跳至

首頁

尾頁

洋房

增磅問題!!好慘!

我個bb今日返健康院檢查, 姑娘話佢太輕喇, 得6.3kg, 有冇人可以幫到我, 有咩方法可以令佢吸收d!! 麻煩各位幫忙 :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 增磅問題!!好慘!

唔知我個囡有沒有6.0kg
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

米水開奶都有d幫助0架! 又或是食 s26奶粉
一家四口

洋房

你個BB現在吃多少安呀??
我個每4小時吃6安多DD,吃得又訓得,是大份BB呀!!!

大宅

我阿媽一星期有一日會全日用米水開奶俾bb飲, bb一日只係食四至五次奶, 每次四or五安左右 (有時食三安半) + 少少人奶(一日兩安左右, 因為我已經冇乜奶lu :-( )

bb六個月嗰日返健康院, 姑娘話bb體重屬中上, 我估米水係有d幫助(因為我bb唔係好鍾意食奶), 你可以試吓, 唔好太擔心.

大宅

我阿b尋日去完健康院, 都係姑娘話佢係中細b....
68cm長, 得7.6kg.....
之不過佢話佢食既份量都ok...所以話無乜問題
我阿b一日3餐奶, 一日都會total食到15安, 加埋1餐100ml糊仔, 同埋一碗粥仔, 姑娘都話ok

您試下俾米水喂下, 又或者轉奶粉囉

洋房

我個bb每4小時飲3-4安奶, 有時飲得2安咋, 而家頌病左, :-( :-(

洋房

我阿仔6個月返健康院磅都係6.54kg,亦係超細bb,但佢出世都係得2.56kg,所以姑娘話佢算係keep住係正常嘅生長線上。佢又係唔鍾意食奶同糊仔,我一直埋身餵,唔知佢食得幾多,但試過用奶樽,只係食得2-3oz,所以我估佢算幾吸收。

我覺得你囝囝又係食得o甘少所以算幾吸收,你不要太擔心,o甘會影响埋bb架,我成日同自己講,只要佢健康活潑就最重要,你囝囝病咗呀?咩病呀?你同bb都保重呀!
runnyyu 寫道:
我個bb今日返健康院檢查, 姑娘話佢太輕喇, 得6.3kg, 有冇人可以幫到我, 有咩方法可以令佢吸收d!! 麻煩各位幫忙 :-( :-( :-( :-(

大宅

我個仔(現在5個半月)都好細食, 1日食4餐奶, 每餐5-6安(有時4安)+3茶匙米糊 :-( , 不過姑娘話佢算係keep住係正常嘅生長線上都沒有問題, 佢唔食都無辦法, 雖食得少但我估應是他吸收。我應同Helenhung說只要BB健康活潑就最重要。我時時都同自己講"放開啲"

洋房

你個仔仔真係算吸收, 望落去都吾似咁奀, 但我阿仔可能要轉介睇專科, 好煩又心痛, 而家頒病左, 佢絛細氣管發炎, 影響呼吸, 醫生開左d抗生素及類固醇比阿仔, 見到佢食左後"嘔嘔斗斗"個樣, 真係寧願病個個係我, 好心痛 :-(

珍珠宮

runnyyu
係仔仔出世時幾重丫
佢訓得多唔多丫
bb要食得訓得先長肉ga

洋房

又真係好心痛 :-( ,之前峻峻佢食奶粉敏感,出哂風疹,我就明白做媽咪嘅心痛程度,見佢食咗藥成個人靜哂儍吓儍吓o甘,真係好心痛 :-( 架。希望佢叻d,快d好番啦;runnyyu你嘅擔心我完全明白,但你記住要保重自己,同埋開心樂觀d對住bb,bb會感受到,就會開心d好快d咯!

要轉介睇專科?因為奀?未必係你想像中o甘嚴重嘅,可能醫生想跟進吓呢!姑娘都要我峻峻個個月返去check住d體重啦!我都擔心過。你哋兩公婆係咪都唔大隻架?好似姑娘話齋,我o甘細粒想個仔有幾大隻呀!我諗bb慢慢大,自然會食返多d嘢架,男仔千祈咪似我細細粒。你都要加油!

洋房

阿仔出世2.8kg, 日間訓得吾多, 但夜晚8點訓到12點, 我地會叫醒佢飲奶, 一路訓一路飲, 到第二日六點起身囉, 所以吾太長肉 :evil:

洋房

就係因為太奀所以未要轉介囉, 而家阿仔已經跌出條線, 你話我係咪好擔心吖, 係呢, 你峻峻食邊隻奶奶架? 我阿仔就食日本和光堂, 但佢吾吸收o 我老公都算高大架, 而我都吾算細粒, 吾知點解呢? 好啦! 我會加油架喇!!

洋房

我峻峻係全人奶,所以我唔太擔心唔夠營養。你有冇諗過轉奶粉呀?s26會唔會多d fat呀?o甘係咪應該食少d糊仔,飲多d奶,等佢多d營養呢?我聽人講,飲奶營養多d,0-1歲主要係飲奶囉,你唯有辛苦d,俾佢食密d,我峻峻依家仍然3個鐘食一次奶,半夜還要食1-2次架,雖然食得少但食得密d囉,其實佢唔扭食,但我照樣俾佢食,食得幾多得幾多囉 :cry: !
大家努力,順其自然。你阿b好番d未呀?今晚又轉冷,你同bb都要小心d。

洋房

你係咪全職媽咪呀? 我唸你都幾辛苦, 因為我頭一個月都係全人奶, 厘頭餵完又要起身餵, 你好偉大呀!
今日renny仔飲多左奶同埋精神左好多喇, 我成個人頌開心過中六合彩,
你地都要著多多件衫呀! 大家加油

洋房

係呀,都幾痴身,「無自由,失自由...」

o甘大家加油啦,renny仔加油呀

大宅

我阿女都係6kg左右,我諗多DD啦,佢食四餐,每餐食6-7安,咁講法,我個都係細碼BB囉。。。不過呢度咁多細碼BB,咪即係唔緊要囉,肥D唔等於健康D,我阿女不知幾活躍,成日反身,360度都試過。。。最緊要,佢成日笑,見到邊個都笑一餐。。。

其實會唔會而家D人,注重左健康,所以唔會係咁谷阿B食奶,咁同以前比,而家好似多左好多細碼B。。。

珍珠宮

runnyyu 寫道:
阿仔出世2.8kg, 日間訓得吾多, 但夜晚8點訓到12點, 我地會叫醒佢飲奶, 一路訓一路飲, 到第二日六點起身囉, 所以吾太長肉 :evil:

你個仔出世都唔係重, 應該屬於細碼b
咁佢keep佢細碼size都算正常, 而健康要bb再check真d, 都因為你兩公婆都屬於大size, 咁佢地想check真d bb會唔會有咩問題
我諗你要搵方法令bb飲多d奶先得, 你bb每餐只飲2-4安, 少左d, 你留意下個奶咀個流速會唔會太慢, 又可以試下換第二款奶咀, 如果都唔得你可以考慮下轉第二隻奶粉比bb試下, 另外你都可以煲粥水開奶比bb飲, 仲有盡量要bb日頭訓多少少, 而夜晚晏少少先再訓, 8點就訓太早la, 太約11點左右一直訓到第二朝
你bb開始食糊仔/粥仔未, 佢鍾唔鍾食, 如果鍾意不妨比多d

別墅

runnyu,
唔好太擔心啦,我個B出世果陣都只喺得2.5kg咋,咪仲細碼,或者你真喺試吓用米水開奶or轉其它奶粉睇吓有冇幫助先啦!

首頁

尾頁

跳至