嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...81

尾頁

大宅

Re: To : Dr. Yonex tk you

Dr. Yonex,

想問我囡囡彰半時開始轉3號奶粉,是用安兒寶A+3,未轉之前,D便便多數是一條條,轉了之後有時會一粒粒(唔算乾硬),有時一條條,但囡囡又不是痾得辛苦,都好快,而且我都卑好多水佢飲,保母話覺得應該係呢隻牌子(A+3)奶粉既問題,叫我轉用另一隻(美素樂),但我又好想個囡繼續用A+3,因由BB到現在都係用呢條line,而我又覺得D便便算OK,並不是痌硬or結弓,請問Dr. Yonex 可否給我一點意見?

侯爵府

Dr. Yonex,

想問下, 囝囝而家 15 個月, 但先得下面 2 隻牙仔 ( 11 個月出第一隻, 12 個月出第 2 隻 ) 到而家成 3 個月後, 一隻都未再出, 有人話佢唔夠 "蓋", 但我每日 一粒 cheese then 3 餐 milk ( 8 oz / 餐 ) ...... 咁駛唔駛睇醫生呀..... 我開始担心 & 急 tim ...
唔該你比啲 advise 我 . thx

大宅

HeiYanLeung 寫道:
想問我囡囡彰半時開始轉3號奶粉,是用安兒寶A+3,未轉之前,D便便多數是一條條,轉了之後有時會一粒粒(唔算乾硬),有時一條條,但囡囡又不是痾得辛苦,都好快,而且我都卑好多水佢飲,保母話覺得應該係呢隻牌子(A+3)奶粉既問題,叫我轉用另一隻(美素樂),但我又好想個囡繼續用A+3,因由BB到現在都係用呢條line,而我又覺得D便便算OK,並不是痌硬or結弓
Ans.:完全同意
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

子爵府

dr. yonex

我想問問肛探同口探的體温是否一定會有差別?? 我女女每次肛温同口温都係差不多, 不到1度的分別, 是否有問題??

唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

cubixluk 寫道:
想問下, 囝囝而家 15 個月, 但先得下面 2 隻牙仔 ( 11 個月出第一隻, 12 個月出第 2 隻 )
Ans.: 好正常!
到而家成 3 個月後, 一隻都未再出, 有人話佢唔夠 "蓋",
Ans.:傻啦~
但我每日 一粒 cheese then 3 餐 milk ( 8 oz / 餐 ) ...... 咁駛唔駛睇醫生呀.
Ans.: 不需要~

大宅

heihei媽 寫道:

我想問問肛探同口探的體温是否一定會有差別??
Ans.: Yes, 肛探比口探高半度!
我女女每次肛温同口温都係差不多, 不到1度的分別, 是否有問題??

大宅

請問係咪即是同意繼續用A+3呢?
Dr.Yonex 寫道:
想問我囡囡彰半時開始轉3號奶粉,是用安兒寶A+3,未轉之前,D便便多數是一條條,轉了之後有時會一粒粒(唔算乾硬),有時一條條,但囡囡又不是痾得辛苦,都好快,而且我都卑好多水佢飲,保母話覺得應該係呢隻牌子(A+3)奶粉既問題,叫我轉用另一隻(美素樂),但我又好想個囡繼續用A+3,因由BB到現在都係用呢條line,而我又覺得D便便算OK,並不是痌硬or結弓

大宅

shadowso 寫道:
你好, 我個囡囡而家5個月, 有d野想問吓你意見:

1. 囡囡近哩個星期有d咳同埋好似有d痰, 上次睇開醫生話佢無乜特別野, 所以無比藥. 但係尋日開始流鼻水, 訓覺時仲有鼻"行"聲, 咁需唔需要再帶佢去睇醫生呀?
Ans.: Yes.

2. 我個女近哩個月食親奶多數都喊, 應該唔係鼻塞, 就算轉大咗個奶咀都係咁. 上次就係帶佢去睇醫生, 醫生話囡囡個肚有少少風, 同埋個肚幾脹, 有d似消化得唔好,
Ans.: 他可能說得啱, 但囡囡可能真係鼻塞~
所以叫我轉 prosobee 試吓,
Ans.: No need 啦! No use 咖!
點知我個女一食就喊得仲厲害, 唔肯食, 比番原本嗰隻先肯食 .... 咁其實應唔應該幫佢轉奶粉呢?
Ans.: No.

Ans.: It seems that he's not solving the problem. Sorry, I have to say.

大宅

Yes.
請問係咪即是同意繼續用A+3呢?[quote]
[/quote]

複式洋房

想問我仔昨日便便時我見到條片有少少血(好少, 抹一下就無), 用wet tissue同佢抹就仲有少少, 當時d大便幾硬, 我估應該入面損左少少.

請問我應否同仔仔睇醫生? 我已經有同佢搓花士拎, 是否等佢自己好番就得? 咁細bb會唔會有痔瘡? 如有, 係會點架?

侯爵府

Dr. Yonex
thanks for yr ans !

阿仔發燒呀, only 燒, 都成 39.1 / 2 度, 但冇任何徵狀, 咁樣先驚, 比咗退燒水, 飲咗即退, 但頭先又高燒過 .... 邊度仲有醫生開呀..
如非必要, 唔想去任何一間醫院 !
thanks

大宅

Dr. Yonex,

"Ans.: It seems that he's not solving the problem. Sorry, I have to say." --> totally agreed !!

平時點先知bb有無鼻塞? 我真係唔識分呀 ....

then if 真係鼻塞, 可以點做?

1. 囡囡近哩個星期有d咳同埋好似有d痰, 上次睇開醫生話佢無乜特別野, 所以無比藥. 但係尋日開始流鼻水, 訓覺時仲有鼻"行"聲, 咁需唔需要再帶佢去睇醫生呀?

2. 我個女近哩個月食親奶多數都喊, 應該唔係鼻塞, 就算轉大咗個奶咀都係咁. 上次就係帶佢去睇醫生, 醫生話囡囡個肚有少少風, 同埋個肚幾脹, 有d似消化得唔好,
點知我個女一食就喊得仲厲害, 唔肯食, 比番原本嗰隻先肯食 .... 咁其實應唔應該幫佢轉奶粉呢?

Ans.: It seems that he's not solving the problem. Sorry, I have to say.

男爵府

Dr. Yonex,

想請問你, 我囝囝快將3歲, 之前有氣管敏感, 但已康復了一段時間!
前幾天因沒有在家中煮飯, 就給了些雞肉絲及帶雞油煮的冬菇絲伴飯他吃, 當晚及第二晚半夜他便有幾聲咳, 日間沒有的, 這是為什麼呢?

大宅

CyrusMaMe 寫道:
想問我仔昨日便便時我見到條片有少少血(好少, 抹一下就無), 用wet tissue同佢抹就仲有少少, 當時d大便幾硬, 我估應該入面損左少少.
Ans.:我想的同妳一樣.

請問我應否同仔仔睇醫生?
ans.:No need at the time being.
我已經有同佢搓花士拎, 是否等佢自己好番就得?
Ans.: Yes. Give him some more fluid(water), or dilute a bit the meal. And consider some more food fiber if he's > 6 months. Lastly, may consider change of less sweat milk if problem persists.
咁細bb會唔會有痔瘡?
Ans.: Very rarely.

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

DR. YONEX,

新年快樂! 我想問下我個女由年三十開始全身出左好多紅診, 一日比一日多同密, 但無發燒, 請問佢有無問題? 使唔使立即帶佢睇醫生? 佢係13/2曾經打左流感針, 唔知會唔會有影響? 佢因為有氣管敏感而家佢仲有食緊咳藥同善古靈. THANKS!!

大宅

Dear cubixluk,
Check:
http://www.hkma.com.hk/english/newsroom/newsroom.htm[quote]

大宅

"Ans.: It seems that he's not solving the problem. Sorry, I have to say." --> totally agreed !!

平時點先知bb有無鼻塞? 我真係唔識分呀 ....
Ans.: Signs incl.: opening mouth for breathing. Nasal sound at crying. difficulties in feeding coz needs to off nipple for breathing thru' mouth. difficulties in sleeping, irritable, for post-nasal drip(鼻水倒流) and stuffy in breathing. etc..

then if 真係鼻塞, 可以點做?
Ans.: May try nasal drops, one to two drops each nostril, three times a day and once before bed. (Ephedrine / Phenylephrine drops). May take orally actifed-NN if severely affected. (Needs to rule out allergy and adverse effect in the past)

[/quote]

大宅

kennistang 寫道:

新年快樂! 我想問下我個女由年三十開始全身出左好多紅診, 一日比一日多同密, 但無發燒, 請問佢有無問題?
Ans.: It's really hard to say with this brief history. How old is she now?
使唔使立即帶佢睇醫生?
Ans.: If fever and/or ill, yes!
佢係13/2曾經打左流感針, 唔知會唔會有影響?
Ans.: Probably not related.
佢因為有氣管敏感而家佢仲有食緊咳藥同善古靈.
Ans.: Any possibilities of food/drug allergy? Anything new to her? incl. Singulair.

大宅

hi_baby 寫道:

想請問你, 我囝囝快將3歲, 之前有氣管敏感, 但已康復了一段時間!
前幾天因沒有在家中煮飯, 就給了些雞肉絲及帶雞油煮的冬菇絲伴飯他吃, 當晚及第二晚半夜他便有幾聲咳, 日間沒有的, 這是為什麼呢?
Ans.: Probably not related to food, but of course it take time to observe and try of different foods. Weather changes and ur kid is meeting more people these few days, beware of Flu in spring.

洋房

Dr. Yonex,

請問知唔知邊度有兒科開門診症呢?
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

首頁
45678...81

尾頁

跳至