親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來這次六月假期我們打算去其他地方嘅,但近來日元回落我們臨時改去北海道,這個季節薰衣草還沒到開花,但芝櫻時節又已過,應該算係北海道的淡季,訂飯店比起旺季時應該平咗不少,不過最可惜這一星期天氣也灰灰暗暗的呢

行程:
Day1: 香港到札幌 ,宿札幌Mitsui garden hotel
Day2: 札幌租車到富良野,宿富良野 spa and resort hotel
Day 3: 美瑛,層雲峽,宿層雲峽 朝陽度假飯店
Day 4: 層雲峽,網走,宿網走 船長之家
Day 5: 知床,宿知床grand hotel 格蘭飯店
Day 6: 道東三湖,宿阿寒湖鶴雅

Day7: 阿寒湖,帶廣,札幌,宿Misui garden hotel
Day 8: 小樽,定山溪,宿札幌Misuidarden hotel
Day 9: 回香港

Day 1 (15/06/2013):
早上九時多搭國泰直航到札幌的飛機,再轉JR到札幌駅,我和亞鄧攞住兩個大大的行李箱,不過這JR列車沒有設特定的地方放置大行李,十分唔方便

這次買package 包了三晚飯店,選Misui garden hotel 三井花園是它離札幌駅很近,三分鐘就到了,而且價錢也很合理
房間比較小,打開兩個大行李箱後也沒有地方走動,twins 已比double 大一些,不過它算是比較新的飯店,洗手間也闊落,也有公眾大浴池給住客玩了一天後放鬆一下

大宅

Check in 後超級肚餓,立即去吃晚飯
本來以為要搭地鐵才可以到薄野,原來也只有約2k 路程,而且這時天氣很好,我倆慢慢行去薄野,其實這個trip 我倆也沒坐過地鐵呢!

我和亞鄧一早鎖定今晚要吃蟹將軍,我倆都是勁喜歡食海鮮的為食貓,食是這北海道之旅最主要的目的
這晚係星期六,我們怕人多要等位,六時已到達,可惜也沒有洋式可以坐椅子的房間了,只剩下日式要盤坐的房間,我完全沒問題,可惜亞鄧最怕盤坐,很可憐邊吃邊走動鬆鬆腳仔

這時節剛巧有活蟹供應,當然不用多想,要吃活蟹啦!

活蟹刺身鮮甜得很,坐幾個鐘飛機吃這一餐都值得

大宅

Day2(16/06/2013)

Check out 後到租車處取車

到北海道租車唔便想啦,一定要去格安租車,它比起TaCoo or Toyota 都平,可選擇到ORIX or 日產租車,我選了前者因爲可以租ETC card,而且它在札幌的分店離札幌駅超近

出發到富良野

第一站去了拍攝温柔時光的咖啡室"森之時計", 曾經我是二宮和也的忠實fans,所以順路就拍張照片就離開了
請問BK JM 有無人喜歡Arashi nino?

是時候吃午飯,去了福壽司

海膽三文魚子飯很新鮮,不可錯過,點了一客壽司,侍應告訴我們small or large 價錢是一樣的,貪心的我倆選了large,後來看到它的size嚇了一跳,有些後悔呢 (後來真係食唔哂啲壽司飯)

大宅

罌粟花,勁盛放

大宅

經過Furano Marche 看看富良野當地的農作物特產,貨品超級多,琳瑯滿目,在Furano Marche 後面有一間大型超巿,我和亞鄧行得又買得超開心,之前試飲過的葡萄汁這裏也有得買,而且平多了

黃昏時候到了spa and resort hotel checking,

很多人到富良野都鍾意住民宿,但不懂日語的我地還是喜歡住hotel比較自在一些,而且它還有溫泉可泡,價錢也不比好一些的民宿貴,這次我訂了最便宜一泊二食的plan每人8800日元,房間很大,像套房一樣,比起昨晚的Mitsui garden hotel 濶落得多,窗戶對正十勝岳連峰,很舒服的房間

大宅

請問你由札幌自駕去到富良野要幾耐? D 路容易行嗎? 我都諗緊自駕好唔好... THX

大宅

jojo0725 發表於 13-6-26 09:40
請問你由札幌自駕去到富良野要幾耐? D 路容易行嗎? 我都諗緊自駕好唔好... THX ...
好易行,約兩三個鐘到,其實去富良野自駕方便得多,啲景㸃好分散下架

伯爵府

回覆:啱啱係北海道自駕番嚟分享下

其實自駕遊需要咩準備,係唔係搵定map code?另外,高速收費貴唔貴?

大宅

happylogin 發表於 13-6-26 20:28
其實自駕遊需要咩準備,係唔係搵定map code?另外,高速收費貴唔貴?
要揾定map code 但網上有人整理,IC 幾貴,我係blog 到寫咗少少ETC and highway pass, 有興趣睇下啦

http://miaohappy.pixnet.net/blog/post/124058071

伯爵府

miaohappy 發表於 13-6-27 08:07
要揾定map code 但網上有人整理,IC 幾貴,我係blog 到寫咗少少ETC and highway pass, 有興趣睇下啦
我想知道etc點用, 係唔係要預先放咗錢一入, 還是最後番車行, 再同車行計? 你話有d highway有discount, 需要預先買嗎? 其實ETC似唔似我地香港過隧道個D路路通呢? thx

zippyzgs  Yes, 等如 auto-toll  發表於 13-6-27 18:00

大宅

happylogin 發表於 13-6-27 16:42
我想知道etc點用, 係唔係要預先放咗錢一入, 還是最後番車行, 再同車行計? 你話有d highway有discount, 需要 ...
唔駛入錢,上車插入部機,還車俾返張卡佢地就會計數。Discount 有兩種:可以買HEP, 類似 JR pass, 一個價錢任行 highway, 買日數越多就越貴。第二種就乜都唔駛買,etc 收費比用現金平,非繁忙時間有"割引",上次我有一程原價¥3600,割引後¥1800

happylogin  thanks!  發表於 13-6-28 09:54

男爵府

miaohappy 發表於 13-6-26 08:22
Day2(16/06/2013)

Check out 後到租車處取車
我想問格安=orix 嗎?我8月一行六大一小,想book orix 車,但唔知佢俾甚麼車,日文網又驚攪錯資料。orix 有英文 speaking GPS?買HEP會否抵買過用ETC ?

珍珠宮

醒目開學勳章

miaohappy 發表於 13-6-27 08:07
期待你未完成的 blog 啊

大宅

sumsummummy 發表於 13-6-29 11:06
我想問格安=orix 嗎?我8月一行六大一小,想book orix 車,但唔知佢俾甚麼車,日文網又驚攪錯資料。orix 有 ...
格安係專幫旅行社攪自駕,所以平啲,可以係格安申請ORIX用英文表格填,你去格安website 就知,記住remarks or question 寫要ETC and English GPS, HIghway pass 要有ETC 先用到,租車要用credit card 比唒錢先,有問題可再問我呢

大宅

GG9190 發表於 13-6-29 13:36
期待你未完成的 blog 啊
我以為都無人有興趣睇tim所以都無update, 等我得閒少少寫埋佢先

大宅

回覆:啱啱係北海道自駕番嚟分享下

上網Check咗價錢,淡季平,但旺季差不多。我用日本當地網做堆會員平啲,約25%off

男爵府

mioappy 發表於 宄!3-6-29 17:07
格安係專幫旅行冇攪自,所以啲燙收係格我申請IX用英文表格填,你去格安website 就知,記住remarks ...
謝謝你咁快回答,是否在格安就book到orix車?toyota可以嗎?有冇網可以計高速收費,我唔知買晤買HEP好?

大宅

sumsummummy 發表於 13-6-29 21:31
謝謝你咁快回答,是否在格安就book到orix車?toyota可以嗎?有冇網可以計高速收費,我唔知買晤買HEP好? ...
Toyota 要Toyota rent a car 先得,你可以用navitime 計IC 費,ETC discount 都有計,不過係計詢問時間discount,自己計都好似,平日七折,六日PH 半價,

珍珠宮

醒目開學勳章

miaohappy 發表於 13-6-29 17:10
我以為都無人有興趣睇tim所以都無update, 等我得閒少少寫埋佢先
我下星期去了, 你快啲寫啦

男爵府

miaohappy 發表於 13-6-29 17:07
格安係專幫旅行社攪自駕,所以平啲,可以係格安申請ORIX用英文表格填,你去格安website 就知,記住remarks ...
我想再問, 如果orix 有中文字 english speaking GPS 嗎?我驚全英文唔識睇D地了名

首頁

尾頁

跳至