跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔佢好鍾意將D 玩具掉黎掉去..執番比佢, 佢又會再掉過架..
仲有佢好鍾意見到D 唔識O既人就出手拍人地..有時又會出手打落我地塊面度..唔知佢係同我地玩呀..定係真係打人..而家我地一見到佢出手打落黎. 就會好嚴肅咁同佢SAY NO (LEE 個係健康院D 姑娘教架)..大家O既小朋友會唔會都係咁架呢.???

伯爵府

我個仔好細就已經係咁,所以我一見到就打佢手仔,講左成個星期都係咁,我就唔理佢,佢依家就冇打人........

男爵府

畀面勳章

我果個都係咁

子爵府

好媽媽勳章

掉一次我會執, 講比佢聽玩具會爛, 唔好掉...
第二次惡d講, 唔准掉, 再掉就收起...
第三次就即刻收起... 起碼過得幾個鐘先會比返佢...

如果見到人就打, 我唔會好惡咁"no", 先話比佢聽bb會痛, 同轉移視線教佢同小朋友握手... 初初我b都成日"打"家姐同其他bb, 但原來發覺佢係想好似我o地咁"噯"佢輕輕拍拍, 只係唔識就力... 有時佢就想摸人頭仔話人"乖"... 係因為後來佢一路"打"一路講"噯"或"乖"所以我o地就知道...

其實講唔聽就打, 佢遲d就會學你... 佢想要時, 你又唔明佢, 佢咪打你囉... 我同老公協定, 一次都不能發生先會打, 例如搞電制, 唔拖住沖出馬路咁...

原文章由 韜韜b 於 08-10-21 16:49 發表
我個仔佢好鍾意將D 玩具掉黎掉去..執番比佢, 佢又會再掉過架..
仲有佢好鍾意見到D 唔識O既人就出手拍人地..有時又會出手打落我地塊面度..唔知佢係同我地玩呀..定係真係打人..而家我地一見到佢出手打落黎. 就會好嚴肅 ...

[ 本文章最後由 靖嵐 於 08-10-26 14:25 編輯 ]

我想要9999呀...

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

個個都會係咁,因呢個時間佢地係一個小科學家.試緊每樣東西會係點 .
例如:掉隻匙會有呢 D 聲......
不過,都要話下佢,等佢習慣做乜媽咪會SAY NO , 唔可做,楂住佢隻手順便教佢執野

別墅

岩岩sat 去同亞仔去打針,就順便問下e 生亞仔咁樣有無問題, e 生話而家lee 個時候o既小朋友什麼東西都會很好奇, 會掉野落地下睇下o個樣野掉左係地會點o既..e生話我地可以幫佢執, 小朋友如果再掉落地, 可以指住o個件野話bb知 你掉左o個間野係o個度, 同時可以帶埋小朋友一起執o個件物件, 等佢地都學會識執下野.
而打人呢. e 生都係教我如果真係見到佢成日出手打, 就真係要好嚴厲捉住佢手仔say no , 同埋佢話唔好同bb 講咁多野. say no 就得喇, 佢地而家都唔明你講o個d "道理" , 而家見到亞仔一出手打人就say no. 佢都會停一停, 雖然有時唔夠一陣又會再黎過, 不過都要不停講 , 我諗講多d 都會有改善o既....

大宅

而我就會同阿仔講比佢掉落地下 d 野好痛, 喊 la, 然後叫佢鍚返 d 野, 順便教佢鍚人同分散佢注意力, 等佢唔再掉....

首頁

尾頁

跳至