1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家歲半啦。成日冇耐性食飯,明明係餓但又唔肯乖乖食完,要追要哄,鬧又冇用,試過唔食就收,但都冇用 可以點做,唔想次次食飯都勞氣

複式洋房

skybluesky 發表於 19-7-19 22:46
依家歲半啦。成日冇耐性食飯,明明係餓但又唔肯乖乖食完,要追要哄,鬧又冇用,試過唔食就收,但都冇用 ...

我之前小朋友食飯要玩玩具
玩完一件掉一件,比長輩寵到傻
決定接手自己搞番佢
依家15m
我覺得有幾樣野可以考慮下
1. 送岩唔岩佢口味?
2. 會唔會出牙?(我小朋友出牙係絕食咁濟,餘食生果)
3. 環境(有冇自己highchair,多唔多吸引野係附近)
4. 規則(我小朋友都係唔迫得,佢唔食就死都唔會再開口,所以上面既野做晒,佢都係唔食,我唔會監佢唔哄唔呵,自動等下一餐茶點,茶點正常份量,再下一正餐見佢會食番就會再比多d)
5. 小朋友既自主性(佢地開始鍾意自己試,我會比佢自己食,我幫佢佢會發脾氣)

規則果度,佢10個月左右我堅持2日,佢要抱要攬我照比佢,就唔開奶唔比零食,會好心痛

複式洋房

156156 發表於 19-7-19 23:53
我之前小朋友食飯要玩玩具
玩完一件掉一件,比長輩寵到傻
決定接手自己搞番佢

其實佢之前blw好成功嫁。但唔知咩事同大人一齊食後變哂轉唔返了。佢係自己食的,但食左兩三啖開始發作要郁,食住玩玩具冇用,因為佢要郁,總知就係坐唔定

複式洋房

skybluesky 發表於 19-7-20 00:00
其實佢之前blw好成功嫁。但唔知咩事同大人一齊食後變哂轉唔返了。佢係自己食的,但食左兩三啖開始發作要郁, ...

唔食會唔會餓
之後會唔會比其他野滿足番佢?

我好硬心腸
講定規則唔ok
坐highchair唔落地
大約一餐飯20分鐘先放番落黎
過程我唔會走唔開 唔做其他野
陪住佢 會望佢 但由佢喊
廿分鐘後抱番攬番
過一陣再講規則

下餐唔得
再黎

複式洋房

156156 發表於 19-7-20 00:13
唔食會唔會餓
之後會唔會比其他野滿足番佢?

有試過唔食收。但半夜會喊醒,最後搞到自己,不過訓前會開多點奶佢飲。我430後唔俾野佢食,630食飯,所以唔會唔餓的

複式洋房

skybluesky 發表於 19-7-20 00:20
有試過唔食收。但半夜會喊醒,最後搞到自己,不過訓前會開多點奶佢飲。我430後唔俾野佢食,630食飯,所以唔會 ...

我會訓練佢坐番試台先吧
出街食飯就大濟

唔食唔掉出生長線 都冇咩既 瘦d咋ma
出晒大牙未?

複式洋房

156156 發表於 19-7-20 00:23
我會訓練佢坐番試台先吧
出街食飯就大濟

坐highchair識爬落嚟。佢唔驚死的。所以好小出街食。第二大牙未出,但之前出牙都唔會冇胃口的

大宅

skybluesky 發表於 19-7-20 00:20
有試過唔食收。但半夜會喊醒,最後搞到自己,不過訓前會開多點奶佢飲。我430後唔俾野佢食,630食飯,所以唔會 ...

就係知唔食媽媽就會開奶比我飲 唔會餓 所以咪更加唔食 如果係我會同佢講唔食就收碗 今晚都無奶食架 係咪真係唔食 佢答係就收 到聽朝先比正常分量嘅早餐 餓多兩餐就自然會食

子爵府

堅持坐highchair係第一步,要扣安全帶,咁就無得企起身,然後試想有咩佢必食?開始時多提供呢類食物,然後再加變化,或者大人餸都整淡D,如果佢想食,都可以俾佢試

首頁

尾頁

跳至