懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日產檢完,醫生話我已經係37w6d可以催生,但又無幫我量多次血壓,上次個個男醫生都有幫我量,今次呢個女醫生量都唔量,求其睇完我個張係屋企量ge record就叫我即使入院-.-‘‘‘, 我仲諗住屋企量得ok, 可以等到呀b自然出世
不過我都無入院,去左抽血,聽日先入院check 血壓,唔pass就入院催生了,好驚呀

大宅

引用:今日產檢完,醫生話我已經係37w6d可以催生

原帖由 phoebe0920 於 13-12-05 發表
今日產檢完,醫生話我已經係37w6d可以催生,但又無幫我量多次血壓,上次個個男醫生都有幫我量,今次呢個女 ...
你係咪係屋企就晤高!一去產檢量就高?

男爵府

牛年勳章

今日產檢完,醫生話我已經係37w6d可以催生,但又無幫我量多次血壓,上次個個男醫生都有幫我量,今次呢個女 ...
我第一胎係,第二胎本來都係,不過阿B心急,到36週自己衝閘,唔等37週。'

大宅

回覆:kaka1022 的帖子

係呀,次次去親醫院or健康院都離奇標高,真係好無奈

大宅

我都係好似你咁,最後催生,bb 37w1d 出世

大宅

引用:係呀,次次去親醫院or健康院都離奇標高,真

係呀,次次去親醫院or健康院都離奇標高,真係好無奈
咁都係心情緊張姐!又晤係真係高血壓咁都要催生!

別墅

回覆:有無媽媽係因為血壓高而催生ga?

我同你一模一樣!
明早安排入院,但不知道會不會催生

複式洋房

請問你嘅血壓高成點?

大宅

引用:我同你一模一樣!明早安排入院,但不知道會

原帖由 dear_crystal 於 13-12-05 發表
我同你一模一樣!
明早安排入院,但不知道會不會催生
係咪其實一個醫生話催生就催生ga ?!
唔洗綜合意見ge 咩?

大宅

引用:Quote:原帖由+phoebe0920+於+13-12-05+發表

原帖由 小臭BB 於 13-12-06 發表
請問你嘅血壓高成點?
我琴日係醫院第一次量係153/94, 第二次係147/90, 用水銀血壓計又會低d ,但今次呢個醫生無同我量,又無同我講d 咩直接話我個情況適合催生

男爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由+小臭BB+於+13-12-06+發表請問

原帖由 phoebe0920 於 13-12-06 發表
我琴日係醫院第一次量係153/94, 第二次係147/90, 用水銀血壓計又會低d ,但今次呢個醫生無同我量,又無同 ...
血壓高對大小都好危險,有機會兩個都保唔住,或有嚴重後遗症,同埋血壓高BB好難從母體吸收足夠營養,再耐D先生分別不大,所以醫生以安全為前題,足月37週就唔會等,寧願出生後飲奶仲快大。

大宅

回覆:有無媽媽係因為血壓高而催生ga

呢個我都明,但我99同我講催生對bb時辰八字唔準喎......我聽完O晒嘴
我早兩三日先照完u/s, bb size ok, 唔明點解血壓係偏要高

複式洋房

引用:Quote:原帖由+小臭BB+於+13-12-06+發表請問

原帖由 phoebe0920 於 13-12-06 發表
我琴日係醫院第一次量係153/94, 第二次係147/90, 用水銀血壓計又會低d ,但今次呢個醫生無同我量,又無同 ...
我十五週,今日量141,醫生話有問題,好擔心

別墅

我38週4。。。近三個星期返親醫院都高,144,148,150都試過。。。不過日日home check都未高過135。。。

醫生又冇話咩,又冇叫催生,抽左d血(再check真d會唔會妊娠毒血,準過淨睇小便),要日日home check住,一過140就要立即入院。。。

可能有醫院恐懼症==”

大宅

引用:Quote:原帖由+phoebe0920+於+13-12-06+發表

原帖由 小臭BB 於 13-12-07 發表
我十五週,今日量141,醫生話有問題,好擔心
我個陣都係由18週開始高,健康院個醫生叫我即刻去急症,不過我無去,因為我係屋企量係無事ge

大宅

引用:我38週4。。。近三個星期返親醫院都高,144

原帖由 jenniefan 於 13-12-07 發表
我38週4。。。近三個星期返親醫院都高,144,148,150都試過。。。不過日日home check都未高過135。。。

...
我同你血壓又係差唔多,入左院,但係今朝醫生已經叫我明早催生......
其實我仲15 16緊.....硬係想呀b自然出世

y

男爵府

引用:我38週4。。。近三個星期返親醫院都高,144

原帖由 jenniefan 於 13-12-07 發表

...
我13週,我上星期12週第一次去威院產檢,又係141,之後越坐越緊張又凍,第二次仲衰160,醫生叫我立即入院,又抽血又驗小便(試紙同留24小時一桶尿),又間中量血壓,留院時勁唔開心好想哭,初初入院後量血壓都係好緊張141,142,之後每次幫我量血壓人員知我緊張,安慰我叫我深呼吸放鬆,血壓又正常反,留院2日一夜可以出得院,驗過晒所有野無話我咩,醫生拎我部血壓機量過同佢部機一樣,量完數字差唔多話合格,叫我係屋企自己每日量,下次一個月覆診俾醫生睇,依傢好驚去醫院,我懷疑自己有醫院恐懼症(我之前一直都有內科覆診,又係去醫院好緊張),每次一量血壓好緊張,但我一直屋企量個人好平靜唔緊張,10幾,11幾,間中12幾少,想知下次覆診血壓又高,我可唔可以自己要求唔入院架,得嗎

別墅

回覆:有無媽媽係因為血壓高而催生ga

我都係,但係醫生話催生唔到,最末要開刀。囝囝依家就來11個月了

大宅

引用:我都係,但係醫生話催生唔到,最末要開刀。

原帖由 rroyholiu 於 13-12-07 發表
我都係,但係醫生話催生唔到,最末要開刀。囝囝依家就來11個月了

...
你係咪夾硬足月就催生個d ?

男爵府

回覆:有無媽媽係因為血壓高而催生ga?

你地個個都唔夠我高,我12年8月生阿女,37周6醫院產檢係BP 141,醫生話我由34周就咁,要即時入院,臨入病房前再check BP , 係190!跟住第二日生左

首頁

尾頁

跳至