6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:早上起身:60~100ml+奶小食:餅或生果蓉午餐:

原帖由 kwanym 於 13-07-04 發表
早上起身:60~100ml 奶
小食:餅或生果蓉
午餐:一碗粥仔
係喎,點解唔係下午茶加少少奶?你bb又係唔like奶?

大宅

引用:Quote:原帖由+boeic+於+13-07-04+發表救命

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-04 發表
會唔會佢出牙仔痛?
我仔暫時得兩隻下門牙,可能係,但佢突然又飲多左奶早上飲150-180ml,不過唔肯食粥

大宅

回覆:mobchan 的帖子

我女而家差不多9個月,都係得15磅6,出世得6磅1,佢未夠3個月已厭奶,我捱咗幾個月,直至6個月先開始食糊仔,但佢又唔鍾意食,食到喊,而家食粥仔,食到大人腕大半腕,另外食5安奶,之前餵奶,餵到喊,後來醫生話我囡鐘意玩唔鍾意食,所以要用其他嘢分散注意力,我每次瞓低佢,俾玩具佢玩,一路食奶,佢飲得好d,而家仲識簡玩具,唔鍾意的就唔食,直至俾d arm佢心水的玩具先食。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 hysalice 的帖子

我亞囝都係未夠三個月就唔肯飲奶.
守到而家可以食下粥仔. 都係好瘦. 九個月十五磅多啲.
我都好担心佢唔夠營養. 上之睇開私家醫生. 話要驗血睇下甲狀線有無問題.. (我好驚...)
但應該都會去抽血驗. 我亞囝。 高同頭圍都達生長線. 係體重唔達標.
但都排左睇醫院兒科. 但要等到一歲先有得見..

你果個如何?其實達生長線應該小一啲担心。。。 

大宅

回覆:mobchan 的帖子

因為6個月後已無去健康院,所以唔知生長線去到邊,但上次睇醫生有磅,又無話咩,佢又精神,醫生又話唔駛檢查,所以我都唔知點好。你b去檢查,係你提出,定醫生呀?點先排到檢查?

複式洋房

引用:我女而家差不多9個月,都係得15磅6,出世得

原帖由 hysalice 於 13-07-04 發表
我女而家差不多9個月,都係得15磅6,出世得6磅1,佢未夠3個月已厭奶,我捱咗幾個月,直至6個月先開始食糊仔 ...
我試過開電視同俾玩具佢都係唔食...

複式洋房

引用:Quote:原帖由+evelyn_jelly+於+13-07-04+發

原帖由 boeic 於 13-07-04 發表
我仔暫時得兩隻下門牙,可能係,但佢突然又飲多左奶早上飲150-180ml,不過唔肯食粥

...
如果佢肯飲奶都好,唔食粥就俾奶,唔食奶就俾粥,但我囡係兩樣都唔食,唔通我餐餐餵粉麵?我只怕佢消化唔到

子爵府

BK Milk勳章

健康院係六個月果時。 果時係樣樣都唔達標。 所以健康院就寫信轉介睇兒科。但去排qe就要排到一歲。

私家係因為上次亞囝發燒入院。 咁我有講比醫生知佢生長線唔達標, 因為要抽血驗為乜發燒, 所以就順手驗埋甲狀腺。

上次甲狀腺係唔合格, 但因為本身係發緊燒同肚疴, 所以醫生唔想因為有呢啲問題響度而令到個報告有誤差,所以要求好番去再CHECK. 我其實好担心, 但又覺得要面對, 所以應該會再去抽多次血驗。

因為甲狀腺唔夠, 係會影響生長。

我諗你可以的話, 去磅下重先, 睇下達唔達標。 但你話你小朋友九個月都有十五磅半, 照計應該MEET 到生長線. 再唔係打返去健康院問。
佢地發現有唔對路, 會建議你去睇兒科。

大宅

引用:Quote:原帖由+boeic+於+13-07-04+發表我仔

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-04 發表
如果佢肯飲奶都好,唔食粥就俾奶,唔食奶就俾粥,但我囡係兩樣都唔食,唔通我餐餐餵粉麵?我只怕佢消化唔到 ...
唉,我仔食奶都喊住食,要半迫半氹先肯食,今日果兩餐粥仲衰,一放落high chair就喪喊,要人抱住先肯食

大宅

回覆:九個月b飲90ml奶

健康院叫我試下轉奶粉,我仔飲開人奶加a+,有冇邊隻奶粉冇咁甜似人奶?

大宅

引用:回覆+hysalice+的帖子健康院係六個月果時。

原帖由 mobchan 於 13-07-04 發表

健康院係六個月果時。 果時係樣樣都唔達標。 所以健康院就寫信轉介睇兒科。但去排 ...
政府明玩野,bb已經唔達標,仲要排到一歲先有得睇,唉!政府=正苦!

大宅

引用:Quote:原帖由+boeic+於+13-07-01+發表可唔

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-01 發表
壽x牌兒童麵,有波菜,蕃茄同甘荀味,快熟通心粉我就買頂x牌
可唔可以影張相比我?
我今日去超市搵唔到壽X牌兒童面

複式洋房

引用:Quote:原帖由+evelyn_jelly+於+13-07-01+發

原帖由 boeic 於 13-07-05 發表
可唔可以影張相比我?
我今日去超市搵唔到壽X牌兒童面
佢仲有出烏冬,我都買咗但未俾阿b試

複式洋房

引用:健康院叫我試下轉奶粉,我仔飲開人奶加a+,

健康院叫我試下轉奶粉,我仔飲開人奶加a+,有冇邊隻奶粉冇咁甜似人奶?

...
我都試過轉咗幾隻奶粉,連豆奶都試埋,我都唔覺有幫助,你b如果唔係出牙會唔會喉嚨痛唔舒服?

大宅

引用:Quote:原帖由+boeic+於+13-07-05+發表健康

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-05 發表
我都試過轉咗幾隻奶粉,連豆奶都試埋,我都唔覺有幫助,你b如果唔係出牙會唔會喉嚨痛唔舒服?

...
請問兒童面喺邊到買得到?尋日去X佳冇
我估我仔突然唔鐘意食野,一坐喺high chair就大喊,喪喊,癲喊,佢喊我又喊,

大宅

引用:Quote:原帖由+boeic+於+13-07-05+發表健康

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-05 發表

...
佢生果蓉同餅仔又肯食,如喉嚨痛會否連呢d都唔想食?

大宅

...
但我個仔見到我食野佢會表現出好想食

大宅

回覆:九個月b飲90ml奶

個衰仔頭先正餐食了半碗就盒實果咀,死唔肯食,之後我隔兩個鐘再比蘋果蓉佢就清唒

複式洋房

引用:Quote:原帖由+evelyn_jelly+於+13-07-05+發

請問兒童面喺邊到買得到?尋日去X佳冇
我估我仔突然唔鐘意食野,一坐喺high chair就大喊,喪喊,癲 ...
百佳同惠康一定會有唔難買的,我估佢吽牙仔,我囡而家出緊上門牙外,另外側面牙又吽緊,都係咁食半碗就合實個口,咁我就餵d水,咁佢又會食d,再唔食又會換下spoon餵,佢都食唔唒一碗架,見佢食到大半碗就算唔迫佢食,已經厭奶,再厭食就頭痕

大宅

回覆:boeic 的帖子

Illuma

首頁

尾頁

跳至