跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無住綠楊既媽咪?

mcmung 寫道:
mrsanthony

X’mas要全校老師指定到上海、北京交流4-5天(自付團費):evil: ,一月要交功課,沒什麼時間鬆一鬆啊!

好慘呀!!
:-P  :-P  :-P

民房

Hi mrsanthony,

你的讚賞令我有點飄飄然. 多謝!
做媽咪要堅持囉, 唔好比佢地使計扭軚. 學野就更加啦, 我
替亞仔報D課外野, 有個8年, 有個7年啦, 地點都唔變.
不過我唔主張補習. 亞仔學既全部都離開學校既課程.
荃灣聖芳濟中學, 博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學都係中中, 而葵青區佛教善德英文中學同可風中學呢, 因為我地係基督徒, 有得揀就唔揀佢地先. 請問你知唔知今年葵青區
D學校會分幾多比荃灣呀?

大宅

虎到金來勳章

[quote]
香噴噴 寫道:
Hi mrsanthony,

你的讚賞令我有點飄飄然. 多謝!
做媽咪要堅持囉, 唔好比佢地使計扭

大宅

hi all mama,

我是新黎的,想問下大家意見,天主教嶺報幼稚園好唔好,救世軍吳國偉又如何,大家又知唔知麗城間恩臨幼稚園好嗎?重有一間聖母又如何呢?真係唔好意思咁多問題

大宅

虎到金來勳章

:lol:
[size=medium]Happy new year to you all!

Hello ericbobo,

Maybe not many mama in 綠楊 know too much about 天主教嶺報幼稚園,救世軍吳國偉, 恩臨 or 聖母. So no response at the moment. Sorry.

大宅

大家好....

我也是綠楊人.....想問下...綠楊最近的育嬰院係边?
有冇住綠楊的人幫人揪 bb 架?

禁止訪問

大宅

yunman:

我 bb 未出世呀.....

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

happy727,

不妨考慮仁濟, 我B以前在石圍角福幼育嬰院, 我很滿意,不幸現在已有許多人事變動, 我不知道可好.

請留意其他有關討論的資料. 如:
Re: 請問各位有沒有好的育嬰院介紹本人
仁濟育嬰院
All the best to you! :-P

大宅

yunman. mrs anthony :

我唸要向現实低頭.....会請 bun bun or yun yun ..

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

虎到金來勳章

Good afternoon, 三小豬之家,

如果你的子女是兩歲以下,可以把她送入育嬰院。政府資助的育嬰院皆為全日制,工作員與嬰兒比例平均為一比六。現時全港有二十多資助育嬰院,約有千五個名額,收費每月約為四千左右。除了低入息而有社會需要的家庭外,其他選擇繳付全費的家庭也可嘗試申請,但因名額所限,並不容易成功申請到服務。

如果你的子女年齡在兩歲至六歲之間,可以進入幼兒園。政府資助的幼兒園,有半日制及全日制兩種,工作員與幼兒比例為一比十四。現時一般非牟利的全日制幼兒園每月收費約為二千左右。假若你在經濟負擔方面感到吃力,可以向社會福利署申請學前服務繳費資助。

部份政府資助或非牟利的育嬰院與幼兒園,設有暫託服務,為有急事或其他事宜的家長,如患病、求診、探病、搬家、照顧幼兒的人放假或辭職、或其他原因需要有人代為照顧幼兒等,提供短暫的半日或全日託兒服務。費用方面,全日為六十四元,半日三十二元,或每節兩小時十六元,另加膳食費六元四角。家長可先到育嬰院或幼兒院辦理登記手續,或致電預約服務時間。通常如當日尚有餘額,中心會考慮即到即收。

此外,一些社會服務機構也有為六至十二歲的學童開辦課餘託管計劃,它們除了給予兒童家課指導,也包括培養兒童德育或學習興趣的活動。收費一般為每月一千元至千多元不等。有經濟困難的家庭,可直接向提供服務的機構申請減免。

You may also like to read 放BB 係育嬰院MAMI 入來傾下....
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=886728&forum=158&start=20&viewmode=flat&order=1

民房

mrsanthony,

Hi, 好耐無出現啦! 想問下你知唔知荃灣有邊間中學已經開始面試啦(中一自行)???

mrsanthony 寫道:
[quote]
Hi 香噴噴
大件事, 你唔問我我都唔知, (剛打電話教育統籌局 {荃灣校網28327659}證實) 因為荃灣不夠中學學額 (i.e. 本區), 故荃灣學生有得選擇葵青區中學 (i.e. 他區)

葵青區D學校會分幾多比荃灣?
[size=large]派夠比葵青D學生咪比荃灣D學生 lor.

年年學額不同, 中學會等到最後 (about April) 至決定比荃灣的學額數量.
接著我問佢咁我現在選擇讀葵青D小學咪易D分到葵青D中學學額?!

[size=medium]佢回覆說現在是
不過勸我不要這樣做, 要以交通方便, 學生興趣, 學校特色 … etc 作考慮. 而且, 十年後, 變化太多, 不要過早憂慮.

[size=medium]另外, 感謝你的心得分享. 希望可以再聽多D.

大宅

虎到金來勳章

綠楊既媽咪: 情人節快樂!

香噴噴: Sorry我唔知荃灣有邊間中學已經開始面試啦(中一自行)

洋房

HI .everybody good morning I am not chart for long time .how are you? :lol:

民房

mcmung,

你好! 無記錯你對何荃耀幾熟, 我想知佢地係咪預先見左D優秀既小六學生?

大宅

虎到金來勳章

Good afternoon 綠楊既媽咪:

唔知道大家覺得百佳的質素OK or not? 會不 會ﻖ買它的有機食物/食品?

大宅

mrsanthony 寫道:
Good afternoon 綠楊既媽咪:
唔知道大家覺得百佳的質素OK or not? 會不 會ﻖ買它的有機食物/食品?

mrsanthony
好耐無見~~!
我有幫襯百佳買餸,但未試過買有機食物,不過我見個樣都唔差.我諗可以試下.
:-P  :-P  :-P

大宅

虎到金來勳章

samantha821,
好耐無見,妳去左邊?

等我遲D試過買百佳有機食物後, 再向妳報告!

首頁

尾頁

跳至