跳至

首頁

尾頁

別墅

我想請問其實食生冷野對BB有咩唔好架?

我間唔中都會食壽司魚生, 日日都飲豆漿(熱), 有時食豆腐花(熱), 間唔中都會食凍凍地既yogurt, 仲飲過冰既青檸梳打(大家唔好亂學) , .... 因為我本身好熱底既, 不過我想問下其實點解唔可以食生冷野既? 對bb有咩唔好架? (我都會盡量唔比自己食咁多)

大宅

Re: 我想請問其實食生冷野對BB有咩唔好架?

對於方間嘅各項對生冷野嘅見解,唯一令我相信就係如果你食未煮過嘅食物(如魚生,沙拉 ).好易會食埋D細菌落肚引致腸胃炎,咁你就辛苦死啦.

至於冷飲,最好唔飲咁多因冷飲易令子宮收縮,如真係要飲就儘量唔要冰啦, 你又唔知D冰用生水定熟水整,係唔係?我都有飲冷飲,但就絕不要冰

別墅

nancy0411 寫道:
對於方間嘅各項對生冷野嘅見解,唯一令我相信就係如果你食未煮過嘅食物(如魚生,沙拉 ).好易會食埋D細菌落肚引致腸胃炎,咁你就辛苦死啦.

至於冷飲,最好唔飲咁多因冷飲易令子宮收縮,如真係要飲就儘量唔要冰啦, 你又唔知D冰用生水定熟水整,係唔係?我都有飲冷飲,但就絕不要冰

多謝你提醒我出面d冰唔乾淨, 好彩都無試過因為咁而肚痾o者唔係就大獲了! 以後都係唔敢再飲喇....

不過例如人地成日話豆漿好寒涼唔好飲咁多, 我因為依家一飲鮮奶就會肚痾所以醫生都叫我飲豆漿, 我仲連豆腐花都唔放過, 究竟我日日飲豆漿對bb又有冇影響既呢?

大宅

我又覺得ok喎,我都有飲啦

大宅

我都唔知呢倫係唔係飲得多凍飲 令到肚硬 :cry:

大宅

sorachan, 我都係忍無可忍先飲凍飲咋

大宅

[quote
sorachan 寫道:
我覺得飲左凍野, 心理上我會好開心 [/quote]

?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

我好唔乖,一踏入夏天,我簡直無凍飲不歡,仲食雪糕,冰涼西瓜

因為我熱底,又成日食煎炸野,所以食西瓜都唔驚

大宅

係人都話唔好食西瓜喎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

適可而止囉..
驚食得太多會肚痛o者..
三文魚..對阿b..都好有益架..不過..搵間整得乾淨既
先好食..
我九唔九都會等老公飲緊可樂既時候.叫佢比兩啖我飲..
飲完我就會覺得好滿足..嘻嘻..

大宅

聽人講話會令bb氣管唔好。因為我係熱底,唔食涼野朝朝打"克次"都會噴鼻血 :-(,真係唔知食唔食好呀。

西醫就無話唔食得,不過怕食生野時會食埋d菌落肚,病咗就麻煩。

大宅

我飲凍嘢就唔c服, 只可飲一兩啖, 所以都係飲熱或暖既嘢, 遲d再熱d就唔知點飲熱嘢lu

大宅

今胎.雪糕都有偷食一兩口,汽水好小飲,不過有飲既果汁先生凍橙汁,西瓜無食..

上一胎.到八,九個月就狂食雪糕,同有食西瓜,再飲腐竹糖水

男爵府

我飲奶就一定要凍奶先飲到, 平時出街盡量飲熱野, 但天氣開始好熱, 久唔久都頂唔順飲凍野同汽水
三個人, 一 條心

別墅

係啦天氣開始熱喇, 我依家個人已經熱到不得了, 再飲埋熱野真係會頂唔順.....

不過就係因為天口開始熱, 大家食魚生個d生既食物要特別注意啊~~ 出去飲凍飲, 唯有叫佢走冰.....

複式洋房

我老公話我成日都飲凍野, 我已經叫咗小冰小甜都比佢話, 所以我作出咗反激, 叫佢陪我一齊介飲凍野, 佢應承咗. 第二日 .... 我問佢飲過d咩, 佢已經冇咗事件, 一日飲咗三柸凍飲... 哈哈...我宜家free la, 佢唔介我都唔駛介lu, 不過我自己都會盡飲少d, 都唔想bb出來有事

大宅

我無介口喎,雪糕汽水照食照飲,在出面飲就叫小冰,不過一罐汽水就分了好多時間去飲,我老公都唔理得我,他見我第一胎都係咁食都無事,我只係介了芒果和一些濕熱嘢,我都驚再有濕疹影響bb,d食物好毒架!小心小心....

大宅

angelar 寫道:
我無介口喎,雪糕汽水照食照飲,在出面飲就叫小冰,不過一罐汽水就分了好多時間去飲,我老公都唔理得我,他見我第一胎都係咁食都無事,我只係介了芒果和一些濕熱嘢,我都驚再有濕疹影響bb,d食物好毒架!小心小心....

我介口嘅程度同你一樣

首頁

尾頁

跳至