跳至

首頁

尾頁

洋房

而家得一個offer,但不是心儀學校。到時應該註冊先,定係不註冊,等26號心儀學校打黎或叩門?
另外,想問下如我24號註冊左,26號有其他學校offer,可以即時取回學劵,去心儀學校註冊嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆:註唔註冊好

當然註冊先啦!如果唔註冊,一陣又冇學校打比你,咁咪冇左個位囉…
如果註冊之後再有另外學校有位比你,你可以去攞返學卷交比新學校

洋房

回覆:quinyou 的帖子

但學劵係唔係即時可攞番?心儀學校會否等我取回學劵註冊?另一個問題係,我26號係咪應該請假,等offer或叩門?真係好擔心。

男爵府

畀面勳章

係咪即時攞返就唔知,但我諗只會等一兩日,因為都知你攞返係要報其他學校,佢點都要比返你
其實我見宜家啲學校都收緊求位信,所以26號都只係話所有學校登記完留位,開始收其他後備學生,咁你就唔係等26先叩門,係要一早比左信心儀學校先,咁後備唔讀就到交左信嘅學生(我諗學校會係咁做咋)
咁到2月時就到,有啲學校仲有位就會喺教育局公布,到時真係未有學位嘅學生就再打電話/親身到學校搵位,大概係咁
所以你本身有其他學校有後備/求左位嘅,就可以等24號啲正取收晒後,等消息,收你而你又想讀嘅,先去你之前交左學卷嘅學校攞返張卷去新學校交

男爵府

畀面勳章

我諗你唔駛專登請假,通常都唔會一通知就即刻要你交,有一兩日時間比你

禁止訪問

引用:而家得一個offer,但不是心儀學校。到時應該

禁止訪問

引用:但學劵係唔係即時可攞番?心儀學校會否等我

洋房

明白,唔該晒大家^^

別墅

我都認為應該先註冊,幾佰蚊註冊費當買個保險!

首頁

尾頁

跳至