懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問一問各位jm, 我而加18wk,
話說我今日去健康院做產檢,量左兩次血壓都偏高,第一次係146/81, 第二次係144/91, 我係feel到自己好緊張,心跳好快,但驗尿個度又無蛋白尿,體重連姑娘都話重得好靚,無問題,又無水腫,跟住姑娘建議見下醫生,好啦,見下啦,一入到去就話有無聽過妊婦毒血症,個情況係好快惡化,話即時叫我去急症照下,我有問佢咁而加有無得幫我量下血壓,佢話洗咩量啫,量左都係高ga啦,總之佢就係咁叫我去急症同埋講左好多嚇我ge野,好鬼驚。

then, 比健康院個醫生嚇左一輪,我就去睇私家醫生,個醫生又幫我量係140/90, 屬於擲界,醫生話飲食要介下,因為我自從有左之後勁中意食咸野,愈咸愈好,連咸魚都中意左食,我問健康院醫生飲食有無影響,佢話無,私家醫生就話唔多唔少都有d, 而加我都唔知點好,過多兩個星期我可以去私家度照結構,我堅係信唔過急症d醫生,因為我o岩o岩有左個陣流啡去睇急症又比佢地嚇左一野

我返到屋企又幫自己量,左右手都跌到大約126/75, 係心跳有d快
咁即係點,我仲可以做d乜....

大宅

回覆:妊娠毒血症(略長)

其實每次量血壓前先休息15~20分鐘先才會準

珍珠宮

check埋血糖,戒咸,甜,油,小食飯同肉。我上胎血壓高,血糖高,蛋白尿,医生我要入院住到生

大宅

引用:其實每次量血壓前先休息15~20分鐘先才會準

原帖由 saladb 於 13-07-22 發表
其實每次量血壓前先休息15~20分鐘先才會準
其實我都等左成半個鍾先入去,但係我一入到去就自然地緊張

大宅

引用:check埋血糖,戒咸,甜,油,小食飯同肉。

原帖由 -bella- 於 13-07-22 發表
check埋血糖,戒咸,甜,油,小食飯同肉。我上胎血壓高,血糖高,蛋白尿,医生我要入院住到生

...
唔食咁多飯,即係食粉面個d, 但我呢個孕期佢係令到我好想好想食咸野,救命好唔知想點

伯爵府

引用:Quote:原帖由+-bella-+於+13-07-22+發表che

原帖由 phoebe0920 於 13-07-22 發表
唔食咁多飯,即係食粉面個d, 但我呢個孕期佢係令到我好想好想食咸野,救命好唔知想點

...
真係要戒咸,我朋友又係妊娠高血壓, 仲中埋糖尿, 要戒鹽, 戒飯戒甜, 乖啦, 唔係大吉利是惡化要你入院住到生真係生不如死。

我個朋友呢世人最緊要食, 最鍾意食, 食大過天嗰隻, 佢都即刻戒晒, 就快做媽媽啦, 你做得到架

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

引用:Quote:原帖由+phoebe0920+於+13-07-22+發表

原帖由 kyobi 於 13-07-22 發表
真係要戒咸,我朋友又係妊娠高血壓, 仲中埋糖尿, 要戒鹽, 戒飯戒甜, 乖啦, 唔係大吉利是惡化要你入院住到生 ...
omg, 其實介食咸都唔係問題,最驚係好似你話齋會惡化,堅係好驚

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kyobi+於+13-07-22+發表真係

原帖由 phoebe0920 於 13-07-22 發表
omg, 其實介食咸都唔係問題,最驚係好似你話齋會惡化,堅係好驚
我朋友經過一輪食降壓藥, 嚴格戒口, 血壓已經由平均160幾降到120幾既正常範圍, 不過一放縱就會上返, 所以你記得要乖乖地食藥+戒口。

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

引用:Quote:原帖由+phoebe0920+於+13-07-22+發表

原帖由 kyobi 於 13-07-23 發表
我朋友經過一輪食降壓藥, 嚴格戒口, 血壓已經由平均160幾降到120幾既正常範圍, 不過一放縱就會上返, 所以你 ...
我問過私家醫生佢話暫時唔洗食藥住,自己觀察一星期血壓先喎

大宅

男爵府

樓主 我都係喔
次次去健康院度上壓都過140
Even我坐左半個鍾先去度
1度就不其覺咁緊張
我次次自己係屋企度都唔過120
比健康院醫生轉介左去醫院
下次要係醫院睇啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔好話佢嚇你,佢都係為你好想你做多少少O者

好過我上胎咩都冇係入到院CHECK先發現中左
好多野自己都唔覺,所以都係信下醫生既專業啦

複式洋房

我生個囡果陣有妊娠毒血,我四五個月開始水腫得好勁,三十週開始血壓次次升,到35週幾下壓升到110,即入院,訓左幾日啱啱夠36週,有埋旦白尿,即開刀。跟住咩事都無。醫生擔心到傻。

大宅

引用:樓主+我都係喔次次去健康院度上壓都過140Ev

原帖由 yahho 於 13-07-23 發表
樓主 我都係喔
次次去健康院度上壓都過140
Even我坐左半個鍾先去度
咁你飲食方面會唔會好似我咁,勁中意咸野,因為我就係咁,話梅都唔知比我食左幾多包,而加我自細血壓又係偏高個d黎ge

大宅

引用:又唔好話佢嚇你,佢都係為你好想你做多少少O

原帖由 fanny3315 於 13-07-23 發表
又唔好話佢嚇你,佢都係為你好想你做多少少O者

好過我上胎咩都冇係入到院CHECK先發現中左
因為比急症嚇過一次,話我個胎咩都無,好有問題,我就寧願比錢搵私家睇都唔會信急症,個d醫生唔會安撫人只會嚇人

大宅

引用:我生個囡果陣有妊娠毒血,我四五個月開始水

原帖由 apbb_2011 於 13-07-23 發表
我生個囡果陣有妊娠毒血,我四五個月開始水腫得好勁,三十週開始血壓次次升,到35週幾下壓升到110,即入院 ...
你個陣有無懷疑過自己咩事水腫得咁犀利??

男爵府

回覆:phoebe0920 的帖子

我有左前不嬲都係愛食濃味野
有左後都係無介口
一樣咸甜酸辣樣樣齊
不過我最唔明點解去健康院度就高血壓
上2個星期去過醫院check up
血壓又好正常 只要唔係健康院度就無事

男爵府

回覆:fanny3315 的帖子

請問醫生會做咩checking黎確認係唔係妊娠毒血症?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yahho 發表於 13-7-23 16:01
請問醫生會做咩checking黎確認係唔係妊娠毒血症?

血壓同蛋白尿

男爵府

回覆:fanny3315 的帖子

Thanks
如果中左 醫生會點做?
住院至生?定即時開刀取b?

首頁

尾頁

跳至