自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 24-5-16 07:52
大家咁樂觀於買樓嘅?
係咪業主多過租客?
依家息口高,租金回報都未及定期回報,租樓個個月仲有錢袋。

首先,樓主有自住需求,唔買都要租。

其次,依家樓價唔係摸頂追入,安全指數比較高。

最後,樓主工作穩定又有首期,仲係4成首期,想變負資產都唔係咁容易。

呢個情況下,真係繼續交租繼續等跌更着數?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yiqiyihui 發表於 24-5-16 08:13
都啱嘅。睇住先囉。
我屋企人嘅經驗好lucky. (1998) 就係睇極啱budget 嘅樓都覺得好核突,漏水又盛,總之就 ...

係呀,磨左幾個月,連你都熟盤過agent時,忽然就有筍盤,真係一閃即逝
放下自在

男爵府

仲要計吓如果市道一直差,你份工捱唔捱得住

複式洋房

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...

自住樓我會買

水晶宮

KUDOS 發表於 24-5-16 08:12
我同意5樓同7樓嘅JM所講,你等一年就算樓價會跌都只係跌少少,唔係大幅度咁跌;但係如果升嘅話,升少少你 ...

但銀行收水中.....依家做按揭都唔易。
不過同意,有心買自住,係時候用腳行下先。我都睇左差唔多近4個月,舊年先幫個女入手。

男爵府

回覆樓主:

依家唔同上年前年,之前係一面倒壞消息,息口講緊加到幾多;依家係好壞參半,息口係講幾時減,但新盤有排消化

我自己睇法,租盤極少租金易升,租金回報高,限制了樓價跌幅;新盤太多出唔哂貨,限制了樓價升幅,所以樓價陰跌橫行其實買定租都係輸

我覺得有心買,不如去睇樓,睇樓令你睇得更清楚市場現況,好過估估下,而且話唔定執到令你非常滿意價錢又超筍的貨

伯爵府

LandoCheung 發表於 24-5-16 08:30
仲要計吓如果市道一直差,你份工捱唔捱得住
Yes! 家陣真係成team 咁cut

翡翠宮

回覆樓主:

有穩定收入
會考慮買自住樓
而家你嘅情況係買唔買都得
應該開始睇樓
隨時有機會睇到間業主急放,平售嘅

珍珠宮

annie133 發表於 24-5-15 20:28
自住唔買都要交租,借350萬30年一個月還$16000-17000,如果租都差唔多,如果工作穩定,我就寧願買了,好過 ...

唔覺得租是幫人供樓
事實是住緊業主間屋
租最麻煩在生約隨時要走
搬次屋元氣大傷
又不能跟自己心意裝潢
大件傢俱不敢買都是買大量膠箱儲物

珍珠宮

Ononluk 發表於 24-5-15 21:22
如果你肯定下年樓價會跌一成,就緊係唔會依家買啦,不過你唔知啫。
可見因素,樓價有機會再跌,主要待售樓 ...

新樓供應多亦要看能否買到坐向呎數樓層間格啱自己
上個月屋企人是第一輪抽到揀樓
剛好買到心水單位
如果唔中等到第二輪抽中唔會買
因為坐向豬頭骨兼加價

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,買樓係咪你一個人可以話事?

我前同事10年前換樓失敗,賣咗買唔返。交咗10年租,就快200萬租金。佢只係租居屋細單位,諗住隨時買樓。但每次想買樓佢老公就話睇定啲仲會跌,依家佢老公仍然係咁講。

佢終於忍唔住自己去睇樓,因為夠錢自己一筆過買一個同屋苑400萬單位,唔使再理老公意見,每次佢一諗起交咗200萬租金就鬧爆個老公。

珍珠宮

去睇下樓先,唔好買住,齋睇唔買

大把新盤,要諗下買新 or 買2手

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我提議你硏究下香港大地產發展商,點解一路賣一路減價?(佢哋有錢賺點解會唔賺盡)
背後係乜嘢事發生?
如果嗰啲事情沒有逆轉,啲樓價根本唔會升
我自己身邊識嘅人,無論有錢冇錢,都好鍾意北上消費,香港經濟暫時睇唔到有向好嘅方向發展。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

greentea000 發表於 24-5-16 12:04
樓主,買樓係咪你一個人可以話事?

我前同事10年前換樓失敗,賣咗買唔返。交咗10年租,就快200萬租金。佢 ...

居屋細單位,市區方便地段?

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-5-16 13:07
居屋細單位,市區方便地段?

方便真係人人唔同定義,如果新界返工返學,格硬住九龍叫方便?

前同事無打算靠自住樓發達,只係唔想再交租,唔使再留意樓價(所以一筆過買),唔使再搬屋。

水晶宮

greentea000 發表於 24-5-16 13:22

前同事無打算靠自住樓發達,只係唔想再交 ...

佢有一筆過400萬,做首期可買大少少單位呀

水晶宮

新界細單位都要咁貴租嗎?

水晶宮

第一城曾跌穿4球

https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/980232/%E6%B2%99%E7%94%B0%E7%AC%AC%E4%B8%80%E5%9F%8E%E5%85%A9%E6%88%BF%E8%B7%8C%E7%A9%BF400%E8%90%AC%E5%A4%A7%E9%97%9C-%E6%8C%81%E8%B2%A811%E5%B9%B4%E8%BD%89%E6%89%8B%E5%B8%B3%E8%B3%BA73%E8%90%AC-%E5%A4%9A%E5%9C%96

琥珀宮

iloveedu 發表於 24-5-15 22:21
職業同收入都好穩定,都唔太需要擔心供樓問題,但怕跌市,之後會更多選擇。人就係咁貪心,呢點我都認。

因 ...

而家買,可以選擇能力負擔到的,是否已經係心水,覺得長住都可以?如果係,就應該去睇樓,睇中又到價就認真考慮買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...
有需要就買
自住樓覺得點都要有一層, 唔想要成日被人叫搬
除非有公屋派比你又唔介意住唔洗買
買樓我只會比自己供幾年, 然而諗住到老, 咁諗就好抵~

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊