論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:準媽咪 的帖子

你是否FTM? 如果係,你得閒去下街巿,菲、印鋪頭仔,就知佢地平時做乜:上網、吹水、睇戲、做傳銷、唱K、跳舞⋯⋯應有盡有,最慘有啲仲係帶理靚仔去!

Minniemouse:-P

男爵府

引用:Quote:ihv2kids+發表於+13-8-16+17:43+你要

原帖由 準媽咪 於 13-08-16 發表
屋苑電梯記錄算唔算證據? 7 點幾出一次,9 點幾又出!
但佢大可以話系我叫佢去??!
...
CCTV 只可見到佢有出入過,但有無approval 都得你偏面之詞,工人死撐話你得你同意,咪口同鼻咬囉!
例如試過有個case僱主告工人偷野,工人死口唔認,反咬話係僱主送比佢。無証無據,結果告唔入。
又另一case 僱主叫工人抹窗,工人一句“i don't want to do ”僱主即炒無補錢,工人告僱主1個月代通知,有得打。結果,工人輸了。

值唔值得去「迎戰」你好好想清楚,真係幾煩神,而且仲要搵律師,律師費又值唔值呢? 斤是否必贏要睇埋當時理據!..

伯爵府

minniemouse 發表於 13-8-16 18:25
你是否FTM? 如果係,你得閒去下街巿,菲、印鋪頭仔,就知佢地平時做乜:上網、吹水、睇戲、做傳銷、唱K、 ...

6月開始系 FTM,為左個囝!

以前邊有時間理屋企野,唉! 依家似 "揍多個女" !!

Agent 話如果即炒,就算唔補多個月,佢一樣可以好開心,大把人請,仲有黑工市場。 有時間就去勞工處告你欠佢一個月!!

老公就話法庭大多幫助 "弱勢",僱主通常都輸!!

唉! 真系貼錢買難受!

非非 不可信,印印都一樣!! 而另一共通點系: 冇良心!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:準媽咪 的帖子

你唔駛理佢有無人請或者開唔開心,最緊要係自己頂唔頂得順。請著個好,就話幫到手,請著個差,仲慘過湊多件,又唔鬧得,又唔打得,又成日唔聽你支笛,叫佢做嘢,又話唔知,同扮唔識。

Minniemouse:-P

侯爵府

引用:Quote:原帖由+準媽咪+於+13-08-16+發表屋苑

原帖由 ihv2kids 於 13-08-16 發表
CCTV 只可見到佢有出入過,但有無approval 都得你偏面之詞,工人死撐話你得你同意,咪口同鼻咬囉!
例如試 ...
普通勞工案,不容許律師代表上庭的。

伯爵府

昨日接放學,又見到教唆我工人偷懶既 印印
佢亦認得我

睇到佢原來系同校另一班同學囝既工人

每次想到哩個女人就心跳急速,恨之入骨!

珍珠宮

回覆:工人未經批准 8 號風出街個幾鐘! 竟然唔系問題

唔識,但我知出warning唔可以代替一個月代通知金,除非係嚴重出錯,有證據。僱主真係好惨

大宅

回覆:工人未經批准 8 號風出街個幾鐘! 竟然唔系問題

你依家做ftm,你可以日日要佢跟住你送仔接仔,買送!佢私下走左去,你即刻報警!迫佢自己5做,比反一個月通知你
總之5好比機會佢去開party!

伯爵府

lovebbb 發表於 13-8-20 11:21
唔識,但我知出warning唔可以代替一個月代通知金,除非係嚴重出錯,有證據。僱主真係好惨

...
系! 僱主真系好冇助!
D 法例下下保住佢地,明明衰都要僱主付出代價!!

明白工人千里迢迢來外地打工系慘,要受保障。但僱主既保障又系咩?

伯爵府

noeyeC 發表於 13-8-20 12:47
你依家做ftm,你可以日日要佢跟住你送仔接仔,買送!佢私下走左去,你即刻報警!迫佢自己5做,比反一個月通 ...

好唔想對住佢!! 所以冇帶埋出街。

我更討厭教唆我工人個賤人!!!

伯爵府

工人有冇權要求 現金代機票??!

又應該比幾多$ ?

大宅

ihv2kids 發表於 13-8-16 20:32
例如試 ...

如果我係你,我會拋佢,mum就係錢多,慢慢同你玩,玩到監都有得你坐,到時睇你點搵$$番家鄉。

伯爵府

件衰野天日走,終於等到!!

昨日放假已執走左一大喼野,當時我不在場。c6 似乎冇 check, 激死人!!

今早衰人買完餸番來,問我天日幾點走。答佢:"你洗好晒 d 枕頭被單就走得!" 佢竟然叫我出晒糧比佢先!!

子爵府

chan803 發表於 13-8-16 15:32
或者你試下打去問下勞工處, 8號風球下私自出門算唔算大錯, 是否可以即炒不賠.

...
8號風之所以唔駛返工,係因為唔想員工冒險遇上意外,留在室內會安全很多,而且公共交通都會停駛,根本無交通可用。

但外傭性質唔同,8號風球關佢鬼事,我唔叫你出街做嘢就得啦,僱主已提供了安全shelter,佢亦已身在「工作場所」中。政府冇法例話8號風球就要放假架,大把工種8號風球都要開工,茶樓、戲院、快餐店、卡拉OK及多個政府或私人機構。

所以你工人打風失踪幾個鐘,第一是應該以曠工計,同埋下次一定唔可以,因有乜意外邊個承擔呢?

伯爵府

Bling11 發表於 13-9-2 11:52
8號風之所以唔駛返工,係因為唔想員工冒險遇上意外,留在室內會安全很多,而且公共交通都會停駛,根本無交 ...

至慘冇人可以肯定可以即炒唔駛補呢!!

終於忍完了!

子爵府

準媽咪 發表於 13-8-16 16:04
事原系咁:

自從 1 號風之後我自己出街買野, 買齊返來, 佢根本無須出去! 因怕工人出意外!

咁你下次就醒啲,8號第球就咪叫佢出去,有乜事就費事啦。

伯爵府

Bling11 發表於 13-9-2 11:55
咁你下次就醒啲,8號第球就咪叫佢出去,有乜事就費事啦。

唔會有下次!

唔聽指示既工人, 應該叫警察上樓, 當失蹤人口! 即炒!

子爵府

我嗰個都係架,朝早買餸例必粒幾兩粒鐘,下午出去洗衣舖攞包衫都要粒幾鐘,不過諗住佢瞓廳,成日都冇乜時間攤低放鬆抖下,反正下午做到咁上下都要俾休息時間佢,初頭都會話佢,佢都唔敢放肆,跟住做熟上咗手,見佢都做得ok,有時明知佢happy hour,唔太過份都由得佢,費事咁harsh,返工放工都困喺間屋,如佢做掂屋企嘢就算,但條八婆呢排愈來愈吋,開始唔老黎佢

伯爵府

Bling11 發表於 13-9-2 12:01
我嗰個都係架,朝早買餸例必粒幾兩粒鐘,下午出去洗衣舖攞包衫都要粒幾鐘,不過諗住佢瞓廳,成日都冇乜時間 ...

係架! 佢地 like 得寸進尺!

同埋 "一向係咁" 想收番係唔可以既! 亦可以成為佢將來反咬既借口!

所以一開始就唔可以放!

唉! 原來 "好人" 係一定被利用吖!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

chan803 發表於 13-8-16 15:31
係睇事件性質, 唔係睇幾多 warning....

如果係只係嚝工, 我估未必可以即炒唔賠.

勞工法例,都好似要曠工三次先即炒唔洗賠。(唔知有冇記錯,如有,請指正) 
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至