親子旅遊

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

kinoko_guoguo 發表於 13-8-19 06:23
我個3歲仔對賞花零興趣,當我兩公婆輪住映花時,佢就食雪糕或响bb車上瞓覺!

...

正常啊, 我諗 20歲都係 0 興趣. 我 bb 因為 2 歲, 去邊都好開心, 四處走四處跳.

不過, 小朋友就是要跟住父母的啦.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-19 08:55
出年七月也$1900+稅、可能你選的日子已沒有
Q class了

q class 好像是最平的. 上次我 n class $3500. 但 n class 可儲 50% JAL mileage.......

Q cannot.

禁止訪問

大宅

回覆:youhello507 的帖子

已睇過整個月都唔會有咁平!

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-19 10:09
我儲開mileage plus所以無咩關係

mp 都係我主力. 2萬去北海道平絕業界.

但有 jal 冇理由唔儲, 照食先.

珍珠宮

kakamom1 發表於 13-8-19 13:15
已睇過整個月都唔會有咁平!

其實都正常 o既, 旺季點會有平機票 ? 可遇不可求.

見到就好快 book 啦.

珍珠宮

早餐在 hapo 餐廳吃, 都幾美味 o架, 又有果汁飲

之後再浸多次溫泉, 10點多 check out, 去看道東三湖了.

阿寒湖邊

第一站, 美幌峠

全景

靚到好似名相片咁

上來的山路

湖景的另一面

途經屈斜路湖

但我挖不到水井......
\

跟著到川湯, 吃個午餐

去了這小店, 以前來過一次, 再翻吃, 有感情. 因為 menu 全是日文, 我只識手指指, 寫字去點菜. 雞 = 鳥 tori , 牛, 豚, udon, ramen, 咁上下, 哈哈.....

硫磺山, 火山真勁, d 水仲滾 o架, bo bo 聲咁.

最後一個湖, 摩周湖, 上到山, 非常大霧, 本著來到一看, 非常神奇!!! 由大霧到小霧, 小霧到大霧, 短時間內, 來來回回十多次.

全景

蜘蛛

晚上 8pm 到達知床, 就在入口不遠處的居酒屋, 吃一頓晚飯, 都幾好味, 價錢又 ok. https://www.google.com/maps/prev ... 99!4f13.1&fid=5

晚上的知床

居酒屋晚餐

居酒屋晚餐

珍珠宮

住知床, 山上的旅館, 地方大, 有獨立洗手間, 真的不錯!

知床五湖, 間唔中, 會有野生熊在這裡出沒. 當然我們走高架路, 有電網, 是不會遇到熊的.

現在是熊出沒時期

觀光中心介紹五湖

停車場, 後面就是知床連山

高架路的入口

高架路

出面就係海邊

一湖

知床連山

海邊景

到達五湖的一湖, 高架路只能到這裡

一湖全景

之後到知床自然中心, 呢度介紹知床有乜野玩, 有乜動物

跟住去乙女瀑布, 諗住睇鹿......但係......冬天無處不在的鹿, 在夏天.....一隻都冇!!!!

20/7 居然有人見到熊......小心呀......

路途中

到達原野, 冬天一條草都冇

珍珠宮

參觀知床之後, 就出發往網走. 旅遊書介紹的網走, 主要集中在網走駅一帶, 其實網走還有一個比較旺的市區. https://www.google.com/maps?q=43.997646,144.286813&ll=44.004175,144.277439&spn=0.046735,0.077162&num=1&t=m&z=14 在這裡有很多大型商店的.

時間還早, check in 後到網走監獄看一下, 由於我在冬天已參觀, 所以沒有入內. 這個景點是值得參觀的, 最深刻是一個 3d 的電影院, 介紹它的歷史, 都幾感人的.

網走監獄門口

境橋

食堂, 冇乜人去食皇家飯吧 ??

下一個景點是流冰館, 同樣是花費幾百yen, 可以一看的.

免費景點有觀景台, 可以望到網走, 知床, 能取湖, 風景不錯的.

能取湖

可以看到知床連山

日本人是多麼愛護環境

網走酒店 ホテル サンアバシリ, 就在火車站旁, 最好是洗衣免費, 正!

房間可以看到 jr 火車

停車場看見豐田 aqua

日本和牛平香港很多!!!

珍珠宮

第 7 天

今早去了北方民族博物館, 可以看到北方人民 (近北極) 的生活.

門口的三角型是地標

入口有點神秘

門口有隻長毛大象

室內展館

大宅

aliceyanyan 發表於 13-7-29 14:24
七月中去北海道熱嗎?
有年我落機feel到有D寒(4,5pm)原來得十零二十度,第二日要去買件外套比自己和D細路,因為帶晒背心短裙比個女, 但係有一年差不多30 度,真係估佢唔到,所以依家會帶薄風褸,長袖衫各一件,不過買都好方便

珍珠宮

一早一晚氣溫相差好大的, 一件長袖外套是必需的.

如果下雨, 更加涼. 但中午可以好熱.

珍珠宮

回覆 youhello507 的帖子

好好平呀

珍珠宮

jje88 發表於 13-10-7 14:28

好好平呀

係呀, 我鐘意平玩, 玩多幾轉.

珍珠宮

遊覽過展館後, 出發到層雲峽.

銀河, 流星瀑布

水流都幾急

今晚住的溫泉酒店是朝陽 resort, 是次 encore , 因為 3 年前幫襯過, 發覺十分超值. 呢次都一樣.
這次我們一家人住一間房, 十分大.

全景

房間

選這間酒店, 除了價錢優惠外, 早晚餐都不錯

大宅

請問你用左幾耐時間行呢兩段路?美瑛去亞寒湖
網走去層雲峽?

我plan 緊行程,但見去層雲峽好遠!
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

珍珠宮

TIKTIKMA 發表於 13-10-9 08:04

請問你用左幾耐時間行呢兩段路?美瑛去亞寒湖
網走去層雲峽?

我plan 緊行程,但見去層雲峽好遠!

美瑛去亞寒湖, 呢段係遠 d, 中途坐底食下麵, 又再起行, 約 3.5 小時. 其實可以安排好 d, 最尾住富良野就會行少 d. 另外我高速行 120 又可以快 d.

網走去層雲峽, 2.5 小時, 唔係好遠 o者. 又途經北見食 lunch, 好快過.

google map check 的時間都好準的.

珍珠宮

第 8 天
早上吃過早餐後, 就駕車到旭山動物園, 3月時才到訪一次, 現在 7月又到訪, 仲密過去海洋公園. 不過, 夏天的旭山還是第一次來到. 比起冬天, 當然更好遊覽, 室外沒有下雪呢! 今次吃午飯很多人, 在正門入口的餐廳比較少人. 值得一提是旭山動物園免費停車場是在山頂, 可以免去 500yen 泊車費. https://maps.google.com/maps?q=43.767576,142.483664&num=1&t=h&z=17

正門附近

夏天的企鵝

我成日以為北極熊冬天要去避暑, 原來唔駛

鹿

monkey

好大隻長頸鹿

遊覽 + 吃東西, 到 4 時多才離開.

路過西松屋, 入去買下 d bb 野, 比香港更平!!!

回札幌, 我選擇在 aeon mall 吃晚飯, 因為比較晚收工, 又可以行一會商場.

發寒 aeon mall , https://maps.google.com/maps?q=43.09669,141.278472&ll=43.098288,141.278601&spn=0.017862,0.027423&num=1&t=m&z=15

第 9天, 今天是札幌一天遊, 方便同行者 shopping, 撞o岩是狸小路的狸祭, 有些特色的活動.

札幌酒店, 會連住 2 天, 有 free parking, good wor.

狸小路

本想去二條市場吃海鮮, 可惜太遲去, 好多都關門了, 有心人記住早上, 最遲中午好啦.

咁o岩附近有啤酒節

呢間藥店有折, 好似幾平.
https://maps.google.com/maps?q=43.056138,141.352893&ll=43.055864,141.353188&spn=0.002234,0.003428&num=1&t=m&z=18

晚餐又吃咖喱, GARAKU, 這是日本 openrice 北海道咖哩 no.1, 我每次去北海道都會吃湯咖哩的.
https://maps.google.com/maps?q=43.056989,141.354926&ll=43.056973,141.354904&spn=0.004468,0.006856&num=1&t=m&z=17

最尾一天, 中午機, 早些出門口, 到 ots 還車, ots 旁就是 outlet, 有時間可以看一下的.

要在上海等 4小時轉機, 真的好悶, 上海機場好悶.....

全卷完, 多謝收看.

複式洋房

你好! 我第一次去北海道所以有好多問題要請教, 我正計劃明年暑假去自駕遊, 請問係OTS租車如果想租Freed 應該選哪個類別嘅車? 同埋租ETC 行highway 係米抵D方便D? 麻煩哂

珍珠宮

cutebb88 發表於 13-11-2 00:28
你好! 我第一次去北海道所以有好多問題要請教, 我正計劃明年暑假去自駕遊, 請問係OTS租車如果想租Freed 應 ...

很神奇, 今天看, OTS 已經沒有 freed 的 7 人車. 下年早幾個月才找吧.

行 highway 當然方便 d, 但費用都唔少, 因為架車多人坐, 除開抵 d, 所以行 highway.

ots 沒有 etc 卡租的, orix / toyota 就有, 但車租普遍貴 d.

首頁
34567...10

尾頁

跳至