自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所以建議比佢先放2星期假續visa!我見我係度都可以照顧兩個小朋友,而且我突登請個53歲的,諗住佢市場唔大,唔敢玩嘢,點知原本昨天機返,我打佢手電一係無人聽一係唔通,send massage又唔覆,失咗縱咁,今早agent幫我打去菲律賓屋企又係無人聽,最後搵到菲姐個朋友,佢話菲姐今早打電話比佢話會搭下午機返香港,但菲姐依然無同我有任何聯絡!

我朋友幫我打去航空公司check,check 到佢無搭過飛機出香港,亦無係菲律賓用那機票飛返港,不過之後再打去想check多次,就話私隱條例唔講得!咁請問我可以點做?

agent叫我如果菲姐今晚返屋企,就叫我算數,唔好同佢計,因為依家好難請工人!我真係好氣頂呀!平時見菲姐工作無咩嘢,對小朋友又好,所以有好多嘢都唔同佢計,佢只係比較串d,但估唔到會咁對我,我仲突登比埋人工佢返菲律賓添呀!我真係好激氣呀!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好唔開心!菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!

我身邊有好幾個朋友既工人都係甘, 一去無回頭

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

大宅

做得果十個月,兩年都仲差咁遠,已經俾14日,樓主你太好人啦。

vego    發表於 13-7-29 10:01
Juliaqq    發表於 13-7-28 17:17

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解要中途返去續VISA o既? 如果佢真係唔返你都無辦法wor

,

象牙宮

2024年龍年勳章

我個琴晚返來, 阿仔係咁同佢傾解以解離愁

may.bb  你就好啦!  發表於 13-7-28 17:40

大宅

引用:做得果十個月,兩年都仲差咁遠,已經俾14日

原帖由 aw285 於 13-07-28 發表
做得果十個月,兩年都仲差咁遠,已經俾14日,樓主你太好人啦。
同意!希望佢真係今晩翻!

伯爵府

畀面勳章

如果唔返,係咪可以報失蹤人口呢?

大宅

子爵府

回覆 aw285 的帖子

諗住好來好去嘛!見佢又做得幾好,又話好耐無返菲律賓,之前同一個僱主做咗十幾年,諗住一定唔差囉!

侯爵府

我家工人姐姐做左5年,昨日放假返左印尼,我地都好怕佢吾返來。

子爵府

回覆 LMCK 的帖子

agent 話係會咁樣績visa架!因為佢係hk做我耐,我都唔知架!但其實之前幾個月有一次想請佢放假日早一小時回家幫幫手,佢話要去澳門,所以唔可以早返,其實去一轉澳門已經可以續visa,係嗎?

翡翠宮

記得報齊警、勞工處、入境處,一樣都不能少!攞齊文件永久保存以免佢若干年後告返你轉頭話你欠佢人工!揾埋agent簽齊嘢,單方面失蹤有文件保護到你!但唔好信哂agent自己要親自向以上3局報案及攞齊reference no.!咁個菲傭喺香港in到另一僱主都攞唔到工作證。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

子爵府

回覆 carng.ng 的帖子

我諗全等埋今晚,睇下佢返唔返嚟先!

珍珠宮

好媽媽勳章

我以前個印尼姐姐都係去一轉澳門攪掂.

香港大部分僱主真係慘, 貼錢買難受.仲要怕佢唔番黎.

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

未請過姐姐!乜可以甘?其實可以告她嗎?

翡翠宮

引用:我以前個印尼姐姐都係去一轉澳門攪掂.香港

原帖由 newbiee 於 13-07-28 發表
我以前個印尼姐姐都係去一轉澳門攪掂.

香港大部分僱主真係慘, 貼錢買難受.仲要怕佢唔番黎. ...
而家唔得咩

翡翠宮

引用:回覆+carng.ng+的帖子未請過姐姐!乜可以甘

原帖由 adelewong070726 於 13-07-28 發表

未請過姐姐!乜可以甘?其實可以告她嗎?
政府偏幫外傭,用經血炒餸俾顧主食、傷害少主都可以無罪釋放,你告都係嘥錢!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 張機票係咪你同佢買的? 如果係, 打電話俾travel agent話要改日子, 如果佢改得到, 即係張機票未用, 否則, 佢會話俾你聽用咗冇得改, 咁你咪可以證實個菲傭有冇離開香港囉.

不過佢返嚟你都冇聲出, 佢睇死你冇佢唔掂, 睇怕以後都係由佢做主導的了.

香港僱主從來都係俾外傭食住嚟恰的.

may.bb  你講得好啱!  發表於 13-7-29 22:27

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-7-28 20:02
樓主, 張機票係咪你同佢買的? 如果係, 打電話俾travel agent話要改日子, 如果佢改得到, 即係張機票未用, 否 ...
""香港僱主從來都係俾外傭食住嚟恰的"" This is so true!!!!!!!!

may.bb    發表於 13-7-29 22:28
DoReMi媽媽    發表於 13-7-28 20:10

珍珠宮

好媽媽勳章

carng.ng 發表於 13-7-28 19:23
而家唔得咩
應該得掛, 次次都係佢自己攪掂.請著個唔老實真係慘.

首頁
12345...7

尾頁

跳至