自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

而家中四讀左大半年,侄女有喊過話我阿哥靠害,而阿哥都終於“知道”侄女,physics 冇天份。

因為佢地學校一直都唔disclose DSE 的成績,所以唔可以用侄女的名次黎推敲佢physics 可以攞幾多分。不過佢學校入U%(包括degree,hip dip etc) 少過70%,好多師姐都會drop physics

聽講中五中六的physics 更深,係唔係真係唔掂,就最好中五開始drop, 投入多d時間喺其他科?

計best 5和best 6分對選科的分別大嗎?侄女係想揀vet, nursing, 對engineering 冇興趣

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:23
之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

而家中四讀左大半年,侄女有喊過話我阿 ...

讀唔掂就drop喇,寧棄車保帥,否則衰咗一科仲難睇

公爵府

redhot 發表於 24-3-24 07:45
讀唔掂就drop喇,寧棄車保帥,否則衰咗一科仲難睇

我唔識得拿捏咩時候應該drop...

佢學校band 1 尾, band 2 頭, physics 校內名次雖然唔錯,但你知啦,極端講,band 3頭幾名都未必入到U....

只知佢而家覺得physics好吃力

子爵府

如果唔讀engine, 唔讀Phy都ok
Chem個人認為先係百搭
如想讀nurse, vet, 咁唔讀Phy都無咩問題

水晶宮

回覆樓主:

真係無興趣就盡快drop 啦唔好浪費時間,有科chem 入U都可以有好多選擇
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

DSE揀 phy chem bio真係要用好多時間! 以前會考syllabus冇咁多! 而家DSE讀三年嘅syllabus多好多; 尤其是physics呢一科, 天份佔大多數, 明就明, 唔明讀極都係唔明!我女大當年都係揀呢三科; 我老公已經親自同佢補習; 都係讀到拉牛上樹!

公爵府

哈比族 發表於 24-3-24 07:57
如果唔讀engine, 唔讀Phy都ok
Chem個人認為先係百搭
如想讀nurse, vet, 咁唔讀Phy都無咩問題

Chem 和bio邊樣重要d?

公爵府

SmallTungmama 發表於 24-3-24 08:11
DSE揀 phy chem bio真係要用好多時間! 以前會考syllabus冇咁多! 而家DSE讀三年嘅syllabus多好多; 尤其是p ...

請問Chem 和bio 邊樣重要d! 邊科係肯努力,會容易d攞5?因為侄女唔係一個醒目的人

侯爵府

畀面勳章

如冇興趣應該drop 啦,我女當年以上三科最好成績係phy,但因為佢向E療發展最後冇選擇,最重要佢話冇興趣。

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:23
Chem 和bio邊樣重要d?

向E療發展的話兩樣都要讀尤其chem,例如讀E科,大學都收無讀bio嘅學生,但上到大學就會讀得好辛苦。

男爵府

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:54
我唔識得拿捏咩時候應該drop...

佢學校band 1 尾, band 2 頭, physics 校內名次雖然唔錯,但你知啦,極 ...

F5 final exam 肯定係最後召集啦,冇咩係最好時機,事實係越嚟越難,爭在學生同家長想堅持到那一刻啫!姪女(唔係你細佬)對大學揀科有咩想法 ?Phy 有明顯幫助的有Engineering, Faculty of Science / Computer Science 內相關科, 物理/職業/放射治療⋯
如果對呢d有興趣,可睇耐少少(但有心理準備真係要drop時有咩次選選擇),唔係嘅可以早d決定,我地學校係規定選修3科嘅,每次考完試都可申請drop。
少少經驗分享 - 我女頂到F5 final都係搞唔掂,在臨申請drop 科前再執過晒d 大學心儀科,老師覺得佢有思考過前途就即批,另一同學話自己想讀Computer Science,老師就發還叫佢再諗過(最後結果唔知喇)。

男爵府

PW530 發表於 24-3-24 08:28
如冇興趣應該drop 啦,我女當年以上三科最好成績係phy,但因為佢向E療發展最後冇選擇,最重要佢話冇興趣。 ...

之主主科有四科,現在主科只有三科,要對其餘五科好有信心先好drop

如果是我,我會申請轉科,轉一科輕鬆易考既科

珍珠宮

虎到金來勳章

雪雪媽 發表於 24-3-24 09:02
F5 final exam 肯定係最後召集啦,冇咩係最好時機,事實係越嚟越難,爭在學生同家長想堅持到那一刻啫!姪 ...

想請教下,咩途徑可以知大學有咩科揀,同埋要咩成績先收?

公爵府

liverpool2023 發表於 24-3-24 09:06
之主主科有四科,現在主科只有三科,要對其餘五科好有信心先好drop

如果是我,我會申請轉科,轉一科輕鬆 ...

可以轉科咩?

侄女學校只可以drop科,唔可以轉科。。。

其實我侄女想揀家政,但比佢老豆ban 左, 話廢科。佢第二揀中史,又話廢科

珍珠宮

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-24 09:06

如果是我,我會申請轉科,轉一科輕鬆 ...

邊一科屬於輕鬆易考?
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

drop 左phy, 是否只有中英數chem bio 五科?心儀的選科會否best6 有so ?

公爵府

ocarebear 發表於 24-3-24 09:14
drop 左phy, 是否只有中英數chem bio 五科?心儀的選科會否best6 有so ?

等我問吓佢先

公爵府

polliebb 發表於 24-3-24 09:11
想請教下,咩途徑可以知大學有咩科揀,同埋要咩成績先收?

大學網站
學友社有本書
明報都有本書

男爵府

中四已經讀到喊,點捱落去?即刻 drop 吧 !
Physics 中四主要教 mechanics,已經唔係最深,到中五 E&M 更難、更抽象。所以好多人就算中四頂得住,中五都係要 drop。
同意上面家長建議,如果學校容許轉科,轉去自己有信心的科吧! 始終得2X,一科也不能炒,又是另一種壓力。

公爵府

Jessy 發表於 24-3-24 09:14
邊一科屬於輕鬆易考?

econ
我仔當年成日話早知唔讀bio 讀econ
唔多野讀、好容易有4

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊