自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

內地孕婦霸位逼爆私院

26/01/2007 Sunday

【專案組記者任方報道】政府下月一日起實施限制內地孕婦入境的新措施。由於公立醫院將產房床位優先給予本地孕婦,有能力的內地孕婦大多往私家醫院分娩。多間私院亦推出新措施配合,以聖保祿醫院為例,前日起通知內地孕婦須提早來港登記分娩,否則屆時無法提供床位產子,引致逾百名內地孕婦攜

禁止訪問

Re: 內地孕婦霸位逼爆私院

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

車...預約唔到咪臨生得call白車囉~你可以唔比佢生咩
stupid govt :tongue:

男爵府

畀面勳章

預左架啦,政府做埋晒d無謂野,又7個月吾比入境,但又比佢地登記係香港醫院生仔,有屎用咩,頭痛醫頭,腳痛醫腳,食c 啦香港政府,我地尼班香港市民先係香港正苦呀!

別墅

政府做既野,真係多鬼魚 :evil: ,你估班大陸婆唔識諗d蠱惑招落黎生咩?多此一舉!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老友三月生得, 佢話問過連山頂Matilda都爆!?! 真係無眼睇.

男爵府

I think such silly policy of govt only causes more trouble to HK pregnant women!! HK people have to pay higher cost to the hospitals and even we pay, we cannot book a place!!

The very basic thing is not to allow babies from China to get HK birth certificate!

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

生日月, 開心過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都唔知講咩好,都係個衰政府攪成咁架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得..政府諗埋咁多野...根本就唔係想阻止d大陸孕婦黎生仔...只係想sure佢地有錢收...咁係某d事上等我地hk人冇得叫得咁大聲(大陸婆走數等等)...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

月希 寫道:
我覺得..政府諗埋咁多野...根本就唔係想阻止d大陸孕婦黎生仔...只係想sure佢地有錢收...咁係某d事上等我地hk人冇得叫得咁大聲(大陸婆走數等等)...

agree

男爵府

大宅

都一早預左呀啦....唉...

超級失望囉~~*

大宅

有政策 = 無政策..
真不知所為
豬仔媽

別墅

山頂Matilda都爆???
有冇搞錯
好過分

水晶宮

畀面勳章

係呀~
對d大陸人黎講,還掂公立同私家佢地都係要俾咁貴。
還掂佢地都諗住走數,點解唔揀間最好架jack??!!
cody_cody 寫道:
山頂Matilda都爆???
有冇搞錯
好過分

別墅

子爵府

伯爵府

唔俾出世紙又會爆發私院退訂潮.

好想見到呢一日.

別墅

mylulu007 寫道:
唔俾出世紙又會爆發私院退訂潮.

好想見到呢一日.

但我驚到我死個日都未見到,特區政府根本就係特登打開大門任佢地入來

首頁

尾頁

跳至