自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

引用:回覆+carng.ng+的帖子我諗全等埋今晚,睇下

原帖由 may.bb 於 13-07-28 發表
回覆 carng.ng 的帖子

我諗全等埋今晚,睇下佢返唔返嚟先!
遲一日可能真係有乜突發事件呢。希望你今晚見到佢啦

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

adelewong070726 發表於 13-7-28 18:49

未請過姐姐!乜可以甘?其實可以告她嗎?
告外傭? 外傭喺香港係高貴的象徵, 邊個敢搞佢哋? 掂親佢哋, 就有佢哋工會, 領事館, 香港政棍, 香港啲社會組織死晒出嚟捍衛佢哋, 佢哋自己走佬, 都可以去勞署開file誣告僱主炒佢唔補代通知金, 啲官同勞署, 只會勸僱主俾小小去同工人和解, 乜勞例唔係邊個斷約就邊個俾代通知金o既咩? 點解工人出走可以老屈僱主? 僱主又要跌錢俾哩啲外傭?

香港根本就冇公道, 你睇下日前嗰單俾外傭照顧而死的BB, 嗰件事BB死咗, 外傭一樣冇事, 點解外傭係負責照顧BB, BB受傷死咗外傭會冇責任? 連疏忽照顧責任都冇?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所

菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所以建議比佢先放2星期假續visa!我見我係度都可以照顧兩個小朋友, ...
我以前咪有個工人一去冇回頭囉,喊都冇用

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

may.bb 發表於 13-7-28 17:40
回覆 LMCK 的帖子

agent 話係會咁樣績visa架!因為佢係hk做我耐,我都唔知架!但其實之前幾個月有一次想請佢放假日早一小時回家幫幫手,佢話要去澳門,所以唔可以早返,其實去一轉澳門已經可以續visa,係嗎?
係, 如果佢係有心續visa, 去澳門嗰次已經可以做咗了.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

may.bb 發表於 13-7-28 16:57
菲姐做咗10個月,佢見我1/8開始要返工,所以建議比佢先放2星期假續visa!我見我係度都可以照顧兩個小朋友, ...
如果真的懷疑佢無出境,係米應該去報警留個底先!?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:may.bb 的帖子

去澳門嗰次應該續咗visa嘞!

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

樓主真慘

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

點啊?姐姐返咗嚟未?

翡翠宮

牛年勳章

回覆:好唔開心!菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!

勸樓主學快啲報三局好過,失蹤人口好大件事,當局可查到佢有無出境!

伯爵府

点解家下要怕左佢地咁。agent 仲要教僱主買佢怕。香港呢?你老细唔会買你怕卦

伯爵府

引用:Quote:adelewong070726+發表於+13-7-28+18:

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-07-28 發表
告外傭? 外傭喺香港係高貴的象徵, 邊個敢搞佢哋? 掂親佢哋, 就有佢哋工會, 領事館, 香港政棍, 香港啲社會組 ...
想説粗口中

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪無返嚟呀

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

嘩!甘都無事架!

侯爵府

畀面勳章

返黎未呀?!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,我身同感受深表同情,
上年呢個時候,我家姐姐又係藉口放假然後一去不返,因為家中有細路同new born自己又要返工,極之慌張,期待佢有突發嘢未返,等足48小時先心死,謹記要報警話失蹤,向勞工處及入境處報告,千萬唔好話炒佢,否則有機會佢突然現身向你追討,
仲有留意有無追數信或電話,通常失蹤就有野跟手尾,加油!!祝你好運!(歡迎pm我傾訴)

但求順利  

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

你個agent係咪都信唔過?
快啲跟bk jm提議估做嘢!
支持你!頂硬上!

男爵府

我都係放左我個返菲律賓,過幾日返,我都擔心佢唔返黎。香港僱主真慘!

子爵府

工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講咗佢一定返,問我做咩咁緊張,只係遲咗一日,又唔係唔返, 最多扣多佢一日假,總之佢有返嚟就得啦咁話呀!我無罵佢,我打電話比agent同佢講, 佢仍然大條道理同 agent講,覺得自己無錯,佢話今早已回港,只係覺得唔需要打電話比我同我交代,又好嬲我話揾入境署, 之後agent同我講番,佢話我工人唔好多多藉口,佢按規矩係一定要假期完就返僱主屋企,agent同工人講 因為佢無依時回港,僱主好擔心,所以揾agent幫手,係佢哋教我揾入境署的,亦同工人講,佢咁做亦可以 報警,因我們擔心佢有意外,揾唔到佢又唔知佢係邊,所以唔好話僱主,這是正常程序等等。但可惜最後工人都係無悔意,仍然覺得自己理直氣壯,覺得自己有返回我屋企已經係好好咁!

男爵府

回覆:may.bb 的帖子

請工人要咁受氣,真係慘呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

may.bb 發表於 13-7-29 02:05
工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講咗佢一定返,問我做咩咁緊張,只係遲咗一日,又唔係唔返, 最多扣 ...

令妳擔心咗一日一夜, 真係.....

不過算啦~ 妳都係想佢返嚟啫~~話下次早啲通知妳咪唔駛令妳咁擔心, 咁急搵佢

唔好嬲了, 佢做到嘢, 又對妳小朋友好

首頁
12345...7

尾頁

跳至