想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教有經驗嘅sis, 我排左期6月做ivf, 需要係5月經期第二天報經期預約療程日期

請問我5月做預約之6月開針之前的期間,醫院方面仲有咩要我做?例如覆診、checking 等?

我打左好多次醫方電話都冇人聽,留左言又冇人覆,希望有經驗嘅sis 可以分享下(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️非常感謝

大宅

Bel2023 發表於 23-4-21 08:06
請教有經驗嘅sis, 我排左期6月做ivf, 需要係5月經期第二天報經期預約療程日期

請問我5月做預約之6月開針之 ...

我係威院,但應該叫你報m前係冇野做,到m第二日去醫院會抽血,陰超

洋房

Monmonfu 發表於 23-4-22 00:47
我係威院,但應該叫你報m前係冇野做,到m第二日去醫院會抽血,陰超

想問多少少,假設我2/5是M 到第二天,我2/5上報經期預約6月開針,是5月經期期間抽血還是6月的經期第二天抽血?
感謝

大宅

Bel2023 發表於 23-4-22 12:16
想問多少少,假設我2/5是M 到第二天,我2/5上報經期預約6月開針,是5月經期期間抽血還是6月的經期第二天抽 ...

我個時係m到第一日,4點前黎m(血量最小要5蚊大小)打去醫院,佢會叫你第二日早上反去,然後會抽血,陰超,但我唔明點解佢會叫你第二日先報(會唔會間間醫院唔同?)我又唔明點解你話6月做,佢5月就叫會報m,我個時第一次叫我報m,第二日去醫院抽血,陰超,已經開埋針反去自己打,由報m到打針,抽卵,放胎都係一個月多幾日完成,(我係m準,冇咩問題,冇特別野)因為我已經11個月前做,有冇改變我就唔知,你肯定你冇聽錯?或者打去你報m 期個個電話問下,個個電話應該會有人覆反你,問清楚好d

大宅

Bel2023 發表於 23-4-22 12:16
想問多少少,假設我2/5是M 到第二天,我2/5上報經期預約6月開針,是5月經期期間抽血還是6月的經期第二天抽 ...

我係QM, m到報經期,即日收電話問我想即時開針/下月開針,揀左即時開針day2去QM抽血+照陰超睇卵泡數量+開針,之後7日後覆診照卵泡大細,睇情況決定幾時再覆診,而我係3日後。再覆診大細ok就會教你指定時間打破卵針,之後就係抽卵啦。

大宅

DEL

大宅

你本身係咪只見左醫生,批左6月俾你ivf? 如果係,佢應該係要你5月返去俾佢照下超聲波,無特別問題嘅話,就可以6月個cycle開針

複式洋房

開針前完全無野做

開針: M到第2日報>第5日返去照超聲波+學打針(自己唔打就叫當日老公黎學)>打打打打>第10日照聲波 (拎第2枝針) >打打打> 第12日照聲波>第14日照聲波(if 夠卵泡大就拎新針)>停1日>抽卵日 (之後3日病假)

抽卵日>2日後 (晨咁早有報告電話, 報告結果, 有幾多受精卵) > 醫生再傾後續 (講幾時擺得)

複式洋房

annielo2002 發表於 23-4-23 12:18
我係QM, m到報經期,即日收電話問我想即時開針/下月開針,揀左即時開針day2去QM抽血+照陰超睇卵泡數量+開 ...

Hello, 想借位問一問
我都係QM , 2月果陣照左輸卵管
Schedule 左6 月尾返去見醫生睇報告
想問下如無意外係咪見完就可以排期開針?
定係中間仲有d其他要做?
唔該晒

複式洋房

回覆 Bel2023 的帖子

我同你一樣都係QM 6月開針
岩岩報左經期以我所知你會收到whatsapp 確認
跟住佢做就得

複式洋房

fruit_yoghurt 發表於 23-5-9 12:46
回覆 Bel2023 的帖子

我同你一樣都係QM 6月開針

我張紙寫8月做 7月day 2 報經期
星期日報左 但今日星期二都仲未有人聯絡我
我今日已day 4 (emoji)(emoji)(emoji)
打去又無人聽 留左言又無覆

男爵府

eeweewee 發表於 23-4-25 13:40
開針前完全無野做

開針: M到第2日報>第5日返去照超聲波+學打針(自己唔打就叫當日老公黎學)>打打打打>第10 ...
即係mc第5日先開錯呀?唔會太遲呀?我見其他人係mc第二日就開針呀,我係qm又係8月開針但7月mc就要報,報左就比8月期我返去,即係如果8月mc早左,返去嗰日係第5日都會照開針,覺得怪怪地咁

男爵府

hi樓主,可以更新下情況嗎?我都係qm,我7月mc報左經期,過幾日比左8月開針期我,不過8月個日子定好左,同我認知8月mc先報再day 2開針好唔同,覺得day 5開針好遲咁,請問你點呀

複式洋房

syn21 發表於 23-7-18 12:23
我張紙寫8月做 7月day 2 報經期
星期日報左 但今日星期二都仲未有人聯絡我
我今日已day 4 (emoji)(emoji ...

我8月開針呀 好緊張(emoji)

複式洋房

wingyee1230 發表於 23-7-27 09:53
hi樓主,可以更新下情況嗎?我都係qm,我7月mc報左經期,過幾日比左8月開針期我,不過8月個日子定好左,同 ...

我都係8月 .. 請問你做左未?

男爵府

syn21 發表於 23-8-14 02:01
我都係8月 .. 請問你做左未?
未呀,仲打針中,星期六返去就可以知幾時抽啦,好緊張呀,你呢

複式洋房

wingyee1230 發表於 23-8-16 14:45
未呀,仲打針中,星期六返去就可以知幾時抽啦,好緊張呀,你呢

我今個月遲左黎 仲未開針 應該黎緊一兩日 我都好緊張

男爵府

syn21 發表於 23-8-16 20:13
我今個月遲左黎 仲未開針 應該黎緊一兩日 我都好緊張
你係咪預計返qm覆診個期呀?我做過幾次不過香港第一次做,抽蛋冇麻醉都好驚呀,所以相比開針好小兒科

複式洋房

wingyee1230 發表於 23-8-16 22:19
你係咪預計返qm覆診個期呀?我做過幾次不過香港第一次做,抽蛋冇麻醉都好驚呀,所以相比開針好小兒科
...

我依家唔敢諗 到時抽都係頂硬上
你打左幾多日針?

洋房

annielo2002 發表於 23-4-23 12:18
我係QM, m到報經期,即日收電話問我想即時開針/下月開針,揀左即時開針day2去QM抽血+照陰超睇卵泡數量+開 ...

可以請教一下初診要做什麼?只是諮詢?還是已經要抽血做檢查?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊