自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

下單買外賣,開通是否需要大陸電話+回鄉證身份認證呢?
謝謝大家!

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都好想知點開通,有朋友返大陸食嘢用美團平好多架
我的生命由我主宰.

公爵府

Luchuma 發表於 24-7-29 17:30
謝謝大家!

我無大陸電話都開到

伯爵府

謝謝大家!

唔駛架。我都只係綁定咗HK電話號碼就可以。

不過冇論係大眾點評,或者美團買嘢,都唔可以用支付寶香港付款(我有認證,但冇綁信用咭。如果有綁就唔知可唔可以)

但微信香港,都係有認證,但冇綁信用咭,就可以俾到錢

水晶宮

謝謝大家!

用大陸電話叫驗証碼,唔需要入身份證或回鄉卡

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

謝謝大家!

現場團購食埋唔使大陸電話

侯爵府

好媽媽勳章

love.g.wad 發表於 24-7-29 17:55
我無大陸電話都開到

無大陸電話係開到,不過有d團購優惠無大陸電話開通係買唔到的!

子爵府

牛年勳章

TPMummy 發表於 24-7-29 18:03

不過冇論係大眾點評,或者美團買嘢,都唔可以用支付寶香港付 ...

C6 綁咗咭都用唔到香港支付寶付款。

大宅

2023年兔年勳章

用香港電話+回鄉卡可以開,
不過畀錢就要用大陸支付寶或微信扣人仔,
冇內地戶口就畀錢會麻煩小小
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

love.g.wad 發表於 24-7-29 17:55
我無大陸電話都開到

無大陸電話,如果外賣會麻煩少少。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

翡翠宮

回覆樓主:

用大陸手機開好啲,有時外賣哥哥會打電話嚟

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-7-29 18:03

不過冇論係大眾點評,或者美團買嘢,都唔可以用支付寶香港付 ...

大陸支付寶先得

伯爵府

Chiuchoiluck 發表於 24-7-29 20:53
C6 綁咗咭都用唔到香港支付寶付款。

咁應該支付寶HK, 喺呢啲情況之下,係俾唔到錢啦。

因為之前已經有YouTuber講過, 由於本身Alipay HK & 大陸版,係分開兩個apps。Alipay HK,如想於大陸使用網上支付,只有極少數有合作的商戶,才可以使用到,大部份都係唔可以。

所以,例如如果想call車,用「滴滴」或者「高德」自己本身個Apps,Alipay HK係俾唔到錢的。

但如果經Alipay HK個apps入面,再揀「滴滴」或者「高德」叫車,就可以用到Alipay HK俾錢。

就算搭的士,因為大部份的士司機係用「個人收款碼」,Alipay HK係大陸,係「唔可以」掃個人收款碼的。所以如果係咁直接截的士,係唔可以用Alipay HK 比到錢。

伯爵府

TPMummy 發表於 24-7-30 11:48
咁應該支付寶HK, 喺呢啲情況之下,係俾唔到錢啦。

因為之前已經有YouTuber講過, 由於本身Alipay HK & 大 ...

所以就算如果想搭的士,都一定要經Alipay HK入面既call車Apps叫,先可以俾到錢。

但如果用WeChat Pay HK, 因為香港/大陸用同一個app,只要切換地區使用。所以佢哋基本上係無縫連接,只要用到WeChat Pay的,就一樣可以用到WeChat Pay HK。

所以就算冇綁信用卡,用WeChat Pay HK, 都可以喺美团、大眾點評呢啲買到折扣券或套餐。

直接用「滴滴」或者「高德」自己本身個Apps叫車,用WeChat PayHK,都可以俾唔到錢。

伯爵府

karshing 發表於 24-7-30 03:35
大陸支付寶先得

係呀,喺大众点评/美团買嘢,佢有支付寶俾你揀,但如果你係香港支付寶,佢就會彈出「你未有下載,或者未更新至最新版本」,但就算你更新完都唔會俾到。因為其實佢既支付寶,只係指支付寶大陸版。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊