家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人買左osim果架吸塵連蒸氣機?

好唔好用呀? 如果木地板用唔用得架? 我想將而家部mermaid做trade-in. 吸塵拖地一次過做方便d嘛. 請分享下.

禁止訪問

Re: 有冇人買左osim果架吸塵連蒸氣機?

複式洋房

用左一排, 好處同唔好處如下:

好處
有steam function, 清潔mattress, cushion,
curtain, "拿"位(好似冷氣機cover)好容易

用steam清潔地版, 減少用detergent同抹地時間, 地版清爽及沒有難聞既detergent味道, 有小朋友又放心比佢地係地玩

壞處
組件多及大件及重, 收藏較煩(但佢送左個box可以收哂d野當chair坐)

每次用完要清洗吸管吸水箱(不過所有用水做filter既吸塵機都要咁)
該用戶已被刪除

禁止訪問

該用戶已被刪除

複式洋房

MonTak'sBB 寫道:
您哋知唔知 【Osim】 100 小時要更換d隔塵網喎...1年大約要成 $2,000.- o架!! 所以買左 Rainbow lu...

我以前都係用綠色個隻osim, 我覺得好煩, 每次做完清潔都要洗綠色的海綿又要比錢換filter, 我己經用左rainbow年多, 唔洗換filter又無海綿要洗, 佢地d after service 仲好好, 個sale最近主動打比我, 重上我家免費check下部機tim.
該用戶已被刪除

複式洋房

您哋知唔知 【Osim】 100 小時要更換d隔塵網喎...1年大約要成 $2,000.- o架!! 所以買左 Rainbow lu...

呢2千蚊點計出黎?

比你日日用, 每日用1小時, 1個月都係30小時, 咁3個月度就滿100小時要換一次個filter, 個filter 100蚊一個, 一年都係400蚊, 用足10年(我從無期望一件電器會用足10年), 都係4000蚊, 加埋部機6800, 都係1萬8百蚊, 都足足平過rainbow7至8千

我以前用philip塵袋式吸塵機, 都係要半年度換塵袋同個filter, 價錢都係100蚊度, 而買osim個陣個sale都有講過半年度要換個filter

當然, 有時價錢係要考慮, 但有無效先好重要, 我唔知rainbow個結構同效果點, 當然無point去comment用萬八蚊去買佢值唔值

我睇過類似既product, majestic, 個sales就話rainbow實際係有用filter, 但呢點我唔會信哂sales, 但唔知rainbow個結構實際係咪真係無filter

但可以講, osim唔剩止係吸塵機, 佢重有個stem既function, 若果剩係吸塵一個function, 我就唔會考慮用6800去買佢
該用戶已被刪除

大宅

未睇過 Rainbow 的 demo 真係好難相信會有咁多人肯攞萬八蚊出黎買部機o架

J&Hsbb 寫道:
我都唔覺得有d乜野可以support到我用1萬8買部機返屋企

複式洋房

J&Hsbb 寫道:
我都唔覺得有d乜野可以support到我用1萬8買部機返屋企

值唔值要睇個功效, 佢係咪專利產品, 銷售情況同埋市場有無同類產品

塵袋式吸塵機係唔適合係有asthma病人既屋企用, 水filter式既吸塵機係有效果好多, 呢點並唔係因為佢吸力既問題, 而係排氣時, 前者會排番好多塵出黎, 同埋排氣會吹起d塵

osim同rainbow都話自己可以做空氣清新機function, 但你睇番呢d added value, 你知道佢唔可以取代空氣清新機, 最簡單唔睇結機問題, 空氣清新機可以長時間開著, 咁osim同rainbow可以咁做咩?

我贊成睇哂所有products既demo, 比較下佢地既功效, 結構原理,價錢, 同埋自己真正需要, 先自己決定買邊種

複式洋房

[quote]
Agnetako 寫道:
未睇過 Rainbow 的 demo 真係好難相信會有咁多人肯
該用戶已被刪除

大宅

大家都係交流下啫, 唔駛咁勞氣 !

上得 o黎傾計都係姊妹唧...分享自己知嘅嘢比大家知,因為我朋友佢原本都買左iEcologi話我知... ,
呢2千蚊點計出黎?我一定會問清楚嘅!!
blueblueclub~蒸氣真係唔錯嘅,對瓷磚地板、油漬,不過蒸床褥殺死d塵蟎嘅話...【熨斗】都得啦!! ﹝真係醫生教 o架﹞仲有其實你都可以叫 Rainbow 做個上門嘅免費示範,幫您免費做個家居洗潔之餘,睇下你又覺得值唔值 $18,xxx.-呢 ,同d姊妹分享下,加上你又有咗 Omis 唔怕佢哋 Sell 您嘛
你 pm 我吖,介紹4個人睇示範~唔買都(有1張禮物券)

複式洋房

[quote]
上得 o黎傾計都係姊妹唧...分享自己知

複式洋房

[quote]
上得 o黎傾計都係姊妹唧...分享自己知
該用戶已被刪除

禁止訪問

該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至