少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好煩惱!我個囝好多手

我個囝好多手,咩都想玩,成日拉檯布,"勃"跌檯面D野,去到超市又推跌貨架上D野,去到酒樓飲茶食飯嗰陣又將D碗碗碟碟掉晒落地 ,有咩方法可以制止到佢依D行為

大宅

Re: 好煩惱!我個囝好多手

pianocalvin,
Tell him that he will stay home forever, no toys, no ice cream or what ever he likes. Have someone to look after him at home in order to ensure him understanding the consequences that he made in public.

超級版主

超級版主

利誘&講條件,我覺得唔係咁好

係屋企盡能力解釋,唔work的話,大人同小朋友一齊執番d野,擺番好,等佢知整跌野要執番好

係出面,就比佢撞下板,當然大人要睇住,係小事克意比佢撞板,
等d員工講你,到時你要維護小朋友,自己上曬身,唔好罵小朋友,返到屋企,先至解釋

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

睇你簽名位, 小朋友應該是一歲左右吧?

一歲小朋友不太懂言語, 所以講道理應該唔work (小朋友再大d 就ok),長長的一段說話佢係唔明白。

應該即時用嚴肅的語氣同佢講: 不可以。
然後即時將小朋友隔離2-3分鐘。(例如:坐在bb車, 網床,chair...) 唔比佢任何野, 唔好同佢講野, 一定要唔理佢。隔離時間2-3分鐘已足夠, 不是愈長愈好。

你試1個星期, 應該有改善。小朋友會明白, 做錯事後會被大人忽視唔理佢。

還有, 大人做法不要一時一樣, 有時手多又唔罰佢,有時就要罰。咁樣小朋友就會唔識分,究竟幾時摸得幾時唔摸得。

大宅

好多謝你地嘅寶貴意見,好多時叫佢唔好攪d野,佢仲攪多幾次俾你睇,其實我應唔應該打佢手板罰佢呀?

超級版主

超級版主

如果一定要罰,唔睬佢一陣好過打手仔

別墅

pianovalvin,

我唔知你覺得我會唔會殘忍少少. 有次仔仔(13個月多), 成日攞到手d野就dum落地. 有次舅父睇到即時彈佢手仔, 我想都痛, 當然哭到(九)(彩). 下次佢又dum, 我大聲少少+想彈佢的手勢. 佢有d驚. 有少少作用, 有時佢唔聲我真係彈落去, 知後會大聲少少同佢講"d野唔係dum落地" 如是碗筷, 我同佢講0個d野的用途 & 即時做比佢睇. 現在明顯好了些. 你忍到的話可以試試.

珍珠宮

pianocalvin 寫道:
好多謝你地嘅寶貴意見,好多時叫佢唔好攪d野,佢仲攪多幾次俾你睇,其實我應唔應該打佢手板罰佢呀?

打唔打手板,先要睇佢幾多歲,聽唔聽道理先!

再睇呢個 topic page one 近尾個 post [url=http://www.baby
kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=0&topic_id=840915&forum=25&post_id=&refresh=%ABe%A9%B9](((小朋友大脾氣,可以點教)))[/url] 講点改正一個唔好嘅行為;最近個 page 則有講乜嘢情况可以打.....

睇吓明唔明点做先,再上嚟問啦!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至