懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

黎緊準備預約照閃閃,想JM分享下尖沙咀/佐敦/旺角 (九龍區)附近有咩又好又價錢相宜既婦產科醫生
多謝大家

子爵府

卓越、慧仁都好出名呀~

珍珠宮

!PO 發表於 20-12-23 22:11
卓越、慧仁都好出名呀~

我啱啱爬緊文,好似睇到有JM話卓越容易book,不過產檢比較hea,唔知有無記錯,記錯請指正我

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-23 22:36
我啱啱爬緊文,好似睇到有JM話卓越容易book,不過產檢比較hea,唔知有無記錯,記錯請指正我
...

我贊成呢個描述

部分醫生剛剛拎到專科資格無耐就出嚟掛牌,經驗未夠,而且有人話佢地尖沙咀部機懞過公立醫院,咁就可以唔洗考慮啦

尖沙咀我睇過楊丹梅,朋友接佢開刀生話好好,所以睇過,等候時間唔太耐,檢查仔細,醫生友善,經驗足夠,而且以佢既經驗,收費合理(純粹個人經驗分享)

珍珠宮

MonieCora 發表於 20-12-23 22:50
我贊成呢個描述

部分醫生剛剛拎到專科資格無耐就出嚟掛牌,經驗未夠,而且有人話佢地尖沙咀部機懞過公立 ...

我都有mark低楊醫生,請問產檢幾錢?

大宅

旺角 陳耀敏醫生 ,每次980 母胎醫生,仲要好細心,依家多咗好多人睇佢,所以等候時間都長

珍珠宮

wykk92 發表於 20-12-23 23:24
旺角 陳耀敏醫生 ,每次980 母胎醫生,仲要好細心,依家多咗好多人睇佢,所以等候時間都長
...

我啱啱都睇到啊
我啱啱爬完文,初步都有幾個心水既醫生
其中一個就係陳醫生,另外就係同一診所既劉醫生,唔知佢地既機清唔清呢?

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-23 22:52
我都有mark低楊醫生,請問產檢幾錢?

好似1千頭,我前前後後睇咗好幾個醫生,唔記得咗喇!你可以打去 clinic 問,佢班姑娘都 helpful,同記得預早約,因為佢偏向唔會夾硬每日收好多症,所以等候時間唔長,overall我真係幾滿意,但我最後揀咗中環既醫生,因為果邊返屋企方便D。

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-23 23:41
我啱啱都睇到啊
其中一個就係陳醫生,另外就係同一診所既劉醫生, ...

佢地用samsung機,劉醫生卓越出嚟既,同款機,都清呀,但舊派小小既醫生會用返Voluson機,非常清楚。劉醫生等候時間好X長,等粒幾兩粒鐘,睇5分鐘,仲要你急住尿等,初孕時個人又攰,坐得耐都好辛苦,真心講咗幾句粗口!

陳醫生一樣咁多人等,同一診所,疫情期間,高朋滿座,完全做唔到 social distancing,如果你唔介意等,$980診金係抵既,而接生費用都相對平。但好明顯係收症太多,時間安排出問題先至成日都要等咁耐,我覺得佢地唔識為孕婦打算。

子爵府

MonieCora 發表於 20-12-23 22:50
我贊成呢個描述

部分醫生剛剛拎到專科資格無耐就出嚟掛牌,經驗未夠,而且有人話佢地尖沙咀部機懞過公立 ...

吓? 我爬文佢地部機都算OK 架喎..... 我下星期BOOK咗卓越第一次產檢, 到時再睇下點先
另一間慧仁評語超好, 但未夾到時間, 我諗我會再試下 BOOK 比較下

珍珠宮

!PO 發表於 20-12-23 23:58
吓? 我爬文佢地部機都算OK 架喎..... 我下星期BOOK咗卓越第一次產檢, 到時再睇下點先
另一間慧仁評 ...

慧仁我都有心水啊,我睇下邊個醫生夾到就約邊個。本身唸住劉醫生,但如果等到天昏地暗,一個鐘以上,真係唔掂

珍珠宮

MonieCora 發表於 20-12-23 23:51
佢地用samsung機,劉醫生卓越出嚟既,同款機,都清呀,但舊派小小既醫生會用返Voluson機,非常清楚。劉醫 ...

原來劉醫生要等個幾鐘,但睇得五分鐘?我見到有好多JM話佢地仔細,替媽媽著想,又會講好仔細而家個心又15 16添 本身係唸住劉醫生或者同診所既陳醫生

大宅

另一間慧仁評 ...

你睇下《觀塘區婦產科醫生》果個post吖,有位忠粉話佢地尖沙咀部機唔清,唔係我講架,我無去過!

慧仁之前都有人出 post 話知道媽媽返政府生就唔再俾期,唔知係咪個別時件定點啦!但最好一次過book晒之後去appointment ,因為聽落好難book咁。

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-24 00:28
原來劉醫生要等個幾鐘,但睇得五分鐘?我見到有好多JM話佢地仔細,替媽媽著想,又會講好仔細而 ...

唔好齋聽人講,你自己去試吓啦!我睇咗兩次,初期唔穩定時個個星期睇,隔住佢同中環醫生睇,每次去完佢度都覺得好攰,又照得快,除咗叫我多休息,無乜其他嘢講,唔會主動講好多嘢,但你問佢會答既,叫做有問有答,對我嚟講,醫生叫做合格,但未係叫做好好,好到值得我等超過1個鐘。可能我黑仔吧!

不過你爬多啲效都會見到,都有媽媽話佢無人地講得咁好!同埋,留意有幾個「忠粉」媽擺明係打手,其中一個係Oceanxxxx,完全可以忽略佢講既嘢!佢都痴根,我身邊大把醫護,從來都唔知公立醫院會俾你知道邊個幫你開刀,仲要同一個醫生繼續跟?!根本無可能!除非你識人或者私家症啦

大宅

另一間慧仁評 ...

你可以入呢個post睇吓

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-23 23:41
我啱啱都睇到啊
其中一個就係陳醫生,另外就係同一診所既劉醫生, ...

佢地部機清架之週數大d就會照埋3d產檢所有相會sd 去drop box 比你,然後某幾張靚仔d就會印出黎
我係第一胎,睇第一個醫生就係陳醫生,所以比較唔到其他醫生但我自己覺得睇得舒服,要照既野都好捉。
我都算係誤打誤撞睇咗陳醫生,因為7w 留啡, 然後陳醫生可以比我馬上薛位睇,佢知我新手媽媽,第一次睇有比個list 我 懷孕期間建議做d咩檢查,邊到公立做就得,邊d 私家做, 唔hard sell,之後我就睇咗佢,直到我生都係佢產檢,我都介紹咗陳醫生比幾個朋友,so far 佢地都話陳醫生幾好,不過等既時間就真係愈黎愈耐

大宅

MonieCora 發表於 20-12-24 08:07
唔好齋聽人講,你自己去試吓啦!我睇咗兩次,初期唔穩定時個個星期睇,隔住佢同中環醫生睇,每次去完佢度 ...

我本身都打算睇劉醫生,我朋友之前第一胎睇佢話幾好。但因為佢嗰陣咁岩冇位,我就睇咗陳醫生!
跟著我朋友有咗第二胎,又係睇返劉醫生,我跟咗佢入去產檢,真係快到嗰一刻好慶幸自己揀咗陳醫生,我朋友之後馬上轉左第二個醫生

大宅

wykk92 發表於 20-12-25 00:59

佢地部機清架之週數大d就會照埋3d產檢所有相 ...

我第一胎睇劉,但佢無俾個list我囉 可能初頭佢覺得我唔會陀到穩掛

你可唔可以 share 個 list 俾大家睇下?

別墅

2021可愛聖誕B勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-24 00:28
原來劉醫生要等個幾鐘,但睇得五分鐘?我見到有好多JM話佢地仔細,替媽媽著想,又會講好仔細而 ...

我琴日去睇完劉醫生 由登記到入診室等咗一個鐘
因為我係第一胎都唔清楚乜嘢叫仔唔仔細
喺房入面坐咗around20分鐘 係咪都係叫快(emoji)

珍珠宮

Lalanahon 發表於 20-12-25 09:57
我琴日去睇完劉醫生 由登記到入診室等咗一個鐘
因為我係第一胎都唔清楚乜嘢叫仔唔仔細
喺房入面坐咗around ...

20分鐘算耐吧?我覺得5分鐘就真係好hard feeling 你係咪照閃閃?

首頁

尾頁

跳至