1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已22個半月大,但只識講單字,而且d字都仍未講得清楚,咁有無問題?
好擔心.......

伯爵府

係咪男仔?男仔係語言慢少少,平時多唔多人同BB講話,有無小朋友一起玩?

大宅

引用:已22個半月大,但只識講單字,而且d字都仍

原帖由 leung0760 於 15-03-25 發表
已22個半月大,但只識講單字,而且d字都仍未講得清楚,咁有無問題?
好擔心.......

...
我仔仔岩岩20個月大,依家都係講單字,我發覺佢前排先肯出聲,其實好睇小朋友自己肯唔肯出聲講野,我先前都好擔心呢個問題,後期見佢有進步,慢慢就睇開左,個個小朋友發展都唔同

複式洋房

回覆:22個半月大,講野......

男仔黎,小同其他小朋友玩,我都成日同佢講野,不過佢靜係仲意跟我講尾音字,佢成日睇卡通片(英文),靜係仲意講abc......
過兩個月返健康院,真係擔心......到時俾d姑娘問到我口鴉鴉......

複式洋房

My son could only say 20 words when he was 20 months. But then became talkative at 23 months old. No worries

複式洋房

嗯.thank u!! 😊😊😊

男爵府

回覆 leung0760 的帖子

我個仔都就黎21個月, 只識講爸爸, 媽媽, 阿爺, 阿麻, duck, 街街, 包包, 畢(bus), apple, 姐(未講得正), byebye(講講吓變左 爸爸). 係咁多...我都擔心24個月返健康院都仲係咁就死火.

大宅

我囡24個月,剛去健康院。姑娘話唔洗見醫生,暫時再觀察先,兩歲半先再返去。個日姑娘拎本書出來,講様物件出來,要我女係—堆野中指出,我囡—個都唔識,唉,個姑娘都話唔洗見醫生,真係激死

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

22 個月, 都係單字 , 我都係...

複式洋房

都好呀,唔使見醫生即都ok,健康院接受到的......
我最怕就係話我個b有問題
其實我都見好多22個月靜講單字,但健康院好似會要求24個月識講句字,但我唔知係咪真係咁......

大宅

回覆:leung0760 的帖子

唔洗,都係要求講單字

複式洋房

Great!!!

伯爵府

gigiwu1982 發表於 15-3-26 18:08
我囡24個月,剛去健康院。姑娘話唔洗見醫生,暫時再觀察先,兩歲半先再返去。個日姑娘拎本書出來,講様物件 ...
BB到健康院打完歲半針後,家長係咪可以自由選擇之後返唔返去做定期檢查㗎?如果院方無俾期返去就唔使返,係咪咁?
知唔知,健康院有無提供第一次視力測試,及語言評估?

伯爵府

好多BB在兩歲半至三歲之間,語言能力急速發展。所以唔使太早擔心。

公爵府

引用:已22個半月大,但只識講單字,而且d字都仍

原帖由 leung0760 於 15-03-25 發表
好擔心.......

...
唔使擔心…兩歲後忽然之間會講好多野

複式洋房

我識有媽媽的小b歲半打完針,健康院只排期到4歲時再返健康院,中間無再book期,咁我唸視力評估應該都係4歲或之後的事黎,至於語言評估應該係歲半時評估一次,之後健康院再評你的小朋友是否有需要繼續book期跟進。

複式洋房

嗯嗯,希望啦,我都好期待佢快d識講野!😊😊😊thanks!!!

伯爵府

leung0760 發表於 15-3-26 23:39
我識有媽媽的小b歲半打完針,健康院只排期到4歲時再返健康院,中間無再book期,咁我唸視力評估應該都係4歲 ...
哦 ,原來係咁既。

伯爵府

leung0760 發表於 15-3-26 23:41
嗯嗯,希望啦,我都好期待佢快d識講野!😊😊😊thanks!!!

家人平時要多d同BB講話,多d同其他小朋友一起玩,呢個就係點解返左N班後既小朋友在語言發展得好快既原因之一。所以而家真係唔使太擔心呀!

大宅

回覆:sumbaby2011 的帖子

如様樣發展okay,歲半針後就四歲先返健康院

首頁

尾頁

跳至