興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

del

lalalandwohoo    發表於 13-9-26 18:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

DoReMi媽媽    發表於 13-9-19 23:36

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-19 00:19
4月下的種, 這陣子發現結果了, 之前挺擔心的, 還問園丁(請回來執拾花園, 噴蟲藥)何解還沒結果, 當時 ...
植物中的紅寶石
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wong2323 發表於 13-9-19 14:50
植物中的紅寶石
係, 可以煲美味的花茶

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-19 23:36
係, 可以煲美味的花茶
秋冬我都個個星期煲,雪凍好似利賓納
唵嘛呢叭咪吽      

象牙宮

wong2323 發表於 13-9-19 23:47
秋冬我都個個星期煲,雪凍好似利賓納
舊年街巿成日有, 我又係好鈡意煲的, 但花期過後就冇了, 今年可以煲自家種的花茶。

lina9316  我做咗果醬lu  發表於 13-9-21 17:56

超級版主

DoReMi媽媽 發表於 13-9-19 23:59
舊年街巿成日有, 我又係好鈡意煲的, 但花期過後就冇了, 今年可以煲自家種的花茶。 ...
係呀!秋冬街巿成日有,今日見到剛上市比較細粒無買到,下星期應該會大粒d,我d小朋友好鍾意飲ga
唵嘛呢叭咪吽      

象牙宮

wong2323 發表於 13-9-20 00:03
係呀!秋冬街巿成日有,今日見到剛上市比較細粒無買到,下星期應該會大粒d,我d小朋友好鍾意飲ga:good ...
佢哋長得好快的, 我前兩日仲見細細的花, 但一日比一日大好多, 不過我今日移咗3棵去另一角花園,因本身位置適宜種小型花卉, 冇諗過洛神花會長得咁快, 咁高, 有啲阻住, 所以移去另一角, 但可惜佢好似未識得吸水, 啲葉dup晒, 觀察多兩日, 希望佢啲根識抓實新位置的泥土, 茂盛返啦!

超級版主

DoReMi媽媽 發表於 13-9-20 00:11
佢哋長得好快的, 我前兩日仲見細細的花, 但一日比一日大好多, 不過我今日移咗3棵去另一角花園,因本身位 ...
我未種過洛神花,祝您種植成功,中秋節快樂!!!
唵嘛呢叭咪吽      

象牙宮

wong2323 發表於 13-9-20 00:15
我未種過洛神花,祝您種植成功,中秋節快樂!!!
Thanks! 中秋節快樂!

wong2323  謝謝您  發表於 13-9-20 00:21

公爵府

DoReMi媽媽    發表於 13-9-20 08:07

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以整蜜漬洛神

小肥楊    發表於 13-9-30 17:00
falalala    發表於 13-9-23 15:32
petpetbaby  點整蜜漬洛神  發表於 13-9-22 16:29
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

andyman 發表於 13-9-20 15:49
可以整蜜漬洛神
嘩 ~ 你整得好靚

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-20 15:55
嘩 ~ 你整得好靚
靚唔靚唔緊要啦, 最要好味道
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

andyman 發表於 13-9-20 15:58
靚唔靚唔緊要啦, 最要好味道
洛神花好味道,就梗係的了。

公爵府

期待2019

象牙宮

唉 ~ 啱先見開始有收成, 只等佢再長大啲, 而家又話嚟個超強風, 都唔知佢捱唔捱得過

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

會打贏“天兔”咖

象牙宮

lina9316 發表於 13-9-21 17:59
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

會打贏“天兔”咖
謝謝安慰

超級版主

DoReMi媽媽 發表於 13-9-21 17:14
唉 ~ 啱先見開始有收成, 只等佢再長大啲, 而家又話嚟個超強風, 都唔知佢捱唔捱得過
預防萬一,摘左d夠大粒ge先啦
唵嘛呢叭咪吽      

首頁

尾頁

跳至