跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb明年讀n班 想報國際幼兒園
考慮 這四家 安基司 明雅 開心果 英藝
請問大家有沒有經驗分享

別墅

Fishhh88 發表於 17-9-10 22:58
請問大家有沒有經驗分享

呢幾間入面應該明雅最好~

大宅

Fishhh88 發表於 17-9-10 22:58
請問大家有沒有經驗分享

就國際班黎講
安基司/英藝都會係用英文+普通話
明雅n國際班應該冇中文書,都係學英文多
開心果唔清楚

都要諗下之後k1想讀私校/學券學校

複式洋房

aby336 發表於 17-9-11 22:15
就國際班黎講
安基司/英藝都會係用英文+普通話
明雅n國際班應該冇中文書,都係學英文多

謝謝! 小學我還是想去資助/主流學校
所以幼稚園有學券的會比較好
明雅n班都沒有中文讀嗎?
那明雅幼稚園哪個課程比較好?主流課程?還是中英文班?

其實n班我也想報 可惜我是細b 本地學校恐怕希望不大

別墅

Fishhh88 發表於 17-9-11 22:18
謝謝! 小學我還是想去資助/主流學校
所以幼稚園有學券的會比較好
明雅n班都沒有中文讀嗎?

明雅k主流有資助,國際無...
所以佢嘅主流係爭得好緊要!
但我覺無論邊間學校,唔好覺得自己係細b就未打先輸唔去報~因為每年情況都可能唔同,就算第一輪無位都可能等到後補!
加油!

複式洋房

cj.mama 發表於 17-9-11 23:00
但我覺無論邊間學校,唔好覺得自己係細b就未打先 ...

你講的啱呀
本地幼稚園n班有什麼介紹嗎?

複式洋房

cj.mama 發表於 17-9-11 23:00
但我覺無論邊間學校,唔好覺得自己係細b就未打先 ...

好多都要等到一歲或歲半才可以申請

複式洋房

我個仔讀緊運頭塘新開培亮國際上午N,學位唔太緊張。
中文英文普通話教學。老師都有愛心,感覺唔錯。
學費$3900,雜費5佰幾。

複式洋房

graceleung777 發表於 17-10-10 09:23
學費$ ...

你是讀國際班嗎?英普還是中英普都有? 教學注重哪方面?老師是net嗎?

複式洋房

Fishhh88 發表於 17-10-10 10:30
你是讀國際班嗎?英普還是中英普都有? 教學注重哪方面?老師是net嗎?
...
培亮係國際學校,沒有分主流國際,只有上下班。教學分中文英文同普通話,三款。每星期都有學習概況表。
宜家阿仔係應校的第一批N班學生,教學方面我未能感受到傾向學術。因為N班,唔會太辛苦。
無記錯的話K1唔會教寫字,K3有記憶遊戲(似默書)。
有一個外籍教英文,一個普通話老師。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

graceleung777 發表於 17-10-10 09:23
學費$ ...

佢減左學費呀。。 我年頭問佢 ,佢答我5600, 我見到個銀碼,我有點嚇親

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我之前都有去過培亮,校內環境真係唔錯。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

14/10培亮開放日,睇完先再考慮下

別墅

pri0928 發表於 17-10-11 22:05
佢減左學費呀。。 我年頭問佢 ,佢答我5600, 我見到個銀碼,我有點嚇親

...

係呀!佢地後尾應該收唔到生所以減價啦!一開始我問$5600都覺得好貴,後來知道佢地減價收生就多人報pn班

大宅

學費$ ...

你好!想問一問面試係點in?
大約in幾耐?thanks

大宅

學費$ ...

除中英文仲有冇其他課程?我上星期面試
我覺得環境不錯

別墅

現開心果N班用家,小朋友已入讀3個半月,在學校學到一些我沒有教授過的知識,例如FEELING,家人,1星期7天,12月份,生日歌,禮儀方面學懂唔該謝謝,我感覺他們透過活動或唱遊教授日常生活知識而不是背讀英文生字。A-Z,顏色,數字,一般動物,身體部份,HI BYE SORRY等入學前好已在YOUTUBE 學會。

我小朋友很好動好奇,坐唔定又自我,班主任自己有小朋友,所以教授小朋友方面很夠經驗,而且我小朋友那班學生只也不到十位,所以真正小班教學,返學一星期班主任已對小朋友很了解。

每天返學校長也在門口迎接,放學時班主任也在門口,如我有問題可直接跟他們對話,不用轉介。整體很滿意,能遇上這位班主任已超越我期望(注: 人人期望也不一樣呢,我對學校的期望是愛心,學術是其次)。N是沒有普通話教中文,要到K1至有,但好像不是每天有,你打去學校問問。
補充一句,我已體驗過夠經驗同新手班主任的分別,夠經驗班主任們很了解小朋友行為及心態,從而作出適當教導,選校時可了解一下老師的工作經驗及是否有幼兒相關學歷。

複式洋房

angeltabo 發表於 17-10-23 17:02
現開心果N班用家,小朋友已入讀3個半月,在學校學到一些我沒有教授過的知識,例如FEELING,家人,1星期7天 ...

多謝分享!
請問n有中文課嗎?(廣東話或普通話)每週幾堂?

別墅

回覆 Fishhh88 的帖子

開心果N是沒有中文課,要到K1至有普通話教中文,但好像不是每天有,建議你打去學校詳細了解。當時我有問過校長點解N是沒有中文課,校長說小朋友只有兩歲,一次過學習3種語言(廣東話,英普通話)怕小朋友會辛苦,所以希望他們N班時先學習母語及語,K1時才加入普通話教中文。

別墅

angeltabo 發表於 17-10-23 17:02
現開心果N班用家,小朋友已入讀3個半月,在學校學到一些我沒有教授過的知識,例如FEELING,家人,1星期7天 ...

開心果學費幾錢呀?

首頁

尾頁

跳至