自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

頭先真係心都離呀
係前幾個位,有個伯伯行得好細步,好慢的,跟住佢後面,有兩個女仔跟得好貼,沒留空間。到步時,伯伯慢慢行,佢地差啲就撞埋一齊,嚇到我呢!
我有留空間,但個刻都係幾驚
所以我覺得用扶手電梯,唔好咁貼,留一級,好啲。(個人意見,不喜勿插
溫馨提示:行動不便,最好使用升降機。

寶石宮

2023年兔年勳章

MC(TIGER) 發表於 18-1-5 13:50
頭先真係心都離呀
係前幾個位,有個伯伯行得好細步,好慢的,跟住佢後面,有兩個女仔跟得好貼, ...

呢d驚險場面都見唔少 起碼留一級緩沖

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我通常留一級。
有次企前面有个男人咩住個勁大 backpack (成2個人咁厚身), 仲几dirty 吓。。。。所以果次留左2級。
比我後面個 b6 女人鬧我有冇搞錯一個人霸3級。

當時係非繁忙時間。

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我通常會留一級,如果前面係大喼或者係行得好慢嘅老人家我通常會留多三四級,但係好多時都會有人攝入去

珍珠宮

回覆樓主:

我一定會留返兩三級,之前試過前面企左個大陸人,佢拖住個喼行完扶手電梯就企起出口睇電話,塞住出口,我要大大聲叫佢,佢先識行開d 讓條路比後面既人。自此我會留定兩三級。

公爵府

頭先真係心都離呀
係前幾個位,有個伯伯行得好細步,好慢的,跟住佢後面,有兩個女仔跟得好貼, ...

我自己一定留一級,但好多人在左邊行幾步之後唔想繼續行,突然攝埋來,企在我前面那一級。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點都會留一級,特別係有人拎喼

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

其實我自己,唔止留一級

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 18-1-5 16:45
我自己一定留一級,但好多人在左邊行幾步之後唔想繼續行,突然攝埋來,企在我前面那一級。
...
最憎攝入嚟嗰D人...留一級係扶手電梯嘅manner嚟架嘛正常人企太貼, 上到去都好易炒啦..
有次我見前面個伯伯行得好慢,,,專登留咗兩級,,,點知兩個大嬸攝入嚟

象牙宮

見前面推車仔,拉喼,bb 車,老人家我會全部隔 1-2 級才搭,
你扶手電梯遇過 bb 車趺小朋友出來,成個喼係梯頂碌落地下,
推 bb 車加架車攝住梯前,老人家行唔切差d 趺到.

侯爵府

回覆樓主:

真係危險,佢未行開,後面無位出,真係好易炒

侯爵府

頭先真係心都離呀

我頭先都在西鐵見到一樣情況。
個女仔應該有留一級,但前面個伯伯真係好慢,應該係行動不便的,我見佢拎住個步行架,電梯到最高佢一到步就想停低打開個步行架,後面接住幾個人都差d停唔切撞埋去。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

侯爵府

頭先真係心都離呀

呢個情況我都遇過
就前日
我已經預留左3級
但個伯伯行正正中間
我又大住個肚
我後面d 人又冇預留位
真係差d 出事
嚇到我個心都離一離

禁止訪問

子爵府

雖則現在港鐵政府宣傳左右企定定,但其實左行右企亦有它的好處,這是明顯的例子。如果前面有人唔知乜嘢原因企左係電梯口沒走得開,那後面的就會硬碰上堆疊一起,但左行右企起碼還有一條通道可以行。因此,不論左行右企,還是左右企,都有它的好處和壞處,如果左行右企是百害而無一利,政府或全球一早立法禁止啦。講到底,乘客自覺唔橫沖直撞最緊要。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一定留一級

首頁

尾頁

跳至