興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wong2323 發表於 13-9-21 22:33
預防萬一,摘左d夠大粒ge先啦
我都想摘咗先, 但未夠大粒, 睇下聽日會唔會大啲(佢哋本來長得好快的

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-21 22:36
我都想摘咗先, 但未夠大粒, 睇下聽日會唔會大啲(佢哋本來長得好快的) ...
種植位置正唔正食風位,如果當風ge,唔好博要摘啦
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wong2323 發表於 13-9-21 22:40
種植位置正唔正食風位,如果當風ge,唔好博要摘啦
我都唔知會唔會食正風, 唯有聽晚睇下先

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:洛神花

不過好野螞

大宅

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

petpetbaby 發表於 13-9-22 16:30
先煲一大鍋水,大約至 90 度,放入洛神花約10秒,灼一下即起, 一層花一層糖,最後一層淋上蜜糖,雪三天即可吃

petpetbaby    發表於 13-9-22 16:35
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

whatup 發表於 13-9-22 02:54
不過好野螞
所以我移咗佢遠離我間屋, 不過本身園子都有蟻, 冇法。

象牙宮

andyman 發表於 13-9-22 16:34
先煲一大鍋水,大約至 90 度,放入洛神花約10秒,灼一下即起, 一層花一層糖,最後一層淋上蜜糖,雪三天即可吃 ...

象牙宮

今日仲見佢開埋花, 唔知聽日會變成點

準備開花中

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

要等的花跌咗先摘

象牙宮

諺諺mum 發表於 13-9-22 18:07
要等的花跌咗先摘

舊年有棵又係開花, 之後跌花再結果, 但因為得一棵我冇摘, 由得佢, 今年叫做略有收成, 但今日又打大風。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

種一棵都可以摘個痛快, 諗起都開心

DoReMi媽媽    發表於 13-9-22 18:27

別墅

我都有種,但係有蟲和白色的物體!

象牙宮

nysum730 發表於 13-9-22 19:03
我都有種,但係有蟲和白色的物體!
蟲就實有的了, 白色物體 ~ 我都好似見到小小, 咁摘咗落嚟洗乾淨佢可以嗎?

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-21 22:42
我都唔知會唔會食正風, 唯有聽晚睇下先
請問情況如何???昨晚好大風,有無事呀???
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

象牙宮

wong2323 發表於 13-9-23 12:58
請問情況如何???昨晚好大風,有無事呀???

3e, 多謝關心, 還好情況不太壞, 噚晚真係好大風, 我都好驚爆玻璃打風後, 啲枝跌晒落嚟, 有啲仲貼地, 可能濕得滯, 重心太重, 我哋揾到啲斷落樹枝撐起佢, 不過跌落地情況之前都發生過, 係落好大雨後, 但後尾佢自己又會撐返起身, 大自然就是這麼奇妙

打風後

打風前

雖然感覺七零八落, 但花還是繼續開

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

整果醬都好味

象牙宮

falalala 發表於 13-9-23 15:33
整果醬都好味
我暫時剩係識煲花茶, 同埋我哋小用果醬, 整咗都未必有人食。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-9-23 15:56
我暫時剩係識煲花茶, 同埋我哋小用果醬, 整咗都未必有人食。
其實我都唔識整架, 係有個朋友整左送左一樽比我, 我珍而重之咁食食食, 真係好好味架, 煲花茶都好吖, 自己種就整咩都會咁好味

DoReMi媽媽    發表於 13-9-23 17:26

首頁

尾頁

跳至