婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔通要我成個笑口棗咁至啱? 我唔係戲子!

[ 本文章最後由 方麗娟 於 08-11-17 11:20 編輯 ]

複式洋房

原文章由 方麗娟 於 08-10-31 10:38 發表
唔通要我成個笑口棗咁至啱? 我唔係戲子!

講得冇錯,,
冇啦啦唔同自己係度笑咩..又唔係傻既!
但係唔出聲就會俾人覺得黑面..
咩心態呀

珍珠宮

事緣係62無啦啦同c6講, 問我近排仲乜, 返親去都話唔舒服, 唔係點食飯, 好似唔鍾意過去咁喎...62好少話我, 都唔知邊個咁好口話我.

其實我都唔係完全唔講嘢, 6299姑9佢哋個個問親我嘢/同我傾計, 我都會答. 雖不至於談笑風生嗰種, 但一定唔係冇禮貌.

c6咁都唔滿意, 話我唔主動同人講嘢(帶出話題), 又話個個都怕咗我喎...一句到尾, 要我做親善大使又肯將阿b自動奉上任佢哋玩就最啱.

頂佢哋唔順喇!

珍珠宮

大家channel唔同, 諗住出少句聲, 又俾人話黑面, 有時D老公的要求都好難滿足, 都唔知想點?:;pppp:

[ 本文章最後由 KiuShaBB 於 08-10-31 10:51 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 B0nnie 於 08-10-31 10:40 發表
講得冇錯,,
冇啦啦唔同自己係度笑咩..又唔係傻既!
但係唔出聲就會俾人覺得黑面..
咩心態呀

咪係囉, 我又唔係今時今日至咁"文靜", 呢8年都係咁啦, 而家至話我?

珍珠宮

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-31 10:48 發表
大家channel唔同, 諗住出少句聲, 又俾人話黑面, 都唔知想點?

我試過講咗啲佢哋唔啱聽說話(唔係講錯咗, 而係佢哋覺得我講得唔啱而已, 因為想法同佢哋唔同)...所以講少句咪少啲出錯機會囉.

大宅

我99都係咁樣話我。佢同C6 complain 話我對佢冷淡,無嘢同佢講, 無笑容wor!
我同C6話無嘢講咪唔出声law, 有mud嘢錯呀? 99話我可以同佢傾下公司嘢,我就話講佢都唔明啦!我連我亞媽都唔講啦!我C6即刻無声出。

有時D99真係好難服侍,我當然可以做戲比佢睇,但若我真係扮戲子,以後就大件事,佢就以為你真係好多嘢同佢傾,佢就会事無大小都call你!我當然唔会咁做。我情願真面目見人!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔去又話唔去,去又話黑面唔講野,真係好鬼煩!
唔講野咪唔講野囉,家陣一定要出聲講野咩?唔講野係咪駛死呀?
對住呢d人點會有笑容呀!去見佢地已經好俾面,個老公再多多不滿呀支呀佐,唔駛旨意會再去見佢地!

男爵府

通常都係佢地有問, 我必答, 但唔會自己帶出話題 ,根本冇野同佢地傾, 有的話, 都會搵自己媽咪傾, 有錯都唔會哀..同佢地講?講錯一句就麻煩..可免則免. 雖然我6299無咩野, 又對我几好, 但始終唔係自己屋企人..好難好像同屋企人咁同佢地相處.

珍珠宮

冇乜嘢講係正常, 以前叔仔有個女朋友好多嘢講, c6又話人哋好嘈, 好吱喳...唔講嘢又唔啱, 講多d又話唔啱.

佢哋咁鍾意, 我搵一次一嚟到全程non-stop keep住講嘢問嘢傾計等佢哋扒啖飯都扒唔切吖嗱.

大宅

原文章由 方麗娟 於 08-10-31 12:39 發表
冇乜嘢講係正常, 以前叔仔有個女朋友好多嘢講, c6又話人哋好嘈, 好吱喳...唔講嘢又唔啱, 講多d又話唔啱.

佢哋咁鍾意, 我搵一次一嚟到全程non-stop keep住講嘢問嘢傾計等佢哋扒啖飯都扒唔切吖嗱. ...

我好難同我99比,因佢就係non-stop talking嗰個

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我99又係咁..話我一日到黑都面黑黑對住佢..
頂呀....唔出聲唔=我冇禮貌..唔笑唔=我面黑lor...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我姑9仲攪笑....我不嬲唔妥佢架喇....因為唔岩傾之餘佢成日當我老公係水魚....但見到面我會做足基本禮貌....佢竟然夠膽死向我老公complain我平時唔定期打比佢問候下吹下水=唔知點做人弟婦....我唔xyz咁問候佢都偷笑啦....仲夠膽黎搵我老公篤我背脊?
好彩我老公明辨是非....即刻得返佢轉頭:「你做乜要我老婆應酬你0者?」激到姑9即刻發爛渣話佢結左婚就錫晒個老婆....姑9唔投胎做隻蟹真係0徙晒....乜都打橫黎講

[ 本文章最後由 瑤瑤~ 於 08-10-31 16:59 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 bpwwp 於 08-10-31 13:50 發表

我好難同我99比,因佢就係non-stop talking嗰個

non-stop talking唔算太難頂....我太99直情係non-stop complaining....句句都係鬧人怨人....死未?

等待驗證會員

我個太99都同我6299同老公complain我呀, 話佢成日周身骨痛, 呢度痛嗰度痛, 話我好問聲佢喎, 話我想佢快d去喎, 咁我咪第2朝, 親同埋佢個妹呀嗰d親戚一齊飲茶時咪做戲咁問佢囉~

亞孫新袍(即係我 ) : 亞太, 你個頭有無痛呀 ?

亞太后 : 無呀, 咪係囉, 要問吓老人家ga嘛, 咩都唔問, 係咪想我快d c ?

孫新袍 : 咁亞太, 你對手仲有無咁痛呀 ?
亞太后 : 無喇 ( 好得戚個樣喎 )
孫新袍 : 亞太, 你對腳仲赤唔赤呀, 我尋日見你捽腳喎
亞太后 : 唔痛呀, 食嘢啦, 仲問
孫新袍 : 問埋呢樣先, 亞太, 咁你係咪下體痛呀, 我見你尋日沖完涼出嚟係咁 r 喎, 你係痕定痛呀, 定見赤呀...............

跟住, 我6299同老公同d亞e 唔敢再望喇, 嗰個皇太后黑埋塊面跟住好似黑人牙膏咁坐喺度咋喎, 我心諗, 又係你叫我逐樣問ge, 關我鬼事牙, 咁你真係有 r 嘛, 咁核突都唔公諸同好, 對唔住自已啦, 係咪先

珍珠宮

原文章由 邱吉爾 於 08-10-31 17:15 發表
我個太99都同我6299同老公complain我呀, 話佢成日周身骨痛, 呢度痛嗰度痛, 話我好問聲佢喎, 話我想佢快d去喎, 咁我咪第2朝, 親同埋佢個妹呀嗰d親戚一齊飲茶時咪做戲咁問佢囉~

亞孫新袍(即係我 ) : 亞太, 你 ...

你就好啦寸你太99咁過癮
我太99d正野拍得住你太99....不過我唔係好敢寸佢呀....因為佢好敏感又好記仇架....如果我咁同佢講野佢肯定即刻唱勻晒成個家族(之後d長輩就會搵我老公去照肺)....嬲我一世架mouth:

大宅

嘿嘿,唔講嘢就俾人話黑面,我以前都經歷過咁嘅階段!!

其實我認為係嗰啲人多鬼餘啫,佢哋自己一心想知道你諗咩,又對你唔認識,就一味喺度話你黑面,但係到你肯到佢哋講嘢,佢哋又唔係句句都啱聽,咪又係一樣俾面色我睇??

不過我而家就點都唔會蝕俾佢嘅,禮貎上嘅嘢我基本都會做,至於人哋仲仍然係要話我嘅話,我都冇辦法,咪唯有真係俾啲面色佢哋睇吓囉,我係咁架la,我可以對你好先,但如果你唔禮貎咁回應我,我認為我都唔需要睇你面色做人!!

至於人哋阿媽,我又唔會特登俾面色佢睇嘅,不過更加唔會低聲下氣囉!

複式洋房

我同我99都係溝通唔到..因為佢講上海話, 都唔知佢講乜
都唔明佢嚟左香港30年, 都唔肯講廣東話...我响佢屋企食飯, 佢地全家講上海話, 我都唔知佢地講乜, 有時99同我講嘢, 就用D我聽唔明既廣東話, 每次都要c6做翻譯, 不過咁都好...有時唔想彩佢咪扮聽唔明囉..

珍珠宮

原文章由 babyjen 於 08-10-31 21:09 發表
我同我99都係溝通唔到..因為佢講上海話, 都唔知佢講乜
都唔明佢嚟左香港30年, 都唔肯講廣東話...我响佢屋企食飯, 佢地全家講上海話, 我都唔知佢地講乜, 有時99同我講嘢, 就用D我聽唔明既廣東話, 每次都要c6 ...

我太99咪又係黎左香港幾十年....佢將佢d鄉下話溝埋落廣東話度(即係好似我地香港人講野成日中英夾雜)....我都好多時聽唔明佢d話....最怕佢一輪咀係咁講我一定唔明
佢有時仲怪我咁耐都仲未聽得明佢d話....我呸乜我有話要學你d鄉下野咩唔知醜?:;pppp:

男爵府

原文章由 邱吉爾 於 08-10-31 17:15 發表
孫新袍 : 問埋呢樣先, 亞太, 咁你係咪下體痛呀, 我見你尋日沖完涼出嚟係咁 r 喎, 你係痕定痛呀, 定見赤呀...............

笑死我喇你好勁呀

首頁

尾頁

跳至