親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

上星期剛從芭提雅回港, 住了Hard Rock Hotel & Centara Grand Mirage Beach Resort。因我主要在酒店玩, 所以以下分享都是環繞酒店附近。

Hard Rock
1. 唱錢我見到最好rate的, 是我們由Hard Rock Hotel “Beach Road”方向出口向左行, 其實沿路都有不少找換店的, rate都不錯, 分別不大, 例如是3.96 和3.97的分別。

2. Central Festival 4/F 反斗城後面, 有間店可以俾小朋友玩彈床的, 100 THB/day任玩。如大人放心的, 可以留電話號碼, 行完街先去接小朋友。我見有不少外國小朋友係咁, 但我老公唔放心, 就全程陪睇, 我就去行街。

3. 由Hard Rock “Second Road”出口, 向右行到街口, 見到大保齡球樽, 就轉左過馬路直行, 就可以去到張龍記, 陳仔手信, 美塞通芒果糯米飯。其實企在燈位口, 直望都可以看見張龍記招牌。美塞通yummy!!

4. 美塞通後面有大排檔, 我有睇過其他網友介紹, 食魚旦麵食雞飯, 又平又好味。但我們因佢無冷氣和多蒼蠅, 所以無幫趁。

5. 陳仔手信每日開4時至零晨1時, 我地去幾次都未開門, 後來先知佢開咁夜。入面職員講廣東話的, 好好人, 見我女被蚊咬, 主動俾藥膏佢揸, 當然我地最後都有買一盒防身。隻藥膏又似乎幾有效, 我女揸左2 次, 第2朝D腫消左好多。

6. Hard Rock 入面有個kids room, 85 THB/hour, 可放小朋友入去玩, 有staff睇住, 咁大人又可以free 下。

7. 由Hard Rock “Second Road”出口向左直行5-8分鐘, 會見到有間I-spa在對面馬路。我同老公分別試過Thail massage (499 THB/2 hour) & Herbal Heat massage (999 THB/2 hour), 都好OK。門面都唔錯, 平過酒店好多。我做Herbal果個, 用個熱包敷敷下, 做完條腰真係無咁酸痛。

8. 其實沿路行去Central Fest方向都有好多好多按摩店, 按腳按頭。我老公random 去了2間按頭和按腳, 都覺OK。特別頭, 佢話超舒服。沿途仲有好多找換店, 可以格下價, 但我覺幾參差, beach road 平均好價d。

9. 如星期六晚會住Hard Rock, 5-6時在泳池旁有個bubble party, 會噴泡泡出黎, 阿仔話D泡唔”yip”眼的, 小朋友好開心, 大人在旁邊影得仲開心。 星期六晚仲有小朋友天才表演, 不過我地無玩。泳池每天10:30am都有不同活動, 可留意泳池旁時間表。

10. 由Hard Rock to Central Fest, 行10-15 min左右。如去Big C, 就在2nd Road坐tuk tuk 車, 10 THB/人, 5分鐘到。

11. 保齡球樽果個路口有間Boots, 入面個收銀姐姐好好人。主動介紹我No. 7 有咩promotion, 仲教我join member, 立即有5% off。

男爵府

Centara
1. 在Centara 出入, 如不包車, 出市區可以在酒店對出的直路, 直行出大街, 之後就可坐10 THB tuk tuk 去Beach Road。不過呢條直路兩旁好多工程做緊, 沙塵滾滾, 又無野行, 所以我建議出酒店後向右行, 用下一個街口出大路。呢條路沿途有不少食店, 但我覺不算抵食, 出了大街有更多更平的選擇。

2. 回程我地就包車, 因為行完街都好累, 又夜。在美塞通/Central Festival 回去也是150 THB, 由Big C我地就講價講到100 THB。

3. 在酒店對出果條直路, 左右兩旁有幾檔小販, 有串燒, 有香蕉pancake, 仲有一檔食麵的, 我地幫趁左2次lunch, 30 THB一碗, 都OK好味架。有菜有叉燒。雖然在路旁, 我覺都OK乾淨的, 檔主一得閒就左抹右抹, 食物全部蓋好。我們全家大人小朋友食左兩餐都無事, 仲幫趁了隔離的沙冰。個檔主戴頂草帽, 幾靚仔的。

4. Centara唔駛介紹, 住得主要都是要玩佢個泳池。但小心池邊D石都幾利, 我同阿仔兩個膝蓋都損晒。我地住果幾日, 幾乎一半以上住客是香港人。同埋佢D滑梯6時就關門, 泳池約8時都關了。

5. 佢都有個kid room, 50thb/hour, d 野就BB d, 不過豐富過Hard Rock, 起碼有個波波池, 一樣有staff睇住。大D既小朋友可過對面打機, 打wii就100thb/hour/game, 街機就10thb/局, 不過就無staff 看小朋友的。

6. 酒店門口都有massage, 平, 方便, 我地試過行過晒小販檔, 右手邊果間, 都OK既。泰式200thb/hour。唔談得上非常舒服, 但有人同人按下鍊下, 都唔錯既。

男爵府

景點
我地只去了2個景點, KK Open Zoo & Sanctuary of Truth。Zoo是落機入Pattaya時順便去的, 包車入, 小朋友餵動物好開心。只餵動物預2小時都夠了, 但如要睇show, 就要預多D了。

Sanctuary of Truth我地在Centara 門口包taxi入, 400thb來回。入場費就睇你玩咩, 如只睇建築, 就500thb, 玩ATV 600thb 包2圈, 騎馬大人750thb, 小朋友400thb。以上價錢全包入場。仲可以射槍, BB彈, extra 加100thb。

男爵府

手信
1. 按摩膏, 最多人買counterpain, 原來仲有隻MUAY, 牙膏型黃色盒, 藥房和陳記有售。呢隻比counterpain平40%。

2. Big C 2樓右手邊有小朋友t-shirt, 有D disney的, 49thb/79thb都有, Ben 10 99thb, 質料都OK。涼鞋, Crocs鞋都平, 但好多斷買, 可能太多香港人去掃。

3. Boots, 有D item做promotion, 可以問下。記住入會, 5% off。

4. Central Fest都有做tourist promotion, 申請張tourist card, 5% off但要帶passport。

5. 仲有如想做退稅, 都要記緊帶passport, 我就係忘記帶。每次消費2000thb (唔肯定2000thb定係2500thb), 可登記, 所有單over 5000thb就可機場退。

6. 仲買左Blue Elephant 的咖哩粉, 不過未試。

男爵府

機場
1. 我地坐AA, 所以由舊機場出入。寄行李超多人, 要預多些時間。
2. Check in入閘後, 有幾間餐廳, Fuji, McDonald, 仲有間食pizza。

希望以上資料可幫到大家。玩得開心D。

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Thanks a lot.

男爵府

回覆:上星期剛從芭提雅回港, 少少分享

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

男爵府

醒目開學勳章

29/7都住Hard Rock,請問去邊間Big C近D.

男爵府

回覆 yoyodebbie 的帖子

我地去Central Centre 果間咋, 乜仲有其他Big C? 其實我唔知

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問一架的士坐多少人?

伯爵府

正。。。又有新料, tks

男爵府

醒目開學勳章

Thx!可否請陳仔蚊膏的相片

伯爵府

Is Hard Rock hotel closer to Pattaya city? Centara is a bit far from City?

Thinking not to change hotel and not to have car rental. So should I just live in Hard Rock if I want convenience?

男爵府

Counterpain在那兒買?剛有aunty叫我買。

珊瑚宮

好媽媽勳章

Thanks,我黎緊都係住Hard Rock Hotel

伯爵府

引用:Counterpain在那兒買?剛有aunty叫我買。

原帖由 bebeyan 於 13-07-22 發表
好多地方有, boots, big c。。。你問定佢買凍定熱個隻喎

男爵府

bebeyan 發表於 13-7-22 21:33

除了boots, big c, 其實普通藥房都有, 甚至陳仔手信店都有。

男爵府

zxzx 發表於 13-7-22 21:18
Is Hard Rock hotel closer to Pattaya city? Centara is a bit far from City?

Thinking not to change ...

Hard Rock is closer to the city. Actually, it is at the center of the town. It is within walking distance to Central Fest. It takes around 5 min tuk tuk to Big C.

首頁
12345...7

尾頁

跳至