跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

hi...想知有無8月媽咪餵人奶...
上胎餵到2歲, 因為有左呢胎5個月所以身體自動無奶..咁就停左...
唔知有無人今胎餵人奶呢??大家互相支持下...

男爵府

醒目開學勳章

我上一胎都餵到阿仔2歲直到有咗細嘅才冇奶, 如果今胎細b肯支持的話都會一直餵人奶! 大家努力~

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-5-21 15:01 發表
上胎餵到2歲, 因為有左呢胎5個月所以身體自動無奶..咁就停左...

別墅

我會呀..但我係第一胎,希望可以成功啦:) 請您地多多指教呀:)

大宅

好媽媽勳章

我呢排有個朋友都想餵人奶, 不過佢bb唔可以一齊出院, 搞到好麻煩餵唔到....我都有少少驚我果個都係咁, 因為上胎坐月坐得唔好, 身體好差, 今胎無咩事都唔想出街, 如果細bb到時有咩事要留院, 我怕我未必去到, 到時上奶就煩....

大宅

我第一胎..我支持餵母乳~~希望成功啦~加油!
乜有左第2個BB會停奶架..真係唔知~
仲有想問吓ChaCha424 & mr/ms@yuenBb 你地大B 2歲果陣仲係埋身餵定泵出嚟俾佢地飲?

8w1d 1.69 cm  9w3d 2.62 cm 12w2d 5.68 cm
17W1d 11.42 cm

我的孕記

大宅

我個女岩岩兩歲,而家28週,但我仲餵緊人奶喎。

不過自前真係事過無奶,諗住唔再比大b食,但佢無得食幾日就話要食返,居然,又有返奶呀,我見又有返,咁咪再比大b食囉,不過而家諗,第日可能大細b爭食。

男爵府

醒目開學勳章

一直埋身餵~ 初出生時試過出街餵pump出來的奶, 不過阿仔唔係咁肯食(其實我試過雪過的奶真是so d o架~), 所以之後冇pump奶了, 一條餵奶巾走天涯....不用清潔及steam奶樽, 出街時又唔使帶咁多嘢, 方便好多~

原帖由 Grace427 於 10-5-22 02:41 發表
我第一胎..我支持餵母乳~~希望成功啦~加油!
乜有左第2個BB會停奶架..真係唔知~
仲有想問吓ChaCha424 & mr/ms@yuenBb 你地大B 2歲果陣仲係埋身餵定泵出嚟俾佢地飲? ...

男爵府

醒目開學勳章

其實我都發覺現在已經做緊奶了, 清潔乳頭時成日都有d乾咗嘅奶, 整走後有少少濕~ 細b應該跟哥哥一樣一出世在產房就有奶食~

我個大仔現在成日都指着我話媽咪冇奶奶, 不過有奶粉奶奶, 我都心思思想知第時細b食緊奶時, 他會不會都想食(到時都2歲7個月了)

原帖由 Swan12 於 10-5-22 11:47 發表
我個女岩岩兩歲,而家28週,但我仲餵緊人奶喎。

不過自前真係事過無奶,諗住唔再比大b食,但佢無得食幾日就話要食返,居然,又有返奶呀,我見又有返,咁咪再比大b食囉,不過而家諗,第日可能大細b爭食。 ...

大宅

好媽媽勳章

我都係埋身, 買左個手泵用左不下10次, 因為太煩, 又要泵, 又要 steam , 出街又煩, 都係埋身好...其實呀女宜家都好想食, 不過有次比我發現無晒奶出, 咁就同佢講d奶比佢食晒, 講左幾次就戒左...宜家個胸有d谷不過都係無奶出, 我諗maybe同個女一樣第3日先有奶

禁止發言

好媽媽勳章

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我之前第一胎因種種原因餵唔到,今胎好希望可以餵到,我會堅持的!

別墅

不要太擔心...我個女住咗一個月醫院....我都喂到.....大肚媽要放鬆心情

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-5-22 01:14 發表
我呢排有個朋友都想餵人奶, 不過佢bb唔可以一齊出院, 搞到好麻煩餵唔到....我都有少少驚我果個都係咁, 因為上胎坐月坐得唔好, 身體好差, 今胎無咩事都唔想出街, 如果細bb到時有咩事要留院, 我怕我未必去到, 到時上奶 ...

大宅

我都好希望餵人奶...請問大家係咪打算餵人奶,懷孕期吾好食"豬潤"架 ?

大宅

我第一胎,依家28w,我都想餵人奶,不過唔知出唔出到奶同埋夠唔夠阿b食
到放完產假就唔知泵黎餵會點...

子爵府

上一胎係埋身餵, 因為BB成日喊(唔知係咪食唔飽), 今胎打算pump 出黎.

有經驗的MA MA, 請問係咪埋身餵(唔好pump)係最好呢?

如果應該又埋身又pump, 應該點做呢? 請指點. Thanks.

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-5-21 15:01 發表

大宅

好媽媽勳章

我果時個女都係成日喊, 最後, 用最蠢ga方法, 就係佢喊就比佢食, 真係好攰ga, 先訓一陣, 果時就比老公揍住先, so頭3個月無咩點訓....之後, 叫做好少少, 到左宜家戒奶就真係有覺好訓...
今胎都用呢個方法, 因為見到d奶泵出黎, 有時越泵越少, 反而令自己有壓力又唔夠休息, so令人奶更少...因為上胎初初試過泵, 怕佢唔飽, 最後放棄唔泵, 反而餵到好耐~

男爵府

醒目開學勳章

咁早應該影響唔大, 不過接近臨生前一個月我就唔會食d可能會減奶的東西~  

上一胎餵緊人奶期間我都有食乳鴿, 火煱食少少豬潤, 我就冇影響到奶量(可能阿仔食得多奶, 所以身體都堅持做多d奶la~) 但有d媽咪食少少都可能好大影響, 所以都喺小心d飲食好~  另外, 我上一次試過買無印良品的黑豆茶飲, 飲完那晚有漲奶的感覺, 有機會可以試試~

原帖由 kkjim2009 於 10-5-25 00:14 發表
我都好希望餵人奶...請問大家係咪打算餵人奶,懷孕期吾好食"豬潤"架 ?

男爵府

醒目開學勳章

我覺得埋身餵會好d~ 不過, bb好細時試過晚上食得少+密, 我會用手將前奶擠走一點(水份重些), 等bb飲多d後奶(脂肪重些), 咁阿b又好似瞓得好一點~

原帖由 minisheep 於 10-5-25 11:18 發表
上一胎係埋身餵, 因為BB成日喊(唔知係咪食唔飽), 今胎打算pump 出黎.

有經驗的MA MA, 請問係咪埋身餵(唔好pump)係最好呢?

如果應該又埋身又pump, 應該點做呢? 請指點. Thanks.

...

子爵府

Many thanks for your sharing.

原帖由 ChaCha424 於 10-5-25 12:08 發表
我覺得埋身餵會好d~ 不過, bb好細時試過晚上食得少+密, 我會用手將前奶擠走一點(水份重些), 等bb飲多d後奶(脂肪重些), 咁阿b又好似瞓得好一點~

大宅

我上胎都餵唔到人奶丫~所以今胎真係好想餵~!希望今次會成功啦~!

首頁

尾頁

跳至