嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

每餐都開120~130ml餐餐都只係肯飲80-100ml,過左個幾兩個鐘又喊要食奶!!仲要人抱住佢先肯訓,如果直接放佢落床就勁喊,試過喊左15分鐘又上氣唔接下氣,都唔肯收聲。
點算呀?晚晚都係甘,攪到成屋都無教好訓

回覆 vicvick0603 的帖子

Hello vicvick0603, 一般初生BB 每3-4個鐘食一餐。如果佢過左個幾兩個鐘就喊食奶,媽媽可以先安撫下佢﹑甚至俾少少水佢飲,等佢餓少少到第三﹑四個鐘之後先餵,咁佢既奶量需求亦會自自然然就會增多。當佢瞓既時候可以用毛巾包實佢個身令佢有安全感就應該會少喊D架啦。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

減下奶啦, 23日人仔,飲得太多啦..
80-100ml 正常架..
少食多餐,

我囡4個月仲係3個鐘食一次,有時兩個半,有時3個半鐘, 都係4安..
距一個月時都係飲2,3安
距每月有增磅就ok

另外,我bb都好扭抱, 中意痴人..
除左距訓時係床,其余時間都要人抱..

別墅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

引用:減下奶啦,+23日人仔,飲得太多啦..80-100ml+

原帖由 BIGPAT 於 14-01-20 發表
減下奶啦, 23日人仔,飲得太多啦..
80-100ml 正常架..
少食多餐,
同我個b一樣

大宅

回覆:23日人仔,餐餐都飲唔晒d奶!又扭抱!

我B滿月前都係飲三安到,宜家兩個幾月先係飲四至五安

侯爵府

陪月勳章

回覆:vicvick0603 的帖子

如果餐餐都係哩個奶量,
佢個胃可能仲細裝唔到多呀,
咁個胃的 size只可以維持三個幾鐘亦係好正常,
唔好斷定佢純扭計啦。。。

洋房

回覆:23日人仔,餐餐都飲唔晒d奶!又扭抱!

多謝咁多位既意見呀!而家無咁擔心啦

大宅

引用:每餐都開120~130ml餐餐都只係肯飲80-100ml,

原帖由 vicvick0603 於 14-01-20 發表
每餐都開120~130ml餐餐都只係肯飲80-100ml,過左個幾兩個鐘又喊要食奶!!仲要人抱住佢先肯訓,如果直接放佢落 ...
唔肯食時有冇掃丁風?可能有風頂住,未食飽又食唔落

首頁

尾頁

跳至