夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有無夫妻係唔會鬧交架?

或者係好小好小鬧交架?
好好過每一天......

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我同老公由拍拖到而家都有8年幾9年, 都冇點鬧交(我記得都唔多過10次), 就算係都係一兩句發悔氣/忟憎, 而且唔係激動嗰隻....

大宅

4-5年,1次,但都唔係大聲鬧,係唔開心到喊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我同老公屬於好少好少嘈交的.
除非真係好大件事或者情緒真係好火 先嘈.
少嘈交原因係 :
1. 老公係1個好溫和, 好包容的人
2. 我係幾怕嘈嘈閉
3. 我地意會到將會火星撞地球時, 是但一方會收聲,
等大家cool down下
4. 我地相處著重分享感受, 討論事情的溝通模式

原文章由 jacquesau 於 08-8-20 10:35 發表
有無夫妻係唔會鬧交架?

或者係好小好小鬧交架?

[ 本文章最後由 littleangelyy 於 08-8-20 11:10 編輯 ]

別墅

精緻種植勳章

回覆 #1 jacquesau 的文章

我識左c6 N年,結左婚都8年
印象中唔超過3次嗌交,因為我地玩"黑面",
不過就算"黑面"都唔會玩得耐, 目的都係比對方知自己唔高興....但自從亞b出左世, 連黑面都無唔玩咯

大宅

原文章由 jacquesau 於 08-8-20 10:35 發表
有無夫妻係唔會鬧交架?

或者係好小好小鬧交架?

首先, 點樣為之"鬧交"先?? 係唔係鬧得好激, 你一句, 我一句果種?? 鬧完之後大家都會嬲果種??

如果係, 我地都未正式試過....

結左婚差不多14年, 好多時最多都係忟憎d, 傾傾下大聲左, 就會話對方, 你做乜咁大聲同咁既語氣同我講野呀!! 之後雖然仲忟忟地, 都會繼續慢慢傾過...
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

大宅

若論要"你一言我一語"咁對閙的話,我同老公都係少閙交的

拍拖4年結婚7年(共11年),好少閙,但個心不滿多D,以前未有BB時,佢發忟憎,我就入房睡,睡醒咪唔記得,佢又唔會再發,因為佢知道我入房睡就已經係嬲

生左BB後,就迫住要正面衝突,佢成日覺得我無理取閙,未開始嘈,佢一句話,你又發作,咁我咪收聲,之後,平心靜氣時,咪"潤"下佢...有時,佢/我都好嬲時,唔想嘈就入房單獨咁望住個囡的睡姿...出返房就下左火啦...

hqm
原文章由 littleangelyy 於 08-8-20 11:05 發表
我同老公屬於好少好少嘈交的.
除非真係好大件事或者情緒真係好火 先嘈.
少嘈交原因係 :
1. 老公係1個好溫和, 好包容的人
2. 我係幾怕嘈嘈閉
3. 我地意會到將會火星撞地球時, 是但一方會收聲,
...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我識得有對夫婦係完全唔鬧交架,,,佢地有野唔妥會好似朋友咁坐低傾, 討論咁law ,,,,,,,,,,,,比著我就無咁冷靜喇
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

我同老公拍拖加埋結婚7年, 無咩嘈過, 我地唔鍾意嘈, 亦明白果陣火氣, 會講好多傷害說話, 所以只會冷戰, 再send sms比對方講拈數, 大多數老公都會讓我, 除非我好錯, 好過分啦

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我同我c6拍拖到而家結左婚都未試過鬧交喎~~~係一次都未試過~~~

[ 本文章最後由 小傻b 於 08-8-20 13:49 編輯 ]

男爵府

原文章由 小傻b 於 08-8-20 13:44 發表
我同我c6拍拖到而家結左婚都未試過鬧交喎~~~係一次都未試過~~~

War, 都好難唔會唔鬧交喎....利害...

子爵府

我與c6一起共16年了, 我倆很少鬧交大概只有一, 兩次左右, 因他脾氣好, 好少嘈, 就算我想嘈都沒有對手.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同老公結婚7年都未正式鬧過交,最多都係話o下佢(佢鬧個仔時)

男爵府

我與c6一起10年了, 我倆經常鬧交

可能一日3次都有

你一言我一語, 火紅火綠

不過鬧交就唔係好好好好好嬲, 因為我好嬲的話, 連交都唔鬧的

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

原文章由 B.GIRL 於 08-8-20 14:12 發表

War, 都好難唔會唔鬧交喎....利害...

係呀~~~

大宅

我同老公由拍拖到結婚已經相處左20年都無鬧過交

複式洋房

我同我老公相識到結婚七年,好少鬧交,一句起兩包止我一嬲就唔出聲只係黑面,因為我係一個唔喜歡鬧交,我唔出聲佢已經知咩事,大家各自各返房唔理對方。直至邊個想講對唔住先。哈哈哈

更加唔會因為個女鬧交,如果我覺得佢鬧個女過分時,我會等個女訓左先同佢慢慢傾。咁樣佢條氣先會順。生左個女之後我覺得自已無以前咁容易嬲佢,可能我只在乎個女
:-P  :-o

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

真係好小...就算有都係訓醒就無事果隻

水晶宮

我由識老公 (F.3 同學) 至到 e+結婚15年, 都無鬧過交
天空之城, 快樂之地

大宅

我同我老公一齊 6年都無試過鬧交(touch wood) 哈哈, 面黑冷戰都好少(不多於 5 次) , 通常不過 15 分鐘已沒事,最緊要大家會冷靜咁傾下,互相認下低錯 !

首頁

尾頁

跳至