自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hi:各位慈雲山舊街方你地好 !見到這個post好有親切感!因為你地住山頂我就住山腳!我係住係6座(伍若瑜健康院對面)讀五邑鄧樹椿小學下午校!見到你地對話內容,真係好似返回慈雲山一樣! !我細過都成日上中央玩同(鬼節)會同爸爸上去睇大戲!好開心!:lol 記得有次差不多拆哂d舊樓同學校、郵局!我專登坐私家車返去走一趟,見到全部細個既回憶拆哂,我真係忍唔住哭咗出嚟!好似咩都無哂既感覺! 所以我到而家成日發夢都夢番舊屋同見到d舊街方,好似真一樣,但係已搬咁多年!真係其怪 !咁你地有無成日落13座對開既水塘玩叫(馬仔亢)!!!最近我都返過去仲見到未拆既有(梁華)跌打、健康院等!!!你地家人搬咗去邊!我家人就係凰德村!!!!:loveliness: :loveliness: :loveliness:

大宅

我都係思高出品, 我記得小小佢首校歌

兒童之父, 包思高
愛主愛民德行好
我們努力為前途
.......

民房

回覆 #2 cherry0907 的文章

我都係讀五邑鄧樹椿小學下午校P.1A-P.6A,
1978年畢業,相信你是我師妹;我是住17座真係好懷念以前細路的時代,需然慈雲山係好雜同好舊嘅屋村,但係是我最有回憶的一段時間,我家人住CHUCK YUEN 北,我就搬左去馬鞍山.對不起各位慈雲山聖包思高小學舊街方,我唔係你地校友但左這裡POST,但見到這個post真係好有親切感!

大宅

現在見到你地寫了以前校歌的歌詞時,我只記得個音和小小歌詞,但回想反以前每天早上都會唱,但跟本都吾知D歌詞什麼意思,如果當時我知道D意思的話,我覺得今天我的前途應該吾錯.

原文章由 心心靚媽媽 於 07-11-18 09:43 發表
我都係思高出品, 我記得小小佢首校歌

兒童之父, 包思高
愛主愛民德行好
我們努力為前途
.......

大宅

其實我有時都好想回以前的慈雲山ka!但...:-( ,吾可以啦!
有幾次我在想,如果無變到就好啦!可以返去行吓嗎!唉!

原文章由 cherry0907 於 07-11-18 02:36 發表
hi:各位慈雲山舊街方你地好 !見到這個post好有親切感!因為你地住山頂我就住山腳!我係住係6座(伍若瑜健康院對面)讀五邑鄧樹椿小學下午校!見到你地對話內容,真係好似返回慈雲山一樣! ! ...

男爵府

原文章由 BeBe01 於 07-11-19 13:55 發表
我都係讀五邑鄧樹椿小學下午校P.1A-P.6A,
1978年畢業,相信你是我師妹;我是住17座真係好懷念以前細路的時代,需然慈雲山係好雜同好舊嘅屋村,但係是我最有回憶的一段時間,我家人住CHUCK YUEN 北,我就搬左去馬鞍山.對不 ...
hi 我應該係你師妺!我都係1A-6A!你有無兄弟姊妹讀同一間!!!校長:司徒珍!其他老師(恐龍)陳主任、范產頭等等等!你記得幾多????你有無去過15座天台有個遊樂場!!!小學係我最有回憶既地方」」:loveliness: :loveliness: :loveliness:

民房

原文章由 cherry0907 於 07-11-19 15:31 發表
hi 我應該係你師妺!我都係1A-6A!你有無兄弟姊妹讀同一間!!!校長:司徒珍!其他老師(恐龍)陳主任、范產頭等等等!你記得幾多????你有無去過15座天台有個遊樂場!!!小學係我最有回憶既地方」」:loveliness: :loveliness ...

Hi:lol: ,我細佬讀1B-6B佢83年畢業,你呢?我記得有(涼粉佬)楊國樑,葉婉儀,黃翠雲,粱敏蓮,Ms. Yeung(鬼鬼dat).唔知范產頭在萬年開果間鞋店仲在嗎?佢個口頭禪"殺你頭"不知殺左我幾多次,你有無比佢殺過 呀,15座天台遊樂場係我地嘅聖地,返學前必到地方,遲到返學就係起果度玩唔知時間.

洋房

43座

我係搵光慈小學時kick到呢度,好開心,好似返番去舊時住個度!:-P

我最近的起心肝,返去慈雲山,搵番回憶片段現場,滿懷感觸!:-(
發覺由中央公園上43座段路短咗,最奇怪的係上少少梯級就到,以前應該要上多好多!請問有無人清潔?

多謝
你站在橋上看風景, 看風景人在樓上看你。 明月裝飾了你的窗子, 你裝飾了別人的夢。

首頁

尾頁

跳至