自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家有長者退休後沒有朋友, 日日在家悶悶不樂, 請問有冇咩方法可以識到朋友。

另外,興趣班除了工聯會同康文處, 還有其他組織的嗎? 將軍澳區。 感謝。

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去下屋企附近既老人活動中心啦,不過有心理準備是非多。

一係去當區區議員度,話想做義工,又得。

教佢上網,大把野睇,又大把野學。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

puizhe 發表於 20-1-18 08:46
家有長者退休後沒有朋友, 日日在家悶悶不樂, 請問有冇咩方法可以識到朋友。

另外,興趣班除了工聯會同康 ...

將軍澳有長者中心、區議員辦事處有上堂、旅行……
你幫佢揾

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

my005 發表於 20-1-18 08:54

現在的區議員
帶長者去遊行

男爵府

回覆樓主:

每朝去晨運,由一句早晨開始,好快識到新朋友,但深交就應該不容易,參加屋村屋苑的短線旅行或行山團。

wcpcelia    發表於 20-1-20 16:02

侯爵府

區議員有d一日遊可以參加 (要付費), 或者參加多d社區活動......

象牙宮

義工。

再去讀書。

參加老人中心。

運動。

學上网..... 忙得不可開交

日日在家悶悶不樂, 好易有情緒問題。 小心。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

做義工, 參加運動班, 興趣班.

試下搵舊同學? 我阿媽後生時d 舊同學四散晒, 一直聯絡開1,2個, 我都怕佢會悶, 估唔到大家冇聯絡幾廿年, 竟然又聯絡番, 而家仲定期約飲茶.

大宅

my005 發表於 20-1-18 08:54

原來可以搵區議員睇有沒有活動, 吾講真係吾知, 多謝

大宅

bosch 發表於 20-1-19 03:17
做義工, 參加運動班, 興趣班.

試下搵舊同學? 我阿媽後生時d 舊同學四散晒, 一直聯絡開1,2個, 我都怕佢會 ...

冇啦, 平時朋友吾多個。 興趣班要錢, 就算話後生比又吾願去。

大宅

kilui 發表於 20-1-18 10:58
係咪落公園都有人陪佢傾計㗎?
一係一齊參加啲興趣班,例如太極班嗰啲
我媽都係太極班識咗好多朋友 ...

我就係想知點搵, 成日見一班c奶跳舞, 但又吾知點幫佢入group

大宅

333s 發表於 20-1-18 10:51
義工。

再去讀書。

係, 已經有點。

大宅

syyysc 發表於 20-1-18 10:08
現在的區議員
帶長者去遊行

要錢實吾去, 試下先幫佢報名先, 逼佢去

大宅

flower9 發表於 20-1-18 08:53
回覆 puizhe 的帖子

附近公園有冇長者早操團? 朝早見好多長者做運動, 耍太極... ...

我見有, 但係吾識點參加, 下次試下走埋去問點參興

子爵府

親子王國15週年勳章

最緊要係長者性格,有d人根本唔中意識人或覺得其他人好幼稚,老咗更加唔聽你講,長者要識朋友多數自己搵方法識到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

之前我帶老媽子參加老人中心成為會員、中心每週很多活動、她認識了很多新朋友、之後活躍到不得了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

puizhe 發表於 20-1-19 03:49
我就係想知點搵, 成日見一班c奶跳舞, 但又吾知點幫佢入group

很容易、妳去看一下是誰帶隊、再問一下她、老人家想參加要否費用、改日帶他过來~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至