醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

配售新靈灰龕位
和合石橋頭路靈灰安置所第五期及鑽石山靈灰安置所

食物環境衞生署(食環署)於和合石橋頭路靈灰安置所第五期新落成約43,700個新靈灰龕位(包括約300個大型靈灰龕位)及於鑽石山靈灰安置所新加建約1,500個標準靈灰龕位,自2012年9月起分三個階段公開配售。第一及第二階段配售分別於2013年5月及今年5月完成;第三階段(最後階段)將公開配售24,349個標準靈灰龕位(23,844個位於和合石橋頭路靈灰安置所及505個位於鑽石山靈灰安置所)及125個大型靈灰龕位(全數位於和合石橋頭路靈灰安置所)。第三階段配售申請日期及辦法如下:

申請日期:2014年6月24日(星期二)上午九時正 至
2014年7月24日(星期四)下午五時正
抽籤日期:2014年9月11日(星期四)
揀選及認購日期:預計於2014年10月初開始,稍後公布詳情

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/2012newniche.html

禁止訪問

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:配售新靈灰龕位

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

我想問, 如果我想抽呢個, 對我本身排緊既重用位有冇影響架 ?
可唔可以同時間照排舊位同抽新位 ??

大宅

可唔可以申請由和合石搬去鑽石山呢?

Ms.Mak  http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/2012newniche.html  發表於 13-6-20 21:17

男爵府

回覆 丁丁當當 的帖子

• [size=0.81em]正輪候重用靈灰龕位的申請人同時申請新靈灰龕位要注意什麼?

如申請人正為先人輪候食環署轄下靈灰安置所的重用靈灰龕位,可同時申請配售鑽石山靈灰安置所或和合石橋頭路靈灰安置所第五期新靈灰龕位,但當成功獲配售新靈灰龕位後,食環署會將有關申請重用靈灰龕位從輪候冊中剔除。

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/2012newniche_faq.html

大宅

多謝提供資料

男爵府

回覆 Ms.Mak 的帖子

好有用既資料, 唔該晒你呀.
既然無損失, 一定申請, 希望爸爸快d有屋住喇.

男爵府

Papa2000 發表於 13-6-19 22:44
可唔可以申請由和合石搬去鑽石山呢?
無聽過有問題,只知搬遷要無條件交回前的位.

大宅

回覆 Ms.Mak 的帖子

請問是否可以為"未亡人"預早買定嗎?

男爵府

回覆 Fatina 的帖子

未亡人有冇火葬紙呀....冇就冇得申請啦....

男爵府

本來諗住網上申請,但殮葬商沒有給我火葬紙copy,所以就打去問返火葬紙no., 點知佢話已經幫晒所有客人申請,叫我唔使搞。原來唔使提出,知道未上位就會自動幫你搞,幾好喎 !

男爵府

我亞爸都剛走左,都趕到呢輪申請,不過就真係比抽公屋難,又冇計分制,同輪侯制,真係睇彩數;就算想買私位,因為佢係基督教,唔理合法與唔合法,地方都只係得2,3個可以選擇,真係家陣煩煩煩....生為家屋,死為個位...真係香港人的悲哀

男爵府

丁丁當當 發表於 13-6-27 14:04
本來諗住網上申請,但殮葬商沒有給我火葬紙copy,所以就打去問返火葬紙no., 點知佢話已經幫晒所有客人申請 ...

幫客人申請?咁用邊個名申請?邊個簽名?

男爵府

lambxx 發表於 13-6-28 09:37
我亞爸都剛走左,都趕到呢輪申請,不過就真係比抽公屋難,又冇計分制,同輪侯制,真係睇彩數;就算想買私位,因為 ...
好似教徒 位多D.

大宅

請問有無人知屯門區有無臨時出租的骨灰位呢?因為等緊思親公園抽簽買位。

男爵府

回覆:Ms.Mak 的帖子

我又無質疑過,佢本身有晒我個人資料的,佢話當deadline完左,我就會收到食環署既信,會唔會係網上申請唔使簽名 ?

男爵府

Ms.Mak 發表於 13-6-28 10:43
好似教徒 位多D.

可以放教徒既比統傳中國信仰既位比例係3:7.....香港絕大部份C 位都係D 寺廟,道觀,

男爵府

lambxx 發表於 13-7-10 14:30
可以放教徒既比統傳中國信仰既位比例係3:7.....香港絕大部份C 位都係D 寺廟,道觀, ...
我未聽過信主的幾年未上位,但不是教徒的就有排等,時有聽聞.教會灰位幾千元, 寺廟,道觀幾萬 十幾萬.

大宅

回覆:creamcream1101 的帖子

請問幾時有得抽?

首頁

尾頁

跳至