論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

海外菲係我生前一個月黎左我家,做家務正正常常聽聽話話,但未試過幫人湊bb,只係湊過自己果個(4)。到我坐月期間陪月教佢幫bb沖涼,佢話怕整親bb,等個囝大d先。我接受既。坐月期間幫我洗奶樽,煮飯做家務。直至返工我已經冇信心比佢幫bb沖涼。只好食晏時間叫婆婆上黎幫手沖個涼(好在婆婆返工地方近我家)。到我囝而家5個月喇~~佢工作表現仲係令我好唔滿意!!例子如下,我應該炒定留?想留既原因係怕下一個仲差。(現佢都算聽話既)想炒既原因係唔想見到佢

1). 洗奶樽液兩個月入面用左我一支

2). 投訴完洗奶樽液用得太快後,比我發現奶樽油油既 (佢解釋人奶好難洗。但我唔投訴佢唔出聲)

3). 3個鍾入面熱左我15安人奶

4). 我買左既playmat 同玩具佢唔會主動拎出黎同bb玩,日間大部份時間都比bb訓覺

5). 經常同bb講話bb唔鍾意飲奶,成日喊**最唔滿意

6). 間中發現抹poopoo 抹得唔clean

我放工回家後就會自己湊返,我老公覺得佢問題不大,都唔係好想我轉工人。

公爵府

問題不算大, 奶樽我一向自己洗,怕佢地洗得5 乾淨, BB 沖涼, 我鐘意自己泥, 可以觀察下 BB 身體

大宅

畀面勳章

引用:海外菲係我生前一個月黎左我家,做家務正正

原帖由 兩條線 於 16-03-22 發表
海外菲係我生前一個月黎左我家,做家務正正常常聽聽話話,但未試過幫人湊bb,只係湊過自己果個(現4歲)。到 ...
我係人奶媽,希望可以回應下你:

正常,人奶有脂肪,真係難洗d

2). 投訴完洗奶樽液用得太快後,比我發現奶樽油油既 (佢解釋人奶好難洗。但我唔投訴佢唔出聲)

你俾老細鬧,你都未必咁出聲

人奶珍貴,我明,你分三安士一樽,叫佢BB飲完一樽先坐另一樽啦

4). 我買左既playmat 同玩具佢唔會主動拎出黎同bb玩,日間大部份時間都比bb訓覺

幾個月嘅BB係真係成日瞓,瞓對BB嘅腦部發展好重要,BB肯瞓,你應感恩

BB可能厭奶期,你係媽媽,應該自己睇下係咪事實

呢様要教

你講嘅罪狀罪不至炒,不喜勿插

wcpcelia    發表於 16-3-23 15:38

大宅

引用:Quote:原帖由 兩條線 於 16-03-22 發表海外

原帖由 ngming_28 於 16-03-22 發表
有道理

伯爵府

回覆:留定炒

人奶真係幾難洗,因為我2樣都餵過,真係人奶要用多啲洗奶樽液!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 兩條線 於 16-03-22 發表海外

原帖由 ngming_28 於 16-03-22 發表
分析得好好!

3) 樓主媽媽,bb隔幾多個鐘飲奶同飲幾多? 我以前泵完後會倒入奶樽分好晒,然後係奶樽外面寫低時間。 咁工人會按住時間拿奶樽warm up 後餵bb. 我工人以前都試過bb一喊就餵,搞到時間亂晒。

4) bb 5個月應該有routine了。 例如bb習慣訓3個鐘會醒。咁你叫工人餵完奶,掃完風,就放bb係playmat玩。 到時間就氹bb訓。 我果時有timetable比工人跟。 bb 有routine好湊好多。

如果姐姐係鍾意bb的,對bb有耐性(好緊要),同肯follow你的時間表去湊,去餵奶,咁我覺得可以比姐姐留低。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

罪不至炒

1. 請得工人預左水、電、日用品各樣都會1.5倍。好老實講我地打工,有時懶用水機飲用水過柸一樣道理,我反而唔介紹用得多,我反而怕佢唔干淨。
建議試下買AMWAY洗潔精都係50蚊支左右,佢係要開水1比3用,有機產品食到都唔怕。

2. 人奶真係好多油嫁,你可以叫佢用紗巾洗,但紗巾一定要過干淨。

3. 工人有無講點解熱左甘多人奶? 如果BB厭奶放左一個鐘唔要得,甘熱左15安都情有可原。

4. SET TIME TABLE比佢,幾點玩、幾點訓。

5. 3-5月厭奶期、佢唔食真係無得逼,越逼越厭。

6.抹完要佢洗PAT PAT,我屋企係甘。講真BB D便便有時真係好難抹、有時抹得太多次佢PAT PAT會紅哂,我通常都係用3-4塊濕綿抹,之後就開少少暖水洗PAT PAT.

講真問題不大,下個可能都一樣。而家都係5個月,遲D轉食副食、要煮BB餐可能磨擦仲多。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

大家都覺得罪不至炒既話,咁我就再觀察下先啦~問心睇得里板多我都知我姐姐其實唔算差既,但可能真係bb既所有野我都比較擔心啦~成日都好驚工人會灌輸一d唔好既思想比我bb(因佢十次有8次同bb傾計都同bb講負面野(eg. bb你係咪唔鍾意飲奶呀?你唔飲奶呀!! bb你係咪好鍾意扭計呀?成日喊既) 所有野都係我睇cam 聽到既~ 或者我真係要同佢傾傾叫佢同bb講野唔好咁負面啦~

大宅

咁大家, 如果我個CASE又點睇呢

我一個月一支...
仲有一星期一支油
兩日一卷廚房紙
電費冬天都800
水費由200變500
D衫永遠都有UP味, 同佢講未乾, 係衣櫃拎返出嚟俾佢摸, 佢話DRY ALREADY.

佢答我I WASH ALREADY

我無呢個問題, 因為我入好晒, 但暖奶永遠都係凍冰冰, 一係用大熱水座.. 我明明有暖奶器唔鐘意用

工人俾我BB瞓HIGHCHAIR, 佢仲要唔見左添

我工人連野都唔講

佢兩塊CC棉就話乾淨, 永遠用凍水, 唔會用棉花抹下面, 叫左都唔做, 話一抹BB會CRY

另加, 唔識買餸煮飯, 我自己煮返買返
唔識幫BB沖涼
夜晚過夜我地自己湊返

翡翠宮

我一個月一支...
仲有一星期一支油
兩日一卷廚房紙
電費冬天都800
水費由200變500
D衫永遠都有UP味, 同佢講未乾, 係衣櫃拎返出嚟俾佢摸, 佢話DRY ALREADY.
呢個情況一定有; 真係無辦法; 我屋企住多個人 (唔係工人)都一樣有utilities狂加既情況, 收衫, 我會要佢等我返黎摸左真係乾先可以收.

佢答我I WASH ALREADY
你投訴佢, 佢用少D, 又唔可以講佢錯哂喎. 不如你示範一次佢睇; 點樣洗先慳D又可以乾淨
我無呢個問題, 因為我入好晒, 但暖奶永遠都係凍冰冰, 一係用大熱水座.. 我明明有暖奶器唔鐘意用

工人俾我BB瞓HIGHCHAIR, 佢仲要唔見左添
佢去左邊

我工人連野都唔講
呢樣真係難, 點要人無啦啦講野?
佢兩塊CC棉就話乾淨, 永遠用凍水, 唔會用棉花抹下面, 叫左都唔做, 話一抹BB會CRY
呢個你示範一次點為之O岩, 叫佢以後跟. 如果你洗BB唔會喊, 佢照做無理由會喊; 捉實佢要佢跟足step
另加, 唔識買餸煮飯, 我自己煮返買返
唔識幫BB沖涼
絕對唔會比工人幫BB/幼童 (未識表達自己既小朋友)沖涼, 除非真係非常非常信任, 最少自己每日可以睇下小朋友身上有無咩損傷
夜晚過夜我地自己湊返

大宅

工人最鐘意係廚房同自己間房, 個CAM影佢唔到...
未識轉身都無咁驚, 過多幾個月真係唔知點好

子爵府

請咗工人用多水電煤日常用品係必然,僱主要有心理準備,當然用得離譜要出聲提姐姐,一般工人培訓時主要係做家務如清潔煮食等等,唔會係一個全能工人,如照顧nb小朋友或老人家未必係佢專長亦未必有經驗,所以僱主唔好把標準訂得太高以免失望,所以現時請工人時佢地會揀工做,有人唔做nb亦有人唔做老人家,樓主第5點有些奇怪,如果姐姐講的係事實bb唔會因姐姐唔講而有所改變?僱主請姐姐之前最好問清楚佢之前有無你要求的工作經驗,唔好以為姐姐就算無經驗都會做好你的要求。

大宅

回覆 tuenmunoasia 的帖子

我明我個bb 可能真係厭奶期唔飲奶或者成日扭計喊,但張心比己,如果我日日返到屋企都捉佢錯處,日日開口埋口都話佢冇記性做錯野。咁佢都唔好受啦~但係我講事實喎.....
再者,我唔知bb聽唔聽得明,幾時聽得明。但如果有一日佢真係聽得明既話會唔會形成bb自卑既性格?會唔會影響到bb身心發展呢?我真係唔知!! 所以我先至會話好唔鍾意佢咁同我bb講野!!

大宅

黃女士 發表於 16-3-23 14:19
未識轉身都無咁驚, 過多幾個月真係唔知點好 ...
咁我工人好d,bb訓左先會見佢唔到!! 不過我都係會成日開cam 睇到實.......就快加固,其實我都好擔心佢餵我bb食野!!因為佢凍同暖同熱好似唔係好識分咁.....
好想做ftm自己湊返....但又要供樓又要供養4大。諗極都諗唔掂

翡翠宮

引用:回覆 tuenmunoasia 的帖子我明我個bb 可能

原帖由 兩條線 於 16-03-23 發表

我明我個bb 可能真係厭奶期唔飲奶或者成日扭計喊,但張心比己,如果我日日返到 ...
其實身心發展無論如何都係要家長自理架喎
你去請幫傭點可能一定請到個好 positive既人??一係你請人既條件係吾準佢同BB講野,咁點都易過 control佢講乜

大宅

畀面勳章

引用:回覆+tuenmunoasia+的帖子我明我個bb+可能

原帖由 兩條線 於 16-03-23 發表

我明我個bb 可能真係厭奶期唔飲奶或者成日扭計喊,但張心比己,如果我日日返到 ...
你姐姐肯同BB講野,證明佢真心鍾意你BB,你應該開心!

其實我覺得你有d過份緊張,講幾句説話就令到BB自卑,有d誇張啊!如果你真係擔心,你可以教姐姐講d正面説話!

面對姐姐,佢湊得掂BB已經好好,不喜勿插

大宅

mini1204 發表於 16-3-23 15:27
其實身心發展無論如何都係要家長自理架喎
你去請幫傭點可能一定請到個好 positive既人??一係你請人既條件 ...
身心發展當然家長自理啦~我亦都唔希望佢會參與我教bb既任何野,但佢同bb相對既時間最長,而我亦冇可能唔比+控制佢講咩野!!所以我先話里個係我唔鍾意佢既地方囉~~ 可能我新手媽媽過份緊張啦~我會搵日同佢傾下~~

子爵府

回覆:兩條線 的帖子

I think these can be fixed by giving her a detailed instructions and request her to follow every single step

子爵府

其實以海外姐姐來說做家務幾個月就上手已經唔錯,至於照顧bb佢無香港經驗好難達到滿意程度,而且姐姐係自己家鄉照顧小朋友的經驗或衛生標準同香港天南地北,所以佢基本係由零開始學習,比時間姐姐適應吧,請另一個有照顧bb經驗的姐姐也未必乎合你要求,或是佢識照顧bb到時做家務又唔得,好多時都係咁,又識照顧bb做清潔又乾淨煮飯又好食又聽話又唔駁咀的姐姐那裡找呀?有時都要學會接受姐姐部分缺點亦同時欣賞她的優點。

珍珠宮

引用:工人最鐘意係廚房同自己間房,+個CAM影佢唔

原帖由 黃女士 於 16-03-23 發表
未識轉身都無咁驚, 過多幾個月真係唔知點好 ...
所以最近姐姐直接抱阿囝入房,整個早上個cam睇唔到佢吔係廳

首頁

尾頁

跳至