自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

打的都幾長, 希望你地有耐性睇, TKS~

昨天接囡囡放學後搭巴士回家途中, 可能巴士冷氣壞左都幾焗, 有濕疹底的囡囡一熱&焗就會皮膚出汗痕就R, 她對手仔長期都唔令兼會R到損晒, 我為左轉移佢她注意力就同她睇書和用書拍D風等她涼快少少, 今次咁岩坐左4坐位對住的位置, 坐我對面的C9見到囡囡咁既R痕樣, 就出聲問我...
C9= 咦~你囡皮膚咩事呀?!(我心諗:唉~又黎...唔好啦啩 )
我好平靜一邊幫囡囡拍風一邊答= 哦~佢有濕疹(根據我以往經驗, 一句起2句止, D醒目的熱心人會free到我唔想再傾既態度就開始會收口唔再問)
不過今次估錯左mouth: , 熱心C9再熱心的講= 咁你有冇用金銀花煲水沖涼呀? 有冇....(下刪我已經識背既古方古法睇中西醫戒口什麼什麼林林總總的說話)
我就開始好勉強咁應酬個C9= 哦~有啊, 嗯嗯~係呀, 有啊....(呢個時間亦開始唔望住C9, 我繼續努力轉移囡囡R痕注意力)

到落車時, 我都有叫囡囡同個C9講拜拜, EE.

其實我都知自己咁都有D唔禮貌, 而且囡囡又在場應該要身教, 不過我要應付囡囡已經覺得好辛苦, 點解D街外人係都要懶係熱心有經驗捉住我做演講(諗唔到第2個形容詞), 我由囡囡出世到現在3歲半年間, 真係出親街一停低都實會俾街外人捉住黎話我陀B肯定咩咩咩啦, 你應該幫囡咩咩咩啦, 我聽聽埋埋都唔少, 真係好想發火講: 干卿底事??

大宅

唔好咁諗啦~佢都係好心諗住比d好既方法你試下啫!!講真,點都好過佢用d好"奇"視既眼光睇你個囡囡丫!right 話唔定下次有好心人真係會比到個"家傳秘方"你真係搞得掂你個囡囡d濕疹呢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

可能架車太焗,亞女又辛苦,
你才無心情呢?
當年我細妹有嚴重哮喘,
都係路人甲同我媽講左條方,
我媽又膽粗粗去試,
最後我細妹先甩左哮喘咋。

大宅

好媽媽勳章

哦......原來係咁唧. mouth:
跟本係小事.
比著我, 如果C9無大大聲嘈住我,
無噴D口水花過黎,
無伸手過黎摸.
都由佢.
人地出自熱心, 想向後生一背我地D C9仔
講下中草藥經, 都係想我地D小朋友好啫!
佢自己無錢收又要哂口水講野.
咁佢講完有用嘅咁用囉, 無用嘅咪洗腦囉.
又無辦法叫佢收聲架喇.
咪由佢up囉.
唔一定要答佢架.
你可以同女女講野, 背書, 唔答佢咀架.

男爵府

醒目開學勳章

我會同你一樣..覺得好煩..唔想比反應..

大宅

一來人地八卦想知你個女做咩係咁R痕, 二來人地都係好心睇下你個女咩事. 算啦, 都係一句, 人地都係好心啫.

我唔覺你咁回應人地有咩問題, 反而你回應, 咩仲衰.
榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

伯爵府

醒目開學勳章

我都希望真係有古方醫到囡囡濕疹, 之前囡囡仲細時我冇經驗都幾相信街外人講既所謂秘方&用中草藥沖涼的什麼方法, 點知用向囡囡度就唔好由自可仲發得多幾錢重, 我+囡囡辛苦難受之餘仲要俾老公鬧到9血淋頭

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主其實好小事姐...
對方好心...
但樓主你都冇做錯...

因為我有時都怕有d唔識既人係咁同我講野...

最攪笑一次搭巴士有個ee...坐我同仔仔對面(仔仔坐我大脾)
我一坐低佢已經係咁望住我仔笑呀又"目及"下我咁...
咁通常我都知道見到呢d ee呢...
就一定會有人講野...哈哈~
咁我都盡量話唔望佢,望佢發問...
點知果次個ee,開頭見佢問左2句,咁笑下答左就以為ok...心諗可能佢都係見小朋友得意,問下阿仔幾歲果d...

點知大家冇講野一陣(當然佢重係係咁望實我仔)
佢突然大聲講"你仔仔係咪有大頸泡呀!!??"
佢係果d屬於大聲同比較粗聲氣d既ee...
我聽到後真係... ...重有d嬲tim(架巴士滿晒座,覺得有d肉酸架我)...
不過睇真d阿ee個樣...佢又真係一個"好擔心"既樣...
咁我就冇嬲啦...只係反而覺得攪笑...個仔條頸肥到比人以為佢大頸泡...
之後我都回覆佢"唔係呀,佢只係肥喳,哈哈~"
之後見到阿ee個樣都幾 架...
不過我都要比人落下台(大佬成車人聽到佢咁講家嘛)
幫佢自圓其說囉...我就好似傻婆咁對住阿仔講"係囉,衰仔又會肥到咁樣樣都有喎...條頸頸一摺摺咁係咪呀?"

我見車上有d人都o係度笑...

樓主唔駛擔心比人覺得冇禮貌...
因為有時真係好難做架...
對方同你講野,應又唔係...唔應又唔係...
我有次搭的士又係咁...
個司機係咁同我講民主...講64...好恐怖呀...佢愈講愈激動...重係咪咩都問我"係咪丫?你話係咪丫?"
之後又自言自語...
所以有時我覺得,遇著d正常既人,都冇咩問題...
起碼講兩句後真係唔想同佢講,我會扮訓覺...哈哈~
唔正常果d會驚d~

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我明妳感受.需然嗰個係有心人.但當妳成日都聽到.同一類形ga說話就會反感.

唔好話係街外人.自己屋企人講得多都會炆炆哋
妳識得叫囡囡同個ee講bey bey已經好好

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 piyo28 於 09-5-5 05:29 PM 發表
一來人地八卦想知你個女做咩係咁R痕, 二來人地都係好心睇下你個女咩事. 算啦, 都係一句, 人地都係好心啫.

我唔覺你咁回應人地有咩問題, 反而你回應, 咩仲衰. ...

咩咩咩果d我係想寫比如說詞
我講下呢3年幾俾街外人,熟人, 親人話我囡囡既其中到現在仲記得的幾句說話...
~你囡皮膚咁差, 肯定你陀囡時冇戒口啦, 食咩d垃圾野落口, 抵你囡皮膚咁差....(但事實我係有戒口...)
~你囡皮膚咁差, 有冇幫佢睇醫生架?! (未等我講就自問自答), 肯定冇睇啦, 唔係點會攪到個囡咁丫, 都唔知你點做人阿媽0架......
~你囡咁都咪鬼俾佢返pg啦, 成日咁R , 你唔驚都嚇親人地小朋友喊就無謂啦....

當然我年中都遇到有善心人明白濕疹小朋友既苦況, 我都好感謝佢地講既野的.....

男爵府

原帖由 lingirl 於 09-5-5 17:56 發表

我講下呢3年幾俾街外人,熟人, 親人話我囡囡既其中到現在仲記得的幾句說話...
~你囡皮膚咁差, 肯定你陀囡時冇戒口啦, 食咩d垃圾野落口, 抵你囡皮膚咁差....(但事實我係有戒口...)
~你囡皮 ...

其實個C9出自好心者,真系有D奇難E的野,可能有D古老方法E的!不過佢個個方法,對妹妹冇用,可否用食療,E D唔急得!

早少少攪好d ,如果太嚴重,第日仲煩,因為妹妹越來越大!

男爵府

好媽媽勳章

唔係呀! 我覺得你好勁喎! 重叫囡囡同佢哋講bye bye,畀我我都唔知自己做唔做到!

之前試過有次同個仔同c6去食飯,當時我個仔都就嚟4個月大。後面檯坐咗3個阿姐,佢哋竟然問咗我一句:「佢(指阿仔)係咪1個月大呀?」咁我話:「唔係,3個幾月喇!」其實我當時心諗1個月? 阿仔已經識得伸直哂腰攬住我,邊有可能係1個月呀大姐?不過我冇講出口啦當然。點知個阿姐重要講多句:「吓? 3個幾月? 咁細粒嘅?」

嗰次其實我同c6都好唔鍾意架! 第一,我阿仔唔係大隻b,但係都唔係細隻囉! 有50線,係中碼b,咁好明顯係呢幾個阿姐自己唔識睇就扮勁囉! 第二,你唔識都算,我都已經唔出聲串你,你重反而話我個仔細粒? 好彩我個仔未識聽啫? 如果唔係我實出聲話返佢囉! up得就up!

所以算啦! 街外人就係街外人,唔使負責任架嘛! 乜都up得出。我而家遇著唔啱聽嗰啲,我都唔睬人架! 唔係點呀? 睬又死唔睬又死。問心無愧就得啦!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會覺得係無禮貌,唔係人人接受陌生人咁熱情,你只係婉轉地表達出自己對佢講既嘢無興趣,好ok。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

好有共嗚!
我試過比人問我有冇比飯亞仔食,點解咁瘦既?痴線,幾想伸條友去大西洋呀!

~你囡皮 ...

大宅

好媽媽勳章

~你囡皮 ...

我都明白妳的感受好似我咁都是一樣以前大仔bb的時候因為敏感要飮荳奶醫生話可以飮到1year的咁我當然給他吃荳奶啦,可能我仔比同年月的bb細粒我奶奶就經常話我好比荳奶個仔飮(啲人話唔可以飮咁耐的,飮到他細細粒)我那時候真的火都來 我還要若無其事同佢講醫生話沒有問題的。此說話講到我仔3year後才停。

禁止訪問

大宅

你已經好好架啦, 我唔覺你無禮
我個女都有濕疹 touch wood 在2歲前控制左, 不過佢有食物敏感, 有時唔知食左d咩(有時有d包多d牛油都唔得), 就生到成面風難, 都係好多人問架, 我心情好才答, 有時見到d mami 會帶佢小朋友遠離我個女tim
我都好明白你果種心情!
之前阿女幾個月時睇過一個醫生, 佢曾經說細個d濕疹會慢慢好, 如果太早搞佢(醫佢), 佢甩既時間會耐左, 佢仲同我講, 本來我個女d濕疹1歲前會無, 就係我太早去醫佢, 搞到佢起碼2歲先好..結果我個女又真係2歲6前甩左
仲有我之前試過purple雲膏,係work既, 不過個女打死都唔肯比我put on,因為好臭(對佢來說, 佢成日喊住說唔要臭臭膏)...唔知你有無試過...(我既心態同果個車上C9一樣, 唔怕你聽過, 只怕無同你講你會miss左o甘解, 純粹關心!)

我在佢細個都試過用片糖/金銀花沖涼...好煩...好少少之後又起返 我個女d皮膚幾差下, 好乾, 而家仲成日比家人笑, 我阿婆仲成日說 '隻手仲柴皮過我' 我聽到都好hurt架......但無得唔開心o甘多, 一個二個說個女似我, 皮膚差...真係想講, 有罪咩...皮膚差

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔之前濕疹好嚴重時d人又係咁講,而我都係有戒口,而且我係人奶媽,有好多唔明白人奶既人會講好多好多嘢。

其實好多人唔明白濕疹,又唔知個個小朋友對唔同嘢敏感,唔可以一概而論,對我個仔有效既嘢,又唔代表可以醫好你個女,對佢個仔有效既嘢,我個仔又可能越用越衰,講真,自己係阿媽,最緊張最心痛最心煩o個個係自己,可以試既方法好多都會主動去找方法/古方/偏方等去試,人地再講,雖然多數係出於好心,但真係會覺得煩囉。

~你囡皮膚咁差, 有冇幫佢睇醫生架?! (未等我講就自問自答), 肯定冇睇啦, 唔係點會攪到個囡咁丫, 都唔知你點做人阿媽0架......
~你囡咁都咪鬼俾佢返pg啦, 成日咁R , 你唔驚都嚇親人地小朋友喊就無謂啦....

當然我年中都遇到有善心人明白濕疹小朋友既苦況, 我都好感謝佢地講既野的.....
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

既然你講開, 我又做下街外人, 俾意見你, 希望你唔好介意. 唔中意你就唔好睇啦.

我前幾個月d濕疹來襲. 係後頸位, 手較摺位痕到不得了, 又一粒粒咁, 好肉酸. 本來想睇醫生, 但相熟個個好遠, 我好嫌麻煩. 前兩星期我去探一個朋友, 佢見我係咁r, 就同我講, 佢以前都試過好緊要, 試好多野都唔得, 後來佢用呢個方法攪掂. 佢話要隨身帶d潤膚品, 乜都得, 一見痕就搽落去, 搽左就唔會r, 就會好番. 咁我又試下啦. 又真架喎, 係冇咁痕, 我前幾天食左d涼瓜, 手較位個d完全冇哂, 淨番後頸仲係痕 (因為難d搽野). 我唔係好肯定關唔關涼瓜事, 所以我今日再食一次, 如果連後頸都好埋, 我再黎告知.

男爵府

畀面勳章

我仔又係有濕疹架~仲成日0係街度俾D c9阿婆指點幾句~真係好煩架...我唔覺你無禮貌~我同你既反應差唔多~HAHA~
返到到企仲要成日俾6299"姪"~阿99仲要久唔久整劑野過阿仔嘆~成日同我講聽人話搽乜乜乜~聽人話食乜乜物~係呀~我仲聽聞亂食野會死人添呀~

首頁

尾頁

跳至