跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有無住綠楊既媽咪?

:-P  :-P  :-P

民房

Re: 有無住綠楊既媽咪?

Block B 

大宅

Hi 露雲娜,

我以前住C座(八,九年前
依家住P座!!

大宅

露雲娜,
你住左幾多年?覺得綠楊好吾好住?
我以前住C座低層,向馬路同救護站果邊,所以幾嘈!!你B座會吾會好D?

你小朋友幾大呀?我小朋友就快六歲,響伍季明讀緊!!

民房

hello, samantha821

hehe: wink:   
其實我係6陽新仔來架,啱啱先至搬過來架咋。
但係,我自細都係係荃灣,葵涌區長大,所以,
我一直都好想係6陽住架。

我住比較高少少,所以空氣都算ok。但係,因為
啱啱對住果條馬路,所以晚上有”飛車黨” d聲
好吵,。一定要關窗囉。 :tongue:

我家小妹13個月大,諗住2歲同佢去報樓下果間
6陽幼兒園,有沒什麼意見?

洋房

大家好!

我都係住綠楊架,大家知唔知最有大堂有notice話要換鐵閘,係唔係一定依照相片的更換?

Thanks

大宅

hoihoiching 寫道:
大家好!
我都係住綠楊架,大家知唔知最有大堂有notice話要換鐵閘,係唔係一定依照相片的更換?
Thanks

hi hoihoiching, nice to meet you here!! 你住邊座架?

我都見到有notice話要換鐵閘,我個鐵閘係推開式,好多年前管理處都有出通告話違反消防條例,要D人換,後來又不了了之!! ?-(
我都住左差吾多九年!我個鐵閘都無事,我就吾理佢住,因為都無話係強迫性要換。你地有無諗住換?

洋房

samantha821:

你好呀!
我住咗3年.之前一路都係住開荃灣區.

我個鐵閘都係推開式喎,但係我搬入嚟的時候個鐵閘重好新淨.若果唔係梗性要換,係我諗唔會換住.

:wink:

大宅

露雲娜 寫道:
hello, samantha821
hehe: wink:   
我家小妹13個月大,諗住2歲同佢去報樓下果間
6陽幼兒園,有沒什麼意見?

露雲娜,
吾記得答你添!! :lol:
吾知點解,我麻麻6陽幼兒園,佢響正我屋企樓下,我當年都無諗過同個仔
報!!不過係我個人問題,我都無研究過佢好定吾好!!

我反而報左荃灣聖母,不過佢無幼兒園,一讀就係K1。但我個仔讀得好開心,到依家都話好掛住D老師!!今個星期重會返去探老師添!!

大宅

hoihoiching,
我有個同事都係住A座!! 好似係十幾樓,吾記得!!
響第二個topic見到,你個囡囡都係讀伍季明(上午四年級) 我個仔今年都係伍季明,不過係下午一年級!!
呢幾日考試,不過都幾輕鬆,重無平時返學做功課咁忙,反而有時間玩同睇TV。 可能係一年級啦,所以無咁緊張!

大宅

我聽人講伍季明谷學生谷得好緊要嫁喎?係咪?咁你地讀邊間幼稚園 or 幼兒園?

大宅

cecilycheung,

伍季明都幾谷架!!所以要睇下你個小朋友受吾受。我個仔本身係果D只係聽老師說話既人,老師叫到就咩都會做,所以都OK!!
不過我叫就懶懶閒咁 所以佢受到“谷“果套!!

我個仔之前讀荃灣聖母架!! :lol:

係呢!!你都係住綠楊架?

洋房

係呀! 閉關咗成個禮拜,
不過今日終於放監啦
我重有一個讀六年級呀!

洋房

你個仔係唔係都在二年級開始分精英班呀?

大宅

hoihoiching 寫道:

你個仔係唔係都在二年級開始分精英班呀?

hoihoiching,
係呀!!學校話二年級開始會分精英班,係咪上午校都一樣架?

你就好啦!!一個四年級,一個六年級!!佢地巳經可以自己照顧啦!!

大宅

Samantha821:

咁你睇點樣發現自己個仔適合讀伍季明?

我住馬鞍山,但有唸過搬出荃灣,所以想了解下!

洋房

係呀, 上午校都係二年級開始分精英班.

其實而家都係佢地自已放學返屋企, 有時下午學校有課外活動咪食完飯自己返學校架.
你個仔, 好快都得架! :-P

我見下午校的學生返學前同小息時, 可以玩跳繩喎,係唔係自己帶返嚟定係問學校借來玩架?

你知唔知呀,呢樣嘢羨慕死我果兩個呀! 因為上午校早上集隊時未打鐘,老師已經叫d學生傾計唔好咁大聲喎.玩跳繩真係唔好諗.

大宅

cecilycheung 寫道:
Samantha821:
咁你睇點樣發現自己個仔適合讀伍季明?

cecilycheung
佢係我個仔黎ga ma, 佢D性格我點會吾清楚
其實因為佢K1﹣K3時,我從佢返學既情況巳經知架啦!!
而響佢K2暑假時,我安排佢返伍季明既暑期班(一連四日,模式係好似小學上課咁),發覺佢係要比老師“治“既,而佢又鍾意人“治“佢喎 加上佢好鍾意間學校,咪試下同佢報,好彩又收左佢!

大宅

hoihoiching
一年級未可以跳繩住!!要二年級先可以
所以我吾知係自己帶返?定係問學校借來玩
上午校吾可以架?
不過又幾值得羨慕
呀!!聽日你地長週喎!!我地短週呀!!

大宅

Hi 各位好! 我都住在綠楊的, 我囡囡13個月大現在正打算報幼兒園,你哋有沒有意見?我個人不太喜歡綠楊幼兒園!

首頁
12345...6

尾頁

跳至