論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一個2.5yrs一個new born, 一個工人揍唔揍得掂呢?

如題!
thx!

別墅

Re: 一個2.5yrs一個new born, 一個工人揍唔揍得掂呢?

別墅

Re: 一個2.5yrs一個new born, 一個工人揍唔揍得掂呢?

別墅

如果工人話ok,你放唔放心?我就唔放心啦! :-|

大宅

如果你係全職主婦就ok
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

我就係唔係全職媽咪囉! 就係咁先煩! 就算佢話掂我都唔會放心! 而家都未諗到點算, 所以想問下有無媽咪嘅工人可以揍得掂兩個小朋友

男爵府

多數有老人家跟尾~

一般工人,一對一NB BB都揍唔好

bobosweet 寫道:

我就係唔係全職媽咪囉! 就係咁先煩! 就算佢話掂我都唔會放心! 而家都未諗到點算, 所以想問下有無媽咪嘅工人可以揍得掂兩個小朋友
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

其實如果佢like bb, 就一定無問題~
因為我工人都幫我揍住一個1.5yr既大仔, 一個nb bb, 一隻大狗再加一隻m size既狗都ok, 雖然我都係全職mami, 但我基本上都係乜都唔做, 除左餵人奶...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

洋房

bobosweet,
考慮o下比2.5歲果個返full day 幼兒中心,可以學o下o野,過o下學校生活都好,真係好過響屋企,工人真係唔會有時間教到佢o的乜.(對幼稚園interview有一定好處)
亦等細果個瞓時,工人有時間做o下家務.

大宅

mako

你個工人直情係超級啦勁啦. [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_467.gif[/img]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

Thank you all

daphnetang

我個仔上年11月已經開始返n1架啦, 不過就半日囉! 因為我唔想佢喺學校太長時間呀! 所以第時都唔知點算, 我都會好大機會唔做野啦到時如果真係攪唔掂嘅話, 話晒都係自己揍返幾時都係最好!

珍珠宮

老人家我屋企有呀, 99平時下晝會出去玩紙牌, 我唔好意思開聲叫佢呀! 佢又成日腳痛, 費是啦 我會喺坐月果排試下如果我唔插手, 睇下佢hand唔handle到囉, 不過我一定會set個timetable比佢, 因為佢而家做野都好自動波都okay! 不過有時有d野會唔記得!

060228 寫道:
多數有老人家跟尾~

一般工人,一對一NB BB都揍唔好

[quote]
bobosweet 寫道:

[/quote]

民房

I think only 2% maid in HK can take care two baby and the two baby must be easy to take care.Otherwise,only one maid cannot take care two baby.But, you can try it first. Good luck!

大宅

我家姐個菲傭一個揍兩個(一個nb, 一個1.5歲)都無問題,不過係好多方面就要容忍點,例如要晚d食飯(因要等先生或太太放工幫手睇住d細路先可以煮飯),唔可以日日吸塵洗衫等。其實無話唔得,只係睇你要求係點,以前d亞媽都係一個揍幾個仲要打理家務。

大宅

我都有兩個, 大女4歲, 細仔快1歲. 依個工人係第二名, 因為第一個唔掂已回老家.

依個工人只係來了我家1個月, 但係我對仔女都好跟佢, 佢未來之前我對寶貝就日頭返婆婆處, 夜晚就返屋企. 姐姐來了都每日如是, 因為工人唔係好識湊bb, 又唔識煮飯. 今日爸爸放假, 所以比咗個小測驗個工人, 爸爸去接家姐放學, 工人係屋企睇住細佬, 細佬好百厭, 成日旭來旭去, 湊佢真係幾辛苦, 但係工人又ok喎. 我通常要求工人星期六日先做大清潔, 平時求其做吓, 最緊要係我對寶貝, 依家煮飯買餸都唔使佢做住, 我要飯時去買, 返到屋企先煮. 大致上無問題.

我都打算放暑假時留佢哋係屋企, 唔使去婆婆到, 應該無問題, 最緊要係個工人比唔比到信心你. 無話唔得呀!
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至