樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位樓市達人是咁的,我現在住的一層樓係C6名的,他是英籍不是香港永久居民(由於佢中間去過2次secondment,所以還未夠連續住滿七年),層樓2009年買,當年未有辣招

我自己本身買左一層樓比自己屋企人住,只餘少少按揭未清,係用我名的2006年入市當時價格約二百萬。

問題來了,剛轉工,公司有按揭優惠,但必須用我名,我想一係
1)買左現住再買大D ,Or
2)買多間(500-600萬左右)當儲$

我想問吓如果買咗宜家住緊果層樓(c6名果層)係唔係下次再買用C6個名都要比15%印花稅架?因為我有聽過如果香港人同外籍人士結咗婚,咁外籍人士買樓不用比15%,真的嗎?

如果將我屋企人住緊嗰層樓(我名)轉名俾我C6係咪都要比15%印花稅架?轉名的話嗰15%用咩價錢計架?

謝謝解答

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

非永久居民好似要比30%喎。

別墅

NICOLE123 發表於 17-5-5 06:40
非永久居民好似要比30%喎。

(emoji)(emoji)(emoji)30% 唔係卦?!

大宅

BSD 買家印花稅
非香港居民或以公司名義購入 (稅率劃一為15%)。只用於住宅物業

別墅

lemon138 發表於 17-5-5 15:16
BSD 買家印花稅
非香港居民或以公司名義購入 (稅率劃一為15%)。只用於住宅物業 ...

Thx for the clarification

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

買同賣寫成同一字。。。睇得好辛苦

別墅

各位樓市達人是咁的,我現在住的一層樓係C6名的,他是英籍不是香港永久居民(由於佢中間去過2次secondment,所以還未夠連續住滿七年),層樓2009年買,當年未有辣招

我自己本身買左一層樓比自己屋企人住,只餘少少按揭未清,係用我名的2006年入市當時價格約二百萬。

問題來了,剛轉工,公司有按揭優惠,但必須用我名,我想一係
1)賣左現住再買大D ,Or
2)買多間(500-600萬左右)當儲$

我想問吓如果賣咗宜家住緊果層樓(c6名果層)係唔係下次再買用C6個名都要比15%印花稅架?因為我有聽過如果香港人同外籍人士結咗婚,咁外籍人士買樓不用比15%,真的嗎?

如果將我屋企人住緊嗰層樓(我名)轉名俾我C6係咪都要比15%印花稅架?轉名的話嗰15%用咩價錢計架?

謝謝解答

別墅

wy_yen 發表於 17-5-6 00:59
買同賣寫成同一字。。。睇得好辛苦

Thanks for pointing out the error....我唔識edit 原來個post, 啱啱再出左新comment, 已改錯別字的希望易明啲。

伯爵府

回覆樓主:

你C6係非永久居民,吾好賣佢果間,賣有再買佢要俾30% 稅。應該你名下果間以近親轉讓俾你C6, 只俾基本稅率,再由你用首置買!

別墅

milkylok 發表於 17-5-6 14:05
你C6係非永久居民,吾好賣佢果間,賣有再買佢要俾30% 稅。應該你名下果間以近親轉讓俾你C6, 只俾基本稅率, ...

謝謝解答,即外籍人士買樓依家要比30%?實在太多了。。。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

清楚D去講,現時購入住宅物業受制於三種印花稅:1.從價印花稅(15%)2.買家印花稅 (15%) 3.額外印花稅 (持有三年內出售按不同%收)
樓主按你情況,表面資料應該你名下嗰層比C6後,你自己冇樓而新買住宅!因只要政府接受你與C6夫婦關係,第1項從價印花稅可申請用舊稅率(較底)支付,而第2項買家印花稅亦可exempt;你自己第1項比舊稅率丶第2項唔使比!
但實際你要先考慮下列因數才決定:
1. 你名下嗰層樓市價大約多少?
2. 自己剩餘按揭貸款是否可以在轉比C6時全清還or 需要用C6名新做按揭?
3. 你與C6 註冊結婚的國家所發之婚姻文件是否被香港政府所認可?
首先,如果你所提交比香港政府的關係證明文件不被接納,C6要照比現時印花稅稅率 (現時如內地所發結婚公證或一些非英語之婚姻文件,政府有權不接納); 其次是因為近親轉讓有兩種方式辦理:禮物契(冇樓價)或近親買賣(有樓價)!如果剩餘按揭貸款可係轉比C6時全清,你同C6可以決定用禮物契or買賣形式轉,但如果轉名時要以C6名新做按揭續還款就只可做近親買賣,因銀行不會貸款比禮物契物業(最少5年),即需訂立買賣價,而該買賣價唔可以訂太底要與銀行相討,因銀行只可跟指引借買賣價某%比C6,訂價太低可能根本借唔足現時按揭餘款,即轉名時你們要準備借唔足旣金額還比銀行,加上你要考慮銀行新批予C6之按揭成數同息口或會因非香港永久居民而有不同!但無論係以禮物契或近親買賣形式轉比C6, 政府其後都會替物業估價去收第1項從價印花稅或其評估後之餘額!
禮物契因冇樓價,政府估價後會按舊稅率交從價印花稅;而近親買賣會先按買賣價用舊稅率交從價印花稅,待政府估價後如有需要才要你們補回估價高了之印花稅差額(你倆因近親關係,通常如果訂立之買賣價不低於市價75-80%,政府就算估高了都可用這理由向政府反對要求重估)。
另外禮物契C6持有首5年內應難做銀行抵押,所以如果其間急需周轉,未必可用樓作貸款;而近親買賣需冇此憂慮,但其後政府跟据個人評稅而是否需要買賣雙方解釋或提供有關款項收取證據(銀行貸款/還款金額外)就不得而知!而且當層樓轉比C6時會受制於第三項額外印花稅!
我個人見解,現時樓價太高,除非有餘錢本來一心想投資或情況有需要,現時轉名空名額入市不太化算,需知道高價買無論成本或最終所付之利息都多,就算公司有房屋資助,相信一定有年期上限或離職限制,你自己計吓數睇吓低唔低先决定!如果公司房屋資助唔係淨計你新買物業,你可以襯現時樓價高轉按另一银行,套到多少少錢(居屋除外)而又可用到公司資助!

別墅

Kwonglyk 發表於 17-5-7 04:47
清楚D去講,現時購入住宅物業受制於三種印花稅:1.從價印花稅(15%)2.買家印花稅 (15%) 3.額外印花稅 (持 ...

非常感謝!好詳細的回覆你講得好啱呀,其實我想問定先架咋,未會立即行動住,現在樓價太貴了。好多謝你!

首頁

尾頁

跳至