自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kkan 發表於 13-7-30 12:27
養得寵物...帶寵物去睇醫生...但係俾唔起的士錢

不過...影響唔到我...我都唔會出聲既 ...
多謝你的包容.
養寵物平時駛費唔太貴,
但係睇一次醫生係好貴架,
每次都起碼1500元落樓,
如果要覆診仲唔止呢條數.
撘2次來回的士要800元,
如果可以慳返車費用在醫療上,
寵物是否更能得到理想的治療呢?

子爵府

畀面勳章

回覆:如果見到有人帶寵物上巴士,你哋會點做

如果無臭味,不隨處便溺不亂吠我唔介意

大宅

回覆:如果見到有人帶寵物上巴士,你哋會點做

無問題!

男爵府

我睇晒D回文, 真係想發表一下, 不過可能好多人唔LIKE..
巴士條例寫明, 法理上就係唔應該帶..
我見好多人講好多怪理由, 什麼動物睇醫生好貴, 要千幾蚊一次.. 所以唔坐的士之類..
呢D理由.. 同我買車, 話油已經好貴, 拍車貴, 隨街拍車唔阻人就唔緊要啦... 有咩分別?

當然, 情理上, 如果小動物裝盛好, 亦不擾人, 大家也應有包容心..
樓主只係事後提醒人, 大家就圍攻他/她, 我真係覺得好唔啱..

希望大家理性少少, 如果覺得巴士條例不合理, 應該向巴士公司或政府反映..
而唔係以自己觀點, 喜好作批判...

禁止訪問

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+minifat+於+13-07-29+發表本

公爵府

引用:我睇晒D回文,+真係想發表一下,+不過可能好

原帖由 ronaldlcm 於 13-07-30 發表
我睇晒D回文, 真係想發表一下, 不過可能好多人唔LIKE..
巴士條例寫明, 法理上就係唔應該帶..
我見好多人講 ...
惻隱之心人人皆有,但樓主始終出自於好心,我撐樓主

珍珠宮

引用:如果係因個人而已,咁定D規則又何用?(不喜勿

原帖由 halookmama 於 13-07-29 發表
如果係因個人而已,咁定D規則又何用?(不喜勿插)

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實唔影響自己/人地咪算啦~
其實動物可能去睇醫院~
可能開開心心去玩...
無謂影響到人地心情~
趕左人落落下....大家都無咩好處姐~

子爵府

回覆 halookmama 的帖子

個位主人應該都知唔比, 所以用左個環保袋袋住左, 其實唔臭, 無聲可唔可以容忍一下, 通常甘既情況都是要帶動物出門睇醫生先會甘做, 好過隻動物有病個主人都唔肯帶佢睇醫生啦..雖然個位主人既回答差左d

我遇過一次是一隻用紅白藍袋住既唐狗, 坐我對面, 坐左陣隻狗要伸個頭出黎八卦, 見到個袋郁下郁下, 個主人好擔心甘對我地講因要帶隻狗去睇醫生請我地通容下, 雖然我有d驚, 但我都無出聲, 因為個陣我係由新界坐過海巴士去港島...但就好好奇佢地回程又點呢....

首頁

尾頁

跳至