婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話說岩岩生完bb, 出院第二日99同埋姑奶呀個d就過左黎bb, 黎到利是都無封俾bb, 又無煲野俾我, 好啦過幾日滿月啦, 今日打黎問我, (使唔使買隻玉鐲,或者銀鐲俾bb呀??)之後我話你鍾意啦 , 我心諗你咁都送得出真係好野呀!!(佢又問我你鍾意玉鐲定銀鐲??)我幾想話你唔送好過送啦, 金鐲都無隻真係笑死你呀~仲話第一粒內孫!!仲有好多攪笑野, 得閒先打~(只是想呻下姐, 唔岩聽可以唔覆)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

你99都算好喇.. 我亞99.......真係....毛都無條呀!!!!

不過..... 比我係你我都會咁諗~~~ 哈哈~ 唔鬼送仲無咁憫~ kaka!

男爵府

如果我話叫佢唔好送, 到時佢又有野講呀, 一陣又話我話送呀, 不過我新抱話唔使咋:;pppp: 真係頂........佢唔順呀

禁止訪問

洋房

我6299又係乜都冇比我個女 ~
我地話要擺滿月酒 . 唔洗佢地出錢只係叫佢地黎 ~
佢地竟然話生女擺乜鬼野 ~
真係呆晒 ... ...
唔送野都算 . 滿月酒都唔比擺=.="

伯爵府

我又唔覺咁樣有乜問題喎~我99係我生d仔時都有黎睇我,但都係無煲野比我架~而且我諗老人家送玉鐲or銀鐲好正常,我見好多b都有帶..我媽咪都係送依d比我d仔帶既...至於金鐲,就算你99送左比你,我諗你都唔會同個b帶喇~我見到帶金鐲既bb都係印度人既bb多
大b駿逸細b駿晞

男爵府

原帖由 kitkit1225hk 於 10-9-1 01:21 發表
我6299又係乜都冇比我個女 ~
我地話要擺滿月酒 . 唔洗佢地出錢只係叫佢地黎 ~
佢地竟然話生女擺乜鬼野 ~
真係呆晒 ... ...
唔送野都算 . 滿月酒都唔比擺=.=" ...

擺滿月酒都俾, 有無攪錯呀???又唔係佢俾錢, 你話要佢俾錢就話姐, 依家都唔係佢俾都咁,生女就唔擺, 咁即係生仔先擺啦, 不知所謂

男爵府

原帖由 藍藍 於 10-9-1 01:36 發表
我又唔覺咁樣有乜問題喎~我99係我生d仔時都有黎睇我,但都係無煲野比我架~而且我諗老人家送玉鐲or銀鐲好正常,我見好多b都有帶..我媽咪都係送依d比我d仔帶既...至於金鐲,就算你99送左比你,我諗你都唔會同個b帶喇~我見 ...

印度人= ="根本唔係帶唔帶咁問題, 唉....不過算啦, 你都唔覺有問題, 我都唔識講~

洋房

係喎 . 只係叫佢去 . 叫佢叫人佢又話唔叫啦 . 呢到冇乜人鐘意女 . 叫都唔去 . 之後擺前2日 . 佢諗諗下 . 唔係啦.張枱冇人坐好樣衰 . 先叫人去JA (老公呀嫂話我知既)

我心諗我再生下一個 . 係仔係女都好 . 擺個日先叫你去 . 等你叫唔切人 . 張枱坐唔滿 . 勁樣衰 ~

原帖由 snowbaby521 於 10-9-1 01:42 發表

擺滿月酒都俾, 有無攪錯呀???又唔係佢俾錢, 你話要佢俾錢就話姐, 依家都唔係佢俾都咁,生女就唔擺, 咁即係生仔先擺啦, 不知所謂

男爵府

原帖由 kitkit1225hk 於 10-9-1 01:45 發表
係喎 . 只係叫佢去 . 叫佢叫人佢又話唔叫啦 . 呢到冇乜人鐘意女 . 叫都唔去 . 之後擺前2日 . 佢諗諗下 . 唔係啦.張枱冇人坐好樣衰 . 先叫人去JA (老公呀嫂話我知既)

我心諗我再生下一個 . 係仔係女都好 . 擺個日先 ...

依家仲有d咁既人既???無乜人鍾意女, 咁生仔係唔係會一百圍呀??有d朋友都會問我係唔係因為我生女99先咁對我, 我話緊係唔係啦, 係佢咩都扮唔識, 唔識咪咩都唔使做lo~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 藍藍 於 10-8-31 17:36 發表
我又唔覺咁樣有乜問題喎~我99係我生d仔時都有黎睇我,但都係無煲野比我架~而且我諗老人家送玉鐲or銀鐲好正常,我見好多b都有帶..我媽咪都係送依d比我d仔帶既...至於金鐲,就算你99送左比你,我諗你都唔會同個b帶喇~我見 ...

我都唔覺有乜問題....其實我奶奶對我地好好....
但我生B前,完全無望過老爺奶奶會為我地做D乜,送D乜比我....(之前我唔係同佢地住,BB出世後先一齊住,果陣同佢地唔熟)....

其實而家D金咁貴,老人家送銀器又好,玉器又好都係一番心意je.....樓主想要金鐲,咪自己買對比BB囉....我果陣都怕BB滿月無金器,都自己買左D比佢...

翡翠宮

畀面勳章

我唔知你同99既關係點,但單單送禮呢件事,我覺得冇乜問題。傳統係唔會bb出世就俾利是,要等到滿月或者百日,玉器同銀器都有定驚辟邪作用,bb出世老人家係會送玉器或者銀器。而家金價貴,先多人覺得送金先好睇者。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我生囝我6299都話唔會擺(講明係我地比錢,自己生囝當然係自己出錢啦)
甘我咪同我女家擺囉
6299知道我女家同我bb擺左佢又話我娘家,話咩都得,話我娘家我就產爆佢
我話"係你地話唔擺,你唔擺唔等於我娘家唔可以擺!!我嫁既係老公,佢地(娘家)依一世都係我家人"
之後1~2個月先比佢地見bb1次仲唔比佢地抱!!
到依家我個個星期返娘家都唔係搵6299(但1個月都有1次搵6299)

大宅

我反而覺得,係樓主你貪心。

你係度介意的,係人地無煲野俾你,同埋只送玉/銀,唔送金wor.....

係咪樓主要檢討一下你的貪心呢?

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我奶奶都無買野比bb,不過,佢比左2k我先生話明係比我買補品吃,我都已經好開心

子爵府

好媽媽勳章

其實好多人都係等bb滿月先會比利是...而且送比bb...玉鐲又係...銀鐲又好...都係心意黎啫...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

別墅

醒目開學勳章

我奶奶仲好笑WOR~不過得閒先再打~

大宅

畀面勳章

我都唔覺有咩問題喎,我同我奶奶d感情都唔好,但我都唔覺得如果奶奶唔送金有咩問題囉...講真...送金又唔代表d咩既,唔通送金就代表佢錫你個b,唔送就唔鍚咩,呢d嘢唔係用錢同金器去衡量,送嘢比bb係一種心意姐...同埋樓主你咁介意佢唔送金比你.....講真,如果佢真係送金比bb時,你又會介意佢送舊金有幾大舊,你到時咪又係唔滿意.......

大宅

Totally agreed. My 99 never buy any gifts for my son, but she loves my son very much. She babysits my son most of time and didn't ask us for any $$.
I think buying gifts and "love" your baby are 2 separate things.

原帖由 babykenny 於 10-9-2 10:16 發表
我都唔覺有咩問題喎,我同我奶奶d感情都唔好,但我都唔覺得如果奶奶唔送金有咩問題囉...講真...送金又唔代表d咩既,唔通送金就代表佢錫你個b,唔送就唔鍚咩,呢d嘢唔係用錢同金器去衡量,送嘢比bb係一種心意姐...同埋樓主 ...

首頁

尾頁

跳至