩啖玩左我半個鐘唔食仲發我脾氣,同佢一路換片一路哦佢,換完後亞囡繼續訓低,咁承機俾佢揸住試下自己食啦,er左一聲後就對左150ml,所以呢,唔好怕佢哭而怕左就哂佢,咩都要試下。

大宅

引用:Quote:原帖由+Jebear+於+13-06-25+發表係bb

原帖由 evelyn_jelly 於 13-06-26 發表
我都要向你學習下點睇開d,bb唔食真係會好𢛴,我囡仲要輕磅9個幾月先得15磅,之前都仲食到一碗大人 ...
低處未算低,我仔全日180ml奶

子爵府

BK Milk勳章

回覆 evelyn_jelly 的帖子

我諗我要同你做個朋友.
我亞B 都係九個月. 15lb多啲.

又係唔鍾意食奶, 三個月未夠就開始厭奶.
佢肚餓啜兩/三安就推你, 若果一餐可以飲到五安, 我諗要去還神.

食粥仔touch wood 暫時ok. 但佢食都要睇心情同試味..

我都唔知係咪叫做睇開左, 我只能話你肯食, 我真係點都得..

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

boeic 發表於 13-6-27 10:36
低處未算低,我仔全日180ml奶

係咪出牙仔? 有冇Poo poo?

我睇左幾次醫生, 佢地都係話繼續試. 可以考慮俾BB食multivitamins 保充下...

真係好心傷...

你個仔飲唔飲水? 我個囡連水都唔飲...

首頁
12345...6

尾頁

跳至