烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

整牛油cookies用唧花好d定用cup模好d??

如果用cup模, d餅會唔會發唔起或者好硬??
唧花就方便好多, 不過上次焗果陣, 出面開始燶中間重係林??

請指教一下可以嗎??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 整牛油cookies用唧花好d定用cup模好d??

我都有咁嘅情況,
我都想知可以點做先好
另外仲想問
cup模曲奇同唧花曲奇嘅材料份量係咪一樣架?
bobosweet 寫道:

出面開始燶中間重係林??

珍珠宮

我等唔切整左啦, 我喺"西點~餅類"果個topic度搵左lee個唧花 recipe, 好掂呀!

牛油曲奇

材料:
鹹牛油227g (牛油切粒回軟)
砂糖100g
蛋1隻 (打勻)
低筋麵粉300g (先篩好)
* preheart焗爐至200度**

做法 :
1. 牛油加糖打軟,直到成轉為白色為止
2. 分3次加入蛋液,拌勻
3. 篩入麵粉拌勻,入唧袋, 唧花
4. 入爐中層,用200度焗around 10-15分鐘至熟便可~

大宅

唔係2種recipe嚟咩, 唧花嘅軟d(多d牛油), 而cut模嘅乾d, 咁所以唔同口味咩 ?-(

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唧花曲奇比印模曲奇多油好多,印模曲奇其實好易整。

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=864796&forum=22&start=0&viewmode=flat&order=0
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

我就係想試下整印模曲奇呀! 我買左d曲奇模都未用過!

Thank you!! :mrgreen:

召藥師 寫道:
唧花曲奇比印模曲奇多油好多,印模曲奇其實好易整。

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=864796&forum=22&start=0&viewmode=flat&order=0

複式洋房

Definitely to be cookie moulding (cut), results are much better.

首頁

尾頁

跳至