家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好多小昆蟲, 點算?

我屋企一到夏天(由其是大雨過後), 在牆上發現好多小昆蟲(好細一點), 又唔似係蚤, 抺完又出現, 點可以杜絕佢. thx!!

複式洋房

Re: 好多小昆蟲, 點算?

See if the inf. below useful?

大 地 春 回 , 正 是 蟲 蟻 出 沒 的 時 候 , 在 牆 壁 、 窗 門 邊 沿 、 天 花 頂 部 、 冷 氣 機 等 處 不 難 發 現 一 些 體 形 比 黃 絲 蟻 還 細 的 幼 蟲 , 以 手 指 觸 碰 不 但 爬 得 很 快 , 且 會 彈 跳 。 若 用 殺 蟲 劑 噴 殺 , 稍 噴 便 即 吹 散 , 不 到 一 、 兩 小 時 又 再 聚 集 , 十 分 討 厭 。

保 持 環 境 乾 燥
這 種 幼 蟲 鄉 間 稱 為 「 卜 坭 」 , 在 春 雨 綿 綿 的 日 子 , 若 經 常 關 閉 門 窗 , 形 成 濕 氣 瀰 漫 , 木 料 牆 灰 長 期 受 濕 , 產 生 腐 味 便 會 滋 生 。 要 消 滅 這 些 「 卜 坭 」 , 必 須 先 令 環 境 乾 燥 , 盡 量 讓 陽 光 照 入 , 保 持 空 氣 流 通 , 方 可 驅 除 翳 腐 氣 味 。 若 見 「 卜 坭 」 出 沒 , 可 用 闊 膠 紙 黏 貼 後 丟 棄 。 用 臭 水 、 拉 蘇 類 拭 抹 可 防 「 卜 坭 」 再 生 , 若 嫌 這 些 東 西 氣 味 難 聞 , 可 購 買 一 種 澳 洲 出 產 的 殺 蟲 消 毒 劑 Spectrum , 將 之 灑 上 濕 毛 巾 , 勤 加 拭 抹 , 包 括 梳 化 、 傢 俬 、 牆 壁 以 至 地 台 均 可 , 有 殺 菌 消 毒 功 效 。

洋房

Don't you know where to buy ??
:-):-) :-) 網路無邊....不能盡信 ....請自行過濾.. :-) :-) :-)

侯爵府

曾近榮的舖頭在筲箕灣天悅廣

複式洋房

我屋企都係咁,牆上有好多一隻隻的小昆蟲,用殺蟲水不到兩天佢地又出現,但我家有小朋友同bb,同埋我家係油漆油,唔可以用濕水沬,又唔可以用d味道難嗅的東西,可以點做

複式洋房

25687951 :-P

侯爵府

thomasho12,

Went there and bought Spectrum. Thank you!

Chole
thomasho12 寫道:
25687951 :-P

侯爵府

曾sir

男爵府

我想知曾sir間舖頭地址或電話號碼. thx!!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

甲由仔 寫道:
我想知曾sir間舖頭地址或電話號碼. thx!!!

Me 2, please advise...Thanks!

男爵府

我仲係搵唔到曾sir間舖頭, 有無人幫到我. thxxxx!!!!!

複式洋房

我想問吓幾多錢?????????

民房

你有無試過用香薰, 我之前有咁的情況,後來朋友叫我用香薰,連續用三天, 小怪物就沒有再出現了, 而且它唔會對小朋友及狗狗有害.......如有需要你可直接電郵給我 :-P

複式洋房

pls email me: [email protected]

大宅

Tel : 25681951
EveryDay about : 4:00pm to 8:00Pm

男爵府

我終於買到 "事必得" 啦. 不過陣味都幾濃.
地址: 筲箕灣天悅廣場 2/F 1068號舖, 曾sir情報站.
價錢: $22

別墅

甲由仔
can u let me know the result, is it ok

男爵府

我摛日先第一次用, 未知效果, 不過用之前用吸塵機吸左d卜坭, 再用"事必得"抺, 千其唔好禁死佢, 話會有陣味佢地會再出現.

伯爵府

我屋企又係好多, 今日吸左聽日又有 :-( :-( :-(

複式洋房

請問用哪一隻香薰呢?請 PM 我 too!

Thanks!

被遺棄的家庭 寫道:
你有無試過用香薰, 我之前有咁的情況,後來朋友叫我用香薰,連續用三天, 小怪物就沒有再出現了, 而且它唔會對小朋友及狗狗有害.......如有需要你可直接電郵給我 :-P

首頁

尾頁

跳至